Sol·liciten investigar les substàncies radioactives trobades a Ascó I

La denúncia la va realitzar l'associació Societat Humana el passat 19 de juny

Imatge d'arxiu de la central nuclear d'Ascó
Imatge d'arxiu de la central nuclear d'Ascó | EP

Les últimes incidències a la planta de la Central Nuclear d'Ascó I han portat polèmica. Una societat en defensa dels drets humans, concretament l'associació Societat Humana, ha demanat a la Fiscalia de Medi Ambient que s'investiguin els darrers problemes que ha patit Ascó I i demanen al Ministeri Públic que se sol·liciti, tant a la central nuclear com al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) tota la documentació que s'hagi pogut fer en relació als incidents que han passat aquests últims mesos a la planta.

Així doncs, la denúncia presentada per Societat Humana el passat 19 de juny, demana investigar els fets que van succeir a finals del passat mes de febrer i principis de març, quan es van detectar restes de radioactivitat en un pou proper a Ascó I i no se sap d'on van sortir i tampoc quin és el motiu, pel qual es van trobar en aquest lloc. A més, l'empresa propietària de la central nuclear tampoc ha donat les explicacions dels incidents i es tracta d'una planta que ja fa més de 30 anys que està construïda. En aquest sentit, més de dos mesos després d'haver succeït l'incident, haurien de ser suficients perquè hi hagi una explicació a tots els fets.

La incidència a Ascó I, sense perill

Quan es van trobar les substàncies radioactives en un pou de la central nuclear d'Ascó I, el president del CSN, Fernando Martí Scharfhausen, va reconèixer la incidència. No obstant això, també li va treure importància a la presència d'aquestes substàncies i, segons la seva opinió, només feia falta saber el que havia passat.

Aquestes traces de radioactivitat van ser trobades durant una inspecció al voltant de la central d'una sèrie de pous, dels quals es van recollir diverses mostres i es van trobar una en què es van trobar nivells anòmals de cesi i altres substàncies. En el seu moment, Martí Scharfhausen va destacar que es tractava d'un tema complicat perquè hi havia molta terra i formigó i que l'explicació es donaria quan s'hagués realitzat la substància trobada.

El mateix president va assegurar que aquests successos podien passar realitzant tasques com, per exemple, durant les neteges en què els operaris agafin líquids i els llencin en un pou. El document del CSN assenyalava que la troballa fos entre finals de febrer i principis de març i, a més, en el text s'hi apuntava que aquests successos no havien tingut conseqüències per a la seguretat, la salut de les persones o del medi ambient.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on