Els contractes de l'Ajuntament del Vendrell

En poc més de dos mesos s’arribarà ja a la meitat de l’actual mandat en els diferents ajuntaments i, al Vendrell, pel que s’ha pogut veure en aquests dos primers anys, sembla que el principal tema d’aquest mandat serà el de la posada al dia dels diferents contractes que estaven en situació irregular. Un tema sobre el qual no se n’acaba de treure l’aigua clara i en què seria desitjable que tots els ciutadans poguessin saber amb tota claredat per què s’ha arribat a la situació actual. El govern local ha anat donant informacions puntuals, però sembla que a vegades ho ha fet més forçat per la pressió de grups de l’oposició o per situacions judicials —com el contenciós del delegat del govern espanyol— que per una clara voluntat d’informar amb tots els detalls. Ja quan el dia 11 de març del 2016 es va fer la roda de premsa en què es van fer públiques les xifres (48 contractes en situació irregular, amb un volum econòmic de 538.000 euros) el govern es va veure obligat a fer-ho perquè Sí Se Puede havia avançat el problema uns dies abans.

 

De la mateixa manera, va ser l’arribada d’un nou interventor de carrera —després de molts anys— el que va impedir que se seguissin prorrogant contractes com s’havia fet en anys anteriors. Sense aquestes dues situacions, és lògic que dubtem que el govern hagués informat per voluntat pròpia del tema, i més quan a la mateixa roda de premsa van apuntar que era una situació que ja s’anava regularitzant des del 2011. Però en cap moment no s’havia informat, si exceptuem el flagrant cas de l’Escola de Música, al qual em referiré més avall. És de suposar, doncs, que el govern havia decidit resoldre aquesta situació que s’arrossegava des de feia anys, però sense fer gaire soroll. Un altre aspecte que deixa incògnites és el perquè d’aquesta situació. A la roda de premsa de març del 2016, Martí Carnicer no va voler valorar què va portar a l’Ajuntament a tenir aquest volum de contractes en situació no regular abans del 2011, limitant-se a dir que «la situació quan vam arribar era la que era, i a nosaltres ens corresponia resoldre-la, que és el que hem estat fent tots aquests anys».

 

Però estem parlant de gestió pública, feta amb els diners dels ciutadans del Vendrell. Sembla que sí que caldria una resposta de per què hi havia tants contractes irregulars. Era per desídia? Per manca de preparació d’algunes persones? Per saturació de personal? O per mala fe d’algú? Venia de molt enrere aquesta situació, o era cosa dels anys immediatament anteriors al 2011? De moment, són preguntes que no han rebut resposta. L’única informació que es va donar voluntàriament des del govern va ser la del sobrecost del contracte de l’Escola Municipal de Música Pau Casals a finals del mandat anterior, el març del 2015. En aquest cas no quedava cap altra sortida, d’una banda perquè era un tema flagrant i, de l’altra, perquè s’havia d’anul·lar l’acord de Ple del 2009. Aquell nou contracte amb Vicsan —una constructora que en aquells moments es trobava en una situació delicada, amb molts deutes— comportava amb els anys un sobrecost no justificat d’uns 30 milions d’euros pel consistori.

 

Aquest tema és el que fa més mala olor per la manca d’un informe d’intervenció, que era indispensable, i d’un informe de la Comissió Jurídica Assessora, un requisit obligatori quan la modificació de contracte supera el 10% o els sis milions d’euros, com era aquest cas. L’Ajuntament va poder anul·lar aquest acord de Ple i, conseqüentment, la modificació del contracte, però un cop més no s’ha volgut anar més enllà. Per què faltaven els informes que faltaven? Com pot ser que ningú no detectés aquesta situació (l’acord es va aprovar per unanimitat del Ple)? El mateix govern municipal reconeix, en una nota de premsa de fa unes setmanes, que aquest cas és l'únic que eren «conscients que, si no es podia resoldre d'acord amb els interessos de l'Ajuntament, la situació s'hauria hagut de posar en coneixement de la Fiscalia». La sensació és que el cas s’hauria de portar sí o sí a la Fiscalia perquè s’anés fins al fons.

 

De fet, no és un tema tancat. Hi ha un contenciós que ha posat l’empresa que va rebre els drets del contracte per part de Vicsan (que va fer concurs de creditors el 2012), amb el qual encara està per veure si al final no hi ha cap perjudici per l’Ajuntament i els vendrellencs. La situació dels contractes de l’Ajuntament del Vendrell sembla que encara se’n sentirà molt a parlar.
Comentaris

envia el comentari