La URV dissenya un programari que gestiona grans quantitats de dades en segons

En col·laboració a l'empresa IBM han creat noves tecnologies de computació al núvol

Els investigadors del Grup de Recerca d'Arquitectura i Serveis Telemàtics de la URV.
Els investigadors del Grup de Recerca d'Arquitectura i Serveis Telemàtics de la URV. | Cedida

En qüestió de segons es pot conèixer quin és el sentiment que han tingut milers d'usuaris de la plataforma d'Airbnb a 33 ciutats del món, com Barcelona, Nova York i Londres, entre altres, a través dels comentaris que han fet públics a internet. Una instantània que s'aconsegueix perquè un nou programa ha estat capaç de processar aquesta gran quantitat d'informació en pocs segons. És el resultat d'un altre treball de col·laboració entre el Grup de Recerca d'Arquitectura i Serveis Telemàtics de la URV: un programa en codi obert que hi haurà al núvol d'aquesta empresa creat per l'investigador del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, Josep Sampé.

Aquest treball s’ha publicat com a part d’un projecte de codi obert de la Universitat de Berkeley, a Califòrnia, ara està en producció al núvol d’IBM i s’estan fent demostracions internacionals de la potència massiva de processament de dades que té. «Analitzar en temps seqüencial aquestes dades invertiria una hora i 25 minuts aproximadament», explica Pedro García, l'investigador principal del grup, «mentre que amb el nostre sistema triga 35 segons a processar informació de 33 ciutats», amb tasques que s'executen al mateix temps. En la seva recerca, l'investigador ha fet que aquest nou programa sigui escalable, és a dir, que pugui créixer sense perdre qualitats, ràpid i simple.

El Grup de Recerca d'Arquitectura i Serveis Telemàtics té una àmplia experiència en tecnologies al núvol i en processament de big data. Només en els darrers cinc anys, Pedro García ha coordinat diversos projectes de recerca europeus i nacionals amb un pressupost total superior a set milions d'euros. D'aquests, un ha estat el projecte europeu H2020 IOStack, recentment finalitzat, en què la URV ha col·laborat activament amb IBM i altres socis per desenvolupar una eina informàtica que ajudarà les empreses a gestionar un gran volum de dades de forma còmoda, eficient i econòmica.

Les tecnologies al núvol tindran un gran impacte en el futur

Els investigadors de la URV continuen col·laborant activament amb IBM en tecnologies de futur al núvol, l'impacte de les quals serà revolucionari en els pròxims anys, no només en el processament de dades massives, sinó també en intel·ligència artificial, ciutats intel·ligents, aplicacions mòbils o realitat virtual.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on