Un tortosí, condemnat a un any de presó per haver participat en un piquet de vaga general el 2012

Han recorregut la sentència

Andreu Curto, d'esquena, assegut durant el judici a la Ciutat de la Justícia, el passat mes d'octubre.
Andreu Curto, d'esquena, assegut durant el judici a la Ciutat de la Justícia, el passat mes d'octubre. | delCamp.cat

Andreu Curto, un veí de Tortosa que durant la vaga general del 29 de març de 2012 va participar d'un piquet al barri de Sants, a Barcelona, ha estat condemnat pel jutjat penal número 13 de Barcelona a un any de presó per delictes de danys i coaccions. Així ho ha comunicat l'organització antirrepressiva de l'Esquerra Independentista, Alerta Solidària, en un comunicat, en què destaca que el jutge ha desestimat la petició també d'implicar-lo en un delicte de desordres públics. El Fiscal demanava quatre anys de presó.

A banda de l'any de presó, Curto haurà de complir amb una pena multa de quatre mesos a raó de 7 euros al dia, així com al pagament de la responsabilitat civil de 1.268,53 euros, i a pagar la meitat de les costes judicials així com la inhabilitació especial per al sufragi passiu durant el temps de la condemna. Alerta Solidària considera que es tracta d'una sentència «antijurídica i de marcat caràcter polític». 

«És irrellevant que fos o no la persona que llencés les bengales o les torretes»

Durant el judici cap dels testimonis van declarar ni tan sols insinuar que l’Andreu causes els suposats danys (trencar dos cendrers i llençar dos petards). El jutge arriba a afirmar literalment en la sentència que «resulta irrellevant que l'acusat fos o no la persona que materialment va dur a terme el llençament de les bengales o las torretes». Així, doncs, el jutge condemna l’Andreu per la simple participació en el piquet, malgrat haver quedat acreditat que ell no va realitzar cap de les accions concretes objecte del judici.

Recorreran la sentència

Donat que no accepten la sentència, han anunciat ja que recorreran a l'Audiència Provincial de Barcelona. A l'espera que sigui ferma —o reformulada—, l'organització denuncia el retard d'aquest procés judicial i assegura que «no ens aturarem en la defensa dels drets socials, continuarem denunciant la repressió i fent costat i suport a l'Andreu en els 2 judicis que encara té pendents del mateix dia de la vaga».


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on