El pare de Meritxell Vall, assassinada el 2015 a Tarragona, defensa la presó permanent revisable

En ple debat obert per aquesta pena, 'delCamp.cat' parla amb Jordi Vall: «No sé què seria fer justícia, però seria injust no apartar de la societat l'assassí de la meva filla»
El pare de la noia assassinada, Meritxell Vall, al seu domicili. | Guillem RS

Jordi Vall, des de Vallmoll, espera que es faci justícia quan acabi el judici que aquests dies s'està fent a Tarragona. Però ben bé no sap què serà que es faci justícia. Jordi Vall és el pare de la Meritxell, una noia que va ser assassinada al camí de la Bulladera ara fa dos anys, el 10 d'octubre de 2015. Després d'estar deu dies sense saber res d'ella la van trobar en un assentament de sensesostre estrangers al voltant de l'ermita del Lorito, a Tarragona. Havia mort a causa de les ferides d'arma blanca que va rebre, sobretot a l'esquena.

Després d'uns quants dies, i d'estirar els fils familiars i de l'entorn, els Mossos d'Esquadra van detenir un home, un sensesostre de 33 anys, de nacionalitat eslovaca, que vivia en aquella zona. Ara davant del jutge ha confessat que la va matar però ha negat que abusés sexualment d'ella. Es demana per ell la pena de presó permanent revisable i és el primer cop que se sol·licita a Catalunya. Compleix un dels supòsits que marca aquesta llei: un homicidi o assassinat si hi ha, prèviament, implicació en un delicte sexual.

 

Caldrà veure com avancen les declaracions i si es pot provar aquesta agressió sexual, o no, —segons el fiscal el processat va intentar-ho, que també és delicte, però no ho va aconseguir i per això va acabar amb la seva vida— per saber si el jutge acaba condemnant a l'home a aquesta pena que ara està en l'ull de l'huracà polític.

 

Jordi Vall, en una entrevista amb delCamp.cat, ha explicat que si bé és impossible que li tornin la seva filla cal que es faci justícia. El pare de la Meritxell Vall ja va ser molt dur en la declaració davant del jutge. El magistrat li va permetre explicar-se. Ara, però, reflexiona en veu alta sobre què serà fer justícia.

 

Desconfiança amb el sistema

El fiscal demana presó permanent revisable pel presumpte assassí de la Meritxell. «Sí, hauria de ser condemnat a aquesta pena si és culpable, sens dubte», així de clar es mostra Vall. Creu que el sistema de reinserció no funciona i és molt complicat que funcioni en casos com els de la persona que va matar la seva filla.

«Si no funciona amb una persona amb un delicte molt més lleu, com ha de funcionar amb algú així?» es pregunta. Dubta del sistema penitenciari i això el fa dubtar que un pas per la presó pugui arreglar alguna cosa.

 

Jordi Vall, parlant amb delCamp.cat, es va canviant el barret, entre víctima —«afectat» legalment, «testimoni» al judici, però víctima, al cap i a la fi; també van matar-lo en part a ell—, i un ciutadà que no entén com pot ser que les coses no funcionin.

 

Des del menjador de casa seva, on va viure amb la Meritxell fins que ella va començar a anar a estudiar a Tarragona, explica que si durant aquest temps, després de saber-se on va morir la seva filla, no s'ha fet res per «controlar i netejar» aquella zona del «pòtols» que hi viuen, «com es pot esperar que es faci justícia?». Ho diu com a víctima, clar, però també com a ciutadà. Amb la vehemència d'una persona a qui alguna cosa no li quadra del seu entorn, que potser no ha gosat dir-ho tot públicament per no caure en allò no políticament correcte. Es mossega la llengua molts cops durant una conversa que s'allarga una bona estona.

 

«Saben perfectament què hi ha, a algú els hi interessa que siguin allà? El que van fer a la meva filla ho podrien fer a més gent. Hi ha alguna cosa que no funciona a casa nostra». I si això, que, a simple vista, sembla fàcil, no es pot aconseguir, Vall creu que «hi ha alguna cosa que falla a tot el sistema». I el fa creure, clar, també, com a víctima, que «s'ha d'anar més enllà».

 

Les penes i lleis més dures, «un senyal d'alerta»

«La presó permanent, ni que sigui revisable, és un senyal d'alerta que aquí no es pot fer el que es vulgui, que hi ha penes de presó dures si agredeixes sexualment a una persona i la mates». Insisteix que per ell qualsevol cosa no serà mai «justa» després de perdre la seva filla, però que no pot concebre tornar-se a trobar amb l'assassí de la seva filla pel carrer sense tenir la seguretat que no tornarà a fer el mateix a algú. «Aquí tenim unes normes, unes lleis, s'han de complir i alguns cops cal ser més durs per no donar una imatge a fora que aquí es pot fer i que, després, surts de la presó i vinga, no ha passat res».

 

«La pena de presó permanent revisable, com diu el seu nom, és 'revisable'», assegura. «Passar per la presó alguns cops t'empitjora més, tothom ho sap; sense la seguretat que t'has reinserit, si això pot ser, no pots tornar al carrer després d'un crim com aquest», assegura Vall. La llei preveu una revisió periòdica pels jutges que s'encarreguen de la vigilància penitenciària, que és a què fa referència el pare de la Meritxell.

 

Sap perfectament que és part i víctima —altre cop—, i que per això, per algú, pugui estar inhabilitat per participar d'aquest debat, però creu que s'ha fet una utilització política per desgastar al govern sense fer un debat real sobre aquesta pena. A països equiparables a l'Estat espanyol s'aplica aquesta pena, està validada pel Tribunal dels DDHH d'Estrasburg i que la població «hi està d'acord» són alguns dels arguments que posa sobre la taula. «Qui la fa, l'ha de pagar», assegura, amb una serenor complicada d'interpretar.

 

I segueix sobrevolant la mateixa pregunta des de l'inici de la conversa: què seria fer-se justícia? I encara no hi ha resposta. Però Jordi Vall sap que hi ha una cosa que seria injusta: no haver aconseguit treure de la societat una persona que és capaç de matar-ne una altra després d'intentar-la violar si no hi ha la seguretat que no ho tornarà a fer.

 

Un debat obert

Amb la reforma del Codi Penal espanyol, l'any 2015, va entrar en vigor aquesta pena que ara ha tornat a l'ull de l'huracà quan al Congrés espanyol alguns partits han demanat derogar-la (de moment, la derogació està congelada en la fase d'esmenes).

 

El debat es va fer pocs dies després de trobar-se el cos sense vida de Gabriel Cruz —un menor d'edat que havia desaparegut i que presumptament va ser mort i amagat per la parella del seu pare— i justament també quan es va iniciar el judici per l'assassinat de Meritxell Vall. delCamp.cat, a més de parlar-ne amb el seu pare, també n'ha parlat amb els degans del Col·legi d'Advocats de Tarragona i Reus.Comentaris
Marc
Molts ànims i molta força. Totalment d'acord amb el que diu. La presó ha de servir per reahibitar les persones que hi entren, però també per protegir a la societat d'individus que no han estat rehabilitats i que sota cap concepte haurien de quedar lliures. En el cas, per exemple, de persones com l'assassí del pantà de Susqueda, una condemna similar hauria evitat que cometés aquest segon assassinat.

envia el comentari