Una clotxa de tres estrelles Michelin

Tradició, cultura, gastronomia i història. Tot en un mateix àpat. Identitat d'una comarca que n'ha fet d'un aliment de la pagesia, una festa i un element identitari. La clotxa i la Ribera d'Ebre fa anys que van de la mà i en fa 16 que s'organitza un esdeveniment únic al voltant d'aquest menjar i, aquest any, hi ha hagut dos fets que marcaran la Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre.

 

El primer és haver passat per cadascun dels municipis de la Ribera d'Ebre. Darmós ha acollit la setzena edició de la festa, on s'han aplegat més d'un miler de persones i repartint la totalitat de les clotxes que s'havien preparat. Després d'això, hi haurà un municipi riberenc que acollirà per segona vegada la festa dedicada a aquest aliment format per pa de pagès, l'arengada, la ceba, el tomàquet i l'all, tot fet a la brasa i regat amb oli d'oliva.

 

La de Darmós, però, serà recordada per un fet més enllà de ser la setzena Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre. També ho serà perquè el considerat per molts el millor restaurant del món, El Celler de Can Roca ha dedicat un 'snack' a la clotxa. A més, d'haver estat els pregoners d'aquest esdeveniment. Així doncs, Jordi, Josep i Joan Roca han estat els encarregats de donar reconeixement a una festa que gira al voltant de la gastronomia.

 

Una clotxa de 3 estrelles Michelin. Una elaboració realitzada per un gran xef transformant la tradició, la història, la cultura i la identitat d'una comarca, en un àpat d'avantguarda i amb elaboracions extraordinàries. El resultat: una mini clotxa amb els productes tradicionals, però amb el toc d'excel·lència dels germans Roca. Que uns referents en el món de la cuina com ho són tots ells facin una versió de la clotxa, significa molt per una comarca com la Ribera d'Ebre i per un aliment significatiu de la comarca, situant a tots dos, en el món de la gastronomia.

 

Pregó dels germans Roca de la XVI Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre a Darmós (del minut 1.40 fins al 6.10, elaboració de la clotxa del xef Joan Roca).