Raquel Cumeras, la tarragonina que ha guanyat una beca per investigar contra el càncer de còlon als EUA

Fins ara estava desenvolupant la seva feina a la Universitat Rovira i Virgili (URV)

Imatge de la investigadora de la URV Raquel Cumeras
Imatge de la investigadora de la URV Raquel Cumeras | delCamp.cat

Es diu Raquel Cumeras, és física i treballa en un grup de recerca de la Universitat Rovira i Virgili (URV). La Comissió Europea acaba de concedir-li una de les 137 beques Marie Sklodowska-Curie, conegudes com les beques Marie Curie, de gran prestigi internacional. Amb aquesta beca podrà seguir desenvolupant el seu projecte amb l'objectiu de fer més fàcil i ràpida la detecció precoç del càncer de còlon. 

Cumeras treballa actualment, i des de fa uns mesos, al grup de recerca [email protected] del Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili i la URV. Amb aquesta beca la investigadora passarà dos anys desenvolupant el seu projecte a la University of California Davis, sota les ordres del professor Oliver Fiehn, un dels pares de la metabolòmica. La ciència que estudia Cumeras per desenvolupar aquestes tècniques de detecció del càncer més àgils. 

«No m'ho esperava, era la tercera vegada que la sol·licitava», comenta a delCamp.cat. Cumeras està molt contenta perquè, assegura, significa un pas enorme per la seva carrera professional. Però no només és una gran oportunitat, sinó que, a més, podrà desenvolupar un projecte que d'alguna forma és seu. Es tracta d'una beca que té en compte el currículum del professional i el projecte a l'hora de valorar les candidatures i, segons explica Cumeras, només aquells que aconsegueixen una nota superior al 9 l'obtenen

El projecte 

La beca és de tres anys, dos dels quals estarà als Estats Units desenvolupant aquesta recerca, i un que el passarà de nou a la URV per aportar tot aquell coneixement adquirit als Estats Units. El projecte que desenvoluparà s'anomena COLVOC i té com a objectiu trobar biomarcadors per a la diagnosi del càncer de còlon i recte en una fase inicial. El que es pretén és que amb una simple recollida d'orina es pugui fer un diagnòstic consistent. 

Fins ara es feien proves de detecció de càncer a les persones d'entre 50 i 69 anys a través d'una anàlisi de femta. El problema, explica la investigadora, és que aquestes anàlisis no sempre són fiables, a vegades tenir sang al fem no és sinònim de càncer i no tenir-ne tampoc és sinònim de no tenir càncer. Per tant, el que busca aquesta tècnica és que amb una anàlisi rutinària dels que tothom pot fer-se anualment es pugui detectar la malaltia. «En el cas del càncer la detecció precoç és clau», recorda la investigadora. 

Metabolòmica, la ciència darrere d'aquesta investigació 

Cumeras va realitzar un doctorat i un postdoctorat en física però enfocat a aplicacions mèdiques. D'aquí el seu interès per la metabolòmica, la ciència que estudia els compostos resultants de les transformacions de les proteïnes i el canvi del cos. Els investigadors creuen que a través de biofluids com poden ser l’orina i la sang es poden detectar metabòlits que estiguin relacionats amb la presència de tumors d’origen cancerigen de diferents malalties, com per exemple poden ser el càncer de còlon i recte, pàncrees, bufeta i mama. 

De fet, fins ara Cumeras havia estat fent aquest estudi a la URV però enfocat al càncer de bufeta. Ara, tot i que es tracta d'un altre càncer, el procediment per la diagnosi és semblant i per tant la metabolòmica és igual d'útil. 

Fins ara alguns grups ja han recollit mostres per dur a terme la investigació, però en calen moltes per aconseguir un bon resultat. «Hi ha d'haver una quantitat consistent de mostres perquè el resultat sigui rellevant», explica la investigadora. De moment Cumeras seguirà al grup d'investigació de la URV fins a l'estiu del 2019, quan es traslladarà als Estats Units. Primer, explica, ha d'acabar la investigació que ha encetat aquí a Tarragona, o almenys avançar-la. 


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on

Comentaris

envia el comentari