Es torna a obrir el cas de l’accident d’autobús de Freginals

Una grua aixecant el bus accidentat a Freginals.
Una grua aixecant el bus accidentat a Freginals. | delCamp.cat

El cas de l’accident d’autobús de Freginals, en el qual van morir 13 estudiants d’Erasmus, ha tornat a ser obert pel jutge. La Secció Segona de l’Audiència Provincial de Tarragona acorda que es demani a Inspecció de Treball un expedient sancionador contra el propietari de l’empresa d’autocars. A més, també demana una nova actuació pericial sobre el mecanisme de frenada del vehicle i acorda que la causa es declari «complexa», fet que prolonga fins a 18 mesos el període d’instrucció, responent a les dues sentències dictades pel Jutjat d’Instrucció número 3 d’Amposta el passat 13 de setembre.

Després d’aquesta decisió, els advocats de les famílies involucrades van presentar un recurs de reforma, el qual va ser resolt el 15 de gener, a més d’altres subsidiaris d’apel·lació, als que s’hi va afegir el fiscal. Diverses declaracions de passatgers de l’autobús, citades en anteriors resolucions tal com recorda l’Audiència, podrien implicar al conductor d’estar portant el vehicle en males circumstàncies. Així doncs, que diversos passatgers van dir que «que l’autobús anava fent esses», «que la conducció no era normal», «baixant la finestra perquè entrés l’aire fresc», entre altres declaracions.

En un estudi realitzat pels Mossos d’Esquadra, s’hi apunta que l’autocar anava a 100 km/h i tenia activat el sistema de control de velocitat automàtic. En el tram des que va passar el peatge de Sagunt fins al moment de l’accident, s’hi van detectar un total de 77 desacceleracions superiors als 2 km/h. D’altra banda, els dos autocars que estaven fent el mateix trajecte, en van fer 5 i 12.

Possible infracció administrativa

Els magistrats, recorden que podria haver-hi una possible infracció administrativa, perquè en els últims 28 dies de conducció de l’investigat, es verifiquen dos descansos setmanals,  els quals es veuen reduïts a la setmana de l’11 al 19 de març. «Aquests extrems, si es confirmen, és factible poder considerar una situació de somnolència o fatiga que hagués pogut comportar el fatal accident». Així doncs, els magistrats consideren que no fa falta que tornin a declarar tres persones que anaven en l’autocar, ja que ja ho van fer davant dels Mossos i en seu judicial.

Inspecció de treball

Tanmateix, els magistrats sí que accepten la petició de la Inspecció de Treball en l’expedient sancionador contra el propietari de l’empresa, el qual s’ha iniciat per la falta de formació i informació en prevenció de riscos laborals del conductor. També s’hi afegeix el seu historial complet de revisions mèdiques, on s’haurien detectat deficiències que podrien tenir relació amb la vigilància de la salut del treballador.  Segons l’Audiència, es tractaria d’un document «necessari i útil», perquè s’hi poden extreure causes que comportessin cansament en el conductor en el fet de suposar de no haver descansat el temps mínim exigit per la normativa.

Acceptació d’una nova pericial

Així doncs, també s’ha acceptat la petició del fiscal de realitzar una nova  actuació pericial. La sol·licitud ve donada per les declaracions que va realitzar el conductor, el qual va dir: «No sé si el sistema de frenada va poder bloquejar alguna roda perquè el paviment estava mullat». Per aquest motiu, s’ha demanat un nou informe relacionat amb el sistema de frenada i, així, determinar si hi va haver alguna deficiència el qual hagués pogut provocar o incidir en l’accident. A més, per poder seguir amb la instrucció, la causa s’ha de declarar com a «complexa» i s’allarga per un període de 18 mesos.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on