El futur de l’Anella Mediterrània de Tarragona no està clar

L’Ajuntament i la Generalitat podrien crear un consorci per gestionar les instal·lacions esportives a través d’òrgans com la Fundació Tarragona 2017
Una imatge de l'Anella Mediterrània.
Una imatge de l'Anella Mediterrània. | Tarragona Ràdio

Ara que s’han acabat els Jocs Mediterranis una de les qüestions que està sobre la  taula és la de la gestió d’aquelles instal·lacions esportives que s’han creat únicament pels Jocs, és el cas del Palau d’Esports, finançat per la Generalitat i la piscina olímpica, que l’estat ha cedit a l’Ajuntament. En definitiva, les instal·lacions que formen part del conjunt de l’Anella Mediterrània. Sembla que la proposta feta per la Generalitat mitjançant un informe tècnic és la més viable, però no concreta com es materialitzarà aquesta gestió.

Projecte de gestió de l'Anella Mediterrània

Sembla que la voluntat del Govern municipal és fer-se càrrec, conjuntament amb la Generalitat, d’aquestes instal·lacions per mitjà, per exemple, d’un consorci. I canviar els estatuts de la Fundació 2017 perquè aquesta es pogués convertir en aquest organisme gestor. Els estatus vigents de la Fundació, ens organtizador dels Jocs, diuen que aquesta desapareixerà un cop acabats els Jocs, motiu pel qual caldria modificar-los.

 

Segons l’estudi realitzat per la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat es tractaria d’un model de gestió supramunicipal que permetria donar a l’Anella un ús combinat: usos esportius (prioritaris) gestionats pel Patronat Municipal d’Esports i per altra banda usos no esportius gestionats per un altre òrgan com pot ser la  Fundació Tarragona 2017. Ara bé, que la gestió sigui de la Fundació o d’un òrgan municipal com el Patronat d’Esports, no vol dir que l’ús de les instal·lacions no es pugui cedir a una empresa privada. Aquí queda el dubte. 

Grups de l’oposició s’han oposat a que es faci ús de la Fundació ja que creuen que aquesta, tal i com es va marcar, ha de desaparèixer. ERC i PDECat, però, no estan en desacord en que les dues institucions publiques se’n facin càrrec conjuntament i que hi hagi espais que es puguin cedir a usos comercials, com establiments de comerç o restauració per treure’n, almenys, una mica de benefici.

 

El projecte per l’Anella Mediterrània és jurídicament viable, però complicat

El president del Col·legi d’Advocats de Tarragona, Manel Albiac, diu a delCamp.cat que aquest model de gestió és «jurídicament factible». És ha dir, la Fundació Tarragoan 2017 se’n pot fer càrrec. Ara bé, «L’Ajuntament o la Generalitat tenen els diners per fer-se càrrec d’aquestes instal·lacions?», es pregunta Albiac.

 

Segons aquest advocat ni la Generalitat ni l’Ajuntament, amb el sobreendeutament que tenen, poden destinar recursos propis per gestionar aquest espai.

 

Per això, ell creu que s’acabarà creant un consorci públic però amb gestió privada, és a dir, que l’ús de les instal·lacions serà licitat a un privat. De fet, creu que és el millor, perquè l’Ajuntament, diu, no té capacitat per gestionar-ho directament. «A través d’una gestió pública es faria l’externalització de l’ús de les instal·lacions», aclareix.

 

Tarragona, destí turístic de l’esport

Lligat amb el llegat de les instal·lacions, un dels objectius del govern, segons ha apuntat ja l’alcalde, és que les instal·lacions permetin desestacionalitzar el turisme a la ciutat i atraure gent tot l’any. Per fer-ho, ha apuntat que caldrà potenciar les instal·lacions amb altres complementaries dedicades a l’esport, i organitzar diverses competicions.

 

Albiac diu que si l’ús de les instal·lacions es cedeix a empreses privades és una mica més complicat poder desenvolupar plans turístics municipals. «Si cedim l’espai se’ns escapa què passarà amb això», comenta.

 

Aquest advocat diu que desitjaria que Tarragona fos ciutat de referència del món de l’esport, però veu difícil que es pugui materialitzar.

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

L'Anella Mediterrània podrà utilitzar-se per actes esportius i altres de caràcter social, cultural o econòmic

ERC proposa que l'Anella Mediterrània la gestioni íntegrament el Patronat d'EsportsComentaris

envia el comentari