Denuncien el cas de les substàncies radioactives trobades a la nuclear d'Ascó

La denúncia, feta en nom de l'Associació Societat Humana, pretén aclarir l'origen de la contaminació

Imatge d'arxiu de la central nuclear d'Ascó.
Imatge d'arxiu de la central nuclear d'Ascó | delCamp.cat

El despatx RV20 Advocats va presentar, el passat 19 de juny, una denúncia a la Fiscalia de Tarragona sobre el cas de les substàncies radioactives que es van detectar en dos piezòmetres —eines de mesura de les variacions del nivell de les aigües subterrànies— de la central nuclear d'Ascó, a la comarca de la Ribera d'Ebre.

Denúncies nuclears

La petició perquè el Ministeri Fiscal ho investigui s'ha fet en nom de l'Associació Societat Humana i ha estat assessorada per Ecologistes en Acció. Els lletrats també van presentar una denúncia quan la planta atòmica de Vandellòs II va operar durant dues setmanes, com a mínim, sense complir els requisits de seguretat exigibles i al marge de la normativa, després de patir fuites en la barrera de pressió.

Les entitats ecologistes consideren «imprescindible detectar l'origen de la fuita d'Ascó per evitar que no arribi ni a l'aqüífer ni al riu Ebre». Cal recordar que les traces de radioactivitat es van trobar als tubs de la instal·lació que controlen el nivell i composició de l'aigua.

Contaminació radioactiva

En la petició a la Fiscalia, els advocats recorden que els piezòmetres es troben sota de la contenció del reactor, i que les substàncies trobades són artificials i que només poden procedir del reactor o de la piscina de combustible gastat. Aquestes substàncies, per la seva part, es van detectar a principis del mes d'abril i es reclama al Ministeri Fiscal de Tarragona que obri una investigació per determinar l'origen d'aquesta contaminació radioactiva

Des d'Ecologistes en Acció denuncien que, tant si la fuga procedeix del reactor com de la piscina de combustible gastat, es tracta de materials i residus d'alta activitat de la central i que suposa un «fet greu» que posa en perill el medi ambient, atès quer la fuita pot anar en augment, depenent de les causes. 

«Traces petites d'elements radioactius»

Malgrat que l'Associació Nuclear Ascó-Vandellós II (ANAV) i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) parlin de traces petites d'elements radioactius, les entitats alerten que podrien estar fallant les barreres que posseeix la central per evitar que la radioactivitat s'escapi. De fet, insisteixen que els problemes a Vandellòs II i, en aquest cas a Ascó II, són una evidència de «l'envelliment del parc nuclear espanyol, que està donant clares mostres d'esgotament del seu funcionament».

Els advocats que han presentat la denúncia confien que serà admesa a tràmit, tal com ja va passar amb la denúncia per una fuita a la barrera de contenció detectada al mes de febrer, a la central de Vandellòs II. En aquell cas, la Fiscalia va entendre que era possible que els propietaris de la central haguessin causat un risc injustificat al medi ambient, ja que van mantenir la planta operativa durant les dues setmanes posteriors.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on