Retiren la tutela a Tortosa als pares d'una nena que ha patit l'ablació

El jutjat número 5 de Tortosa investiga les circumstàncies de la mutilació genital de la menor

El jutjat de Tortosa, en una imatge d'arxiu.
El jutjat de Tortosa, en una imatge d'arxiu. | ACN

El jutjat número 5 de Tortosa investiga un cas de mutilació genital femenina patit per una nena de dos anys resident a la mateixa ciutat. Fa una setmana, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), seguint el protocol establert per aquests casos i a instàncies de Fiscalia, va suspendre de les seves funcions tutelars els pares, una parella originària de Gàmbia que porta vivint nou mesos en territori estatal.

Descobert en una revisió a Tortosa

La Generalitat, segons ha confirmat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, va assumir la custòdia de la nena després de verificar que ha estat víctima d'ablació del clítoris i, des de llavors, està vivint amb una família d'acollida d'emergència. El protocol es va activar arran d'una visita al pediatre per les molèsties derivades d'una possible infecció d'orina —que podria estar relacionada amb la mutilació. Una revisió en profunditat efectuada a l'Hospital Verge de la Cinta va confirmar l'ablació. Els pares van explicar que la mutilació genital l'hauria practicat l'àvia de la nena pocs dies després del seu naixement al mateix país africà.

Les primeres valoracions efectuades per la DGAIA apunten que, més enllà de les seqüeles produïdes per la mutilació genital, la situació general de salut de la nena és bona. Tampoc presentava signes de malnutrició o maltractament. En qualsevol cas, els dictàmens en profunditat per part dels tècnics hauran de determinar l'abast de l'afectació i les seves conseqüències, tant físiques com psicològiques. Després de la revisió hospitalària que va confirmar la mutilació, la nena va ser traslladada a les dependències judicials. Fiscalia va recomanar la i, des d'allí, directament a la casa de la família d'acollida, sense necessitat d'internament en un centre de forma temporal. 


L'ablació

Després que Fiscalia obrís diligències d'investigació el passat 18 de maig, la denúncia i l'atestat policial van entrar finalment al jutjat número 5 de Tortosa aquest passat dimarts. De moment, els pares no figuren com a investigats en la causa. Abans d'establir-se a Tortosa, la família havia viscut a Múrcia, on hi van arribar fa nou mesos des del seu país d'origen. Tots dos van negar haver practicat l'ablació del clítoris, una pràctica que no entendrien com a pròpia de la seva cultura i no punible.

Tot i això, van atribuir els fets a l'àvia de la nena, que l'hauria efectuat pocs dies després del seu naixement a Gàmbia —zona de l'Àfrica occidental subsahariana on aquesta 'tradició' es manté. Les primeres valoracions efectuades per la DGAIA apunten que, més enllà de les seqüeles produïdes per la mutilació genital, la situació general de salut de la nena és bona. Tampoc presentava signes de malnutrició o maltractament. En qualsevol cas, els dictàmens en profunditat per part dels tècnics hauran de determinar l'abast de l'afectació i les seves conseqüències, tant físiques com psicològiques. Després de la revisió hospitalària que va confirmar la mutilació, la nena va ser traslladada a les dependències judicials i, des d'allí, directament a la casa de la família d'acollida, sense necessitat d'internament en un centre de forma temporal. Després que Fiscalia obrís diligències d'investigació el passat 18 de maig, la denúncia i l'atestat policial van entrar finalment al jutjat número 5 de Tortosa aquest passat dimarts. De moment, els pares no figuren com a investigats en la causa. Abans d'establir-se a Tortosa, la família havia viscut a Múrcia, on hi van arribar fa nou mesos des del seu país d'origen.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on