Cau un grup criminal que es dedicava al tràfic de persones a Tarragona, Cambrils i Torredembarra

Després de les detencions a Torredembarra, a principis de juny, la policia ha arrestat dues persones més, a Cambrils i Tarragona

Imatge de la Guàrdia Civil
Imatge d'un agent de la Guàrdia Civil | guardia civil

La Guàrdia Civil de Múrcia, en col·laboració amb la Unidad Central Especial i la Comandancia d'Algesires, ha desarticulat un grup que es dedicava al tràfic de persones i a la immigració irregular a diversos punts de l'Estat espanyol.

Després d'una primera fase de l'operació, a principis de juny, on la policia espanyola va poder desarticular una cèl·lula d'aquesta organització a Torredembarra, avui dimarts, 26 de juny, la Guàrdia Civil ha assestat un altre cop a la xarxa, i n'ha detingut dos membres més, a Cambrils i Tarragona.

L'operació, des del mes de març

Tot l'operatiu va iniciar-se el passat mes de març, quan es va descobrir que un ciutadà marroquí resident a Múrcia formava part, suposadament, d'un entramat delictiu que es dedicava a fer entrar persones al país de manera il·lícita. Aquestes persones, algunes menors d'edat, provenien del nord del continent africà.

Aquella primera fase de l'operació, que va culminar a principis del mes de juny, va acabar amb la desarticulació d'un grupuscle delictiu de cinc persones a Torredembarra, Múrcia i Almoradí (Alacant). La xarxa, que treballava dins l'àmbit nacional espanyol, es dedicava a introduir i distribuir persones migrants irregulars que venien d'Àfrica.

 

Modus operandi

Tot seguint la investigació, la Guàrdia Civil va obrir una segona fase del cas que, després recollir proves i analitzar diversos indicis, va permetre als agents descobrir el modus operandi de l'organització i com facilitaven l'accés d'immigrants al territori espanyol.

Els migrants, després d'un perillós viatge per creuar l'estret de Gibraltar, on s'exposaven a un risc enorme, eren recollits a la costa per altres membres d'aquesta cèl·lula criminal, que els traslladava fins a algun lloc on no fossin descoberts.

Alhora, en el cas que les persones migrades fossin menors d'edat, l'organització permetia que les forces de seguretat els interceptessin, perquè ingressessin en centres d'acollida especialitzats. Un cop passava un petit període de temps i, generalment, aprofitant alguna activitat lúdica fora del centre d'acollida, els menors implicats s'escapaven per tal de ser recollits per membres de l'organització. 

En aquest punt, integrants de la xarxa traslladaven els menors amb les seves famílies, distribuïdes a diferents punts del país, i a través d'un acord econòmic entre l'organització delictiva i els mateixos familiars.

Altres destins

Un altre fet que han pogut descobrir els investigadors és que molts dels migrants introduïts de forma il·legal per aquesta xarxa tenien com a destí final d'altres països de la Unió Europea. Tot i això, aquestes persones preferien creuar l'estret de Gibraltar, com a via més segura per tal d'accedir al continent europeu.

Segon cop

Al llarg dels mesos, els agents de la Guàrdia Civil van poder verificar l'existència de diversos individus, residents a diferents províncies espanyoles, que realitzaven tasques logístiques. Aquestes persones duien a terme accions de trasllat i transport al destí final, un cop les persones migrades es trobaven en condicions de 'seguretat' dins de l'Estat espanyol.

Després de diversos mesos d'investigació, la policia ha pogut detenir cinc sospitosos, residents a Tarragona, Cambrils, Manresa, Valderrobles (Aragó) i Concentaina (Alacant), tots ells com a presumptes autors d'un delicte contra els drets dels extrangers, i d'un delicte de pertinença a organització criminal.

Els arrestats, quatre homes i una dona, d'entre 22 i 53 anys, han passat a disposició judicial. La investigació, per la seva part, segueix oberta.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on