La defensa de l'espai aeri, a prova a Tarragona amb un simulacre de guerra

De l'11 al 15 de desembre Tarragona serà l'escenari d'una simulació d'incursió enemiga a l'espai aeri estatal | Les maniobres arriben just durant la campanya electoral a les eleccions del 21-D
Imatge de la fragata Almirall Joan de Borbó, en una imatge d'arxiu. | EMAD

 

De l'11 al 15 de desembre la costa de Tarragona acollirà unes maniobres militars que comportaran un gran desplegament d'unitats dels tres exèrcits espanyols: el de terra, el del mar i el de l'aire. En la denominada operació «Eagle Eye»delCamp.cat en va informar aquest dimarts, 21 de novembre—, que no és el primer cop que es fa però sí que és el primer cop que es farà a la costa de Tarragona, se simula la incursió en territori estatal d'amenaces des de l'aire. L'objectiu d'aquesta operació fictícia serà posar a prova el sistema de resposta de les unitats militars desplegades per aquesta amenaça; des d'avions de guerra fins a fragates, passant també per unitats antiaèries.

 

Sota la batuta del Mando de Defensa y Operaciones Aéreas (MDOA), situat a la base aèria de Torrejon de Ardoz, es vol posar en pràctica la integració de les unitats que es dediquen a defensar l'espai aeri espanyol. Aquestes unitats que s'entrenaran a Tarragona són les encarregades de fer la vigilància d'aquest espai les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. En altres operacions similars que l'Estat Major de la Defensa (EMAD) ha fet els darrers mesos hi han participat unes 3.000 persones, una xifra que es preveu que es repeteixi a Tarragona la primera quinzena de desembre. Tot i això, segons han explicat fonts de l'EMAD a delCamp.cat, tant els avions de guerra com la fragata de l'Armada operaran des dels seus punts habituals i no s'instal·laran al Camp de Tarragona. Sí que es desplegaran en diversos punts de la demarcació les unitats d'artilleria antiaèria, concretament, la número 71, amb base a Madrid.

 

Punt de les bateries antiaèries de l'Exèrcit de Terra, en una imatge d'arxiu | EMAD

Tot i que encara s'està definint quina serà la situació que es desenvoluparà durant les maniobres, habitualment es treballa amb una incursió enemiga des de l'aire que ha de ser repel·lida per les unitats actuants, posant a prova la seva rapidesa, coordinació i eficàcia. Com si fos una ceba, la protecció de l'espai aeri es fa amb diferents capes, que es van activant segons el nivell d'amenaça. Arribant, en el tercer nivell, amb els canons antiaeris que estaran situats a terra. Abans, però, des del mar o des de l'aire les unitats de l'Armada o de l'Exèrcit de l'Aire també s'hauria pogut interceptar els elements invasors. A falta encara de tancar tots els detalls de com serà l'exercici, es treballarà en un escenari simulat on es donarà joc també a les centrals nuclears del territori, tenint en compte la importància estratègica i de protecció que necessiten en tant que infraestructures crítiques.

 

Quines unitats es desplegaran a Tarragona?

Tot i que no està previst que arribi a tocar terra en cap moment, sí que es podrà veure a la costa de Tarragona la fragata Almirall Joan de Borbó —Warship F102. És un vaixell de guerra —avui, 22 de novembre, a Cartagena— botat l'any 2002, de 150 metres d'eslora i amb una tripulació de 200 mariners. El vaixell porta un radar capaç de detectar moviments d'aeronaus en un radi de 600 quilòmetres, que els permet actuar en igualtat de condicions amb les més modernes unitats de la Marina dels Estats Units i participar en el desenvolupament de l'escut antimíssils. Aquest vaixell, mitjançant el seu radar, és qui pot detectar les amenaces que facin una incursió a l'espai aeri estatal i és el primer nivell de resposta. A bord, a més d'un helicòpter de guerra, disposa de diversos grups de llançadors de míssils antiaeris.

 

Dos aeronaus Eurofighters de l'Ala 14 de l'Exèrcit de l'Aire, en una imatge d'arxiu. | EMAD

 

Durant l'operació es podran veure sobrevolar Tarragona els Eurofighters que formen part de l'escamot Ala 14 amb base de los Llanos, a Albacete. Tristament van ser notícia el passat 12 d'octubre quan un dels seus avions, tornant de la desfilada militar de Madrid, va perdre el control i es va estavellar just entrant a la base militar. Un capità de 34 anys va morir a l'acte. Són avions de guerra preparats per la vigilància de l'espai aeri estatal i per participar en operacions internacionals. No està previst que facin ús de la base militar de Reus, operaran directament des d'Albacete. Participaran en l'operació i tornaran a la seva base. Són el segon nivell de resposta quan s'ha detectat una amenaça a l'aire. En algunes operacions semblants anteriors aquests avions també han actuat com a força invasora, simulant ser els avions que entren a l'espai aeri estatal sense autorització i que fa activar tots els protocols de reacció.

 

A terra, el Grup d'Artilleria Antiaèria número II/71 -una unitat d'entrenament d'aquesta disciplina militar—, desplegarà els seus equips per poder neutralitzar amenaces a l'aire. És una unitat de l'Exèrcit de Terra, amb seu, aquesta concretament, a Madrid, que treballa per millorar les tècniques de la lluita antiaèria. Seran les unitats més visibles a Tarragona de l'11 al 15 de desembre. Instal·laran en diversos emplaçaments míssils de superfície-aire de curt abast Mistral i els vehicles amb míssils antiaeris COAAAS. Aquests dies estan fent visites tècniques a la zona de Tarragona per decidir en quins punts s'instal·laran durant la simulació. Segons han confirmat fonts de la subdelegació de Defensa a Tarragona s'estan fent reunions amb responsables civils del territori per trobar les millors ubicacions al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre.

 

Vehicles de l'Exèrcit de Terra espanyol amb míssils antiaeris, en una imatge d'arxiu. | EMAD

 

La ministra de Defensa participarà de les maniobres

Maria Dolores de Cospedal, ministra espanyola de Defensa, serà a Tarragona durant els dies que duri el desplegament militar «Eagle Eye», segons han confirmat fonts de l'EMAD a delCamp.cat. La visita de la ministra coincidirà amb la campanya electoral de les eleccions del 21 de desembre al Parlament de Catalunya.Comentaris
ganxu
Diria que la fragata de la foto no és la Joan de Borbó. Crec que és d'una classe de fragata anterior.
Homemort
Guillem: En català les naus no es "boten", sinó que s'avaren.
Abraham Veciana
Ens sobra un simulacre de guerra en plè 21D forçat e ilegítim, es que no valorem la força, no valorem la violència, no valorem quí pot més, el fet de que sols voleu demostrar per que estàn en un present partit polític TEMPORAL no significa que puguin tindre més dret que la mateixa llei, que ja s'ha vist que en tenen fins hi tot per damunt de la monarquia real... esperem s'acavi aviat i els que vinguin de nou siguin menys corruptes i feixistes. Queda votar a Catalunya el dret de la llibertat. :)

envia el comentari