La URV vota entre la continuïtat de Ferré i el nou rumb de Figueras

Josep Anton Ferré opta a revalidar el càrrec després que María José Figueras presenti batalla per accedir al rectorat

Ferré i Figueras s'enfronten aquest dimarts a les eleccions al rectorat de la URV.
Ferré i Figueras s'enfronten aquest dimarts a les eleccions al rectorat de la URV. | delCamp.cat

La URV busca rector per als propers quatre anys i el decidirà aquest dimarts, 15 de maig. Des de les deu del matí i fins les cinc de la tarda, la comunitat universitària podrà exercir el seu dret a vot —si no ho ha fet ja, de manera anticipada— a les diverses facultats dels campus de Tarragona, Reus, Vila-seca, Tortosa i el Vendrell. Sobre la taula, dues opcions: el rector del darrer mandat, el doctor Josep Anton Ferré, i la candidata a ocupar aquest càrrec, la doctora María José Figueras.

Són deu els col·legis electorals, a la major part dels quals estan instal·lades dues meses, per les votacions dels quatre col·lectius: als CRAI del campus Catalunya,  Sescelades, Bellissens, Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Facultat de Turisme i Geografia, campus Terres de l’Ebre i Seu Universitària del Baix Penedès; a les unitats docents de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i de l’Hospital Universitari Joan XXIII, i a la sala de reunions del Vicerectorat, al Rectorat.

Per primera vegada, un rector de la Universitat Rovira i Virgili troba oposició en la seva intenció de revalidar mandat i completar una etapa de vuit anys al capdavant de la URV. Ni Joan Martí i Castell, ni Lluís Arola ni Francesc Xavier Grau van tenir problemes per fer doble mandat. Però si Ferré vol mantenir la seva plaça al carrer de l'Escorxador de Tarragona, caldrà que aquesta tarda obtingui la majoria absoluta dels vots.

Qui pot votar?

Té dret a vot tota la comunitat universitària de la URV, un total de 16.071 persones. Així, poden participar als comicis el professorat doctor amb vinculació permanent a la URV, la resta del col·lectiu docent i investigador, els estudiants —que solen ser el col·lectiu menys participatiu— i el personal d'administració i serveis —el conegut com a PAS.

Ferré, la continuïtat

Josep Anton Ferré (Vila-seca, 1958) representa intrínsecament el continuisme —ha estat el rector en els darrers quatre cursos acadèmics. En declaracions a delCamp.cat, Ferré ha explicat que «després d'haver parlat amb tots els centres, amb tota la comunitat universitària, estic molt agraït per l'assistència que hem tingut a tots els actes que hem fet».

«Hem escoltat les preocupacions i el neguit de tothom i això ens ha permès veure la gran qualitat humana de tot el personal, que ha fet que la URV sigui el que és», ha comentat Ferré. Segons ha explicat l'actual rector, al llarg dels dies de campanya —on la darrera setmana ha estat especialment intensa—, han tingut l'oportunitat d'explicar a bastament el seu programa electoral per als propers quatre anys.

«Tenim moltes ganes de treballar, volem seguir construint una universitat de la qual estigui orgullós el territori», ha reblat. «Hem de ser una universitat connectada amb l'entorn i amb el món», ha acabat, abans de demanar una alta participació aquest dimarts. Josep Anton Ferré té previst exercir el seu vot a les deu del matí al CRAI del Campus Sescelades, a Tarragona.

Figueras, el nou rumb

Maria José Figueras (Tarragona, 1956) assegura que aquesta campanya ha estat per ella una «experiència inoblidable» i «molt enriquidora». Li ha servit, explica, per fer una anàlisi de les angoixes i preocupacions dels estudiants i personal de la universitat. Segons diu, durant aquestes setmanes de campanya ha passat per totes les facultats de tots els campus per demanar a estudiants i treballadors quines preocupacions i idees tenen.  Figueras representa un «nou rumb» al comandament de la URV i ha fet de la «transparència» un dels 'leitmotivs' de la seva campanya.


Figueras també explica que ha traslladat als estudiants que «no tenen cap intenció de desmuntar allò que funciona», sinó que volen millorar aquelles coses que els preocupen. Com a exemple parla de les obres: diu que les iniciades es mantindran, però a l'hora d'engegar-ne de noves preguntaran a la comunitat educativa.

Sobre la participació dels estudiants a les eleccions espera, diu, que sigui superior a la darrera cita electoral, quan poc més del 5% dels alumnes van apropar-se a les urnes. Segons ella, es deu a una falta de comunicació. «Guanyéssim o perdessim em sentiria molt il·lusionada si veiés créixer aquesta participació», ha declarat a delCamp.cat. Figueras vota a les 10 del matí a la Facultat de Medicina de la URV, a Reus. 


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on