Presenten un pla per prevenir els danys dels conills als camps de les Terres de l'Ebre

Es faran actuacions en 11 municipis del Baix Ebre i el Montsià i sobre unes 17.000 hectàrees

Reunió avui al Consell Comarcal del Montsià per presentar el pla pilot
Reunió avui al Consell Comarcal del Montsià per presentar el pla pilot | Cedida

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va presentar ahir, 28 de juny, a Amposta el pla pilot i la proposta d'actuacions pels danys produïts pels conills als camps de cítrics de les comarques del Baix Ebre i el Montsià i, per aquest motiu, es crearà una comissió tècnica de seguiment, ja que és una de les accions concretes que contempla un pla pilot, amb l'objectiu final de reduir els danys que les poblacions de conills produeixen principalment en 11 municipis de les Terres de l'Ebre. En la presentació del pla, on es va donar per iniciat formalment,  van participar la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol i el director dels Serveis Territorials a les Terres de l'Ebre, Ferran Grau, a més de diversos representants d'altres departaments de la Generalitat, administracions locals, caçadors i organitzacions agràries.

Pla Pilot per reduir les densitats de conills a les Terres de l'Ebre

Durant la primera reunió es va presentar l'esborrany i es va establir el format de treball per tal de completar les actuacions que els diferents sectors amb representació poden aportar per completar les accions. En aquest sentit, el pla s'aplicarà en una superfície aproximada de 17.000 hectàrees a les comarques del Baix Ebre i del Montsià, bàsicament en el conreu dels cítrics, on s'han identificat els principals problemes que generen els conills en aquest àmbit territorial.

En el pla s'hi realitzaran actuacions en onze municipis de les Terres de l'Ebre, concretament, s'inclouen les poblacions de Roquetes, Tortosa, Campredó, l'Aldea, Masdenverge, Santa Bàrbara, la Galera, Freginals, Godall, Ulldecona i Alcanar.

Un control major del conill des de 2010

A partir de l'any 2010, les captures de conills per danys fets a la zona d'especial gestió, va servir per iniciar el control del conill de bosc de manera més intensa. Els resultats des de llavors, indiquen una mitjana de 25 autoritzacions per danys anuals i unes captures d'uns 30.000 exemplars, fins a l'any 2016. D'altra banda, l'instrument cinegètic per controlar els conills que existia fins ara ha demostrat ser insuficient. Per això, s'estan buscant nous instruments legals i de control per afrontar la problemàtica dels conills en els camps de cítrics. En aquest sentit, amb el pla presentat es pretén millorar els resultats obtinguts, amb l'objectiu final de controlar les poblacions de conill per minimitzar els danys agrícoles.

Exemple d'un mandariner amb danys causats pels conills
Exemple d'un mandariner amb danys causats pels conills | Cedida

 

Pla de prevenció de danys i riscos originats per la fauna cinegètica

En el pla pilot presentat es tracta d'una sèrie de mesures i accions que s'estan portant a terme per establir un nou marc legal, administratiu i operatiu, per tal de fer front als nous reptes que generen els elevats nivells poblacionals que han assolit diverses espècies cinegètiques, en el cas d'aquestes dues comarques de les Terres de l'Ebre, de conills. 

Així, l'objectiu és prevenir i controlar de forma eficient i sostenible els riscos i danys que generen. Amb aquests plans de prevenció i mitigació dels danys a comarques amb problemàtiques específiques com el del Baix Ebre i Montsià, és bàsic per poder equilibrar determinades poblacions de fauna cinegètica.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on