Acte per la recuperació de Castelló, poble abandonat de Vandellós

Castelló, poble abandonat que compta amb un ambiciós projecte de recuperació
Castelló, poble abandonat que compta amb un ambiciós projecte de recuperació | delCamp.cat

El divendres 6 d'abril, l'Association of Geographical Societies in Europe (EUGEO) i la Societat Catalana de Geografia han organitzat una activitat per donar a conèixer el projecte de recuperació del poble abandonat de Castelló, un espai ubicat a 4 km del nucli urbà de Vandellòs i que cada any durant les festes nadalenques aplega milers de persones en un dels pessebres més coneguts de Tarragona, el 'Pessebre dels Estels'

  

  

L'activitat que coorganitzen també el Departament de Geografia de la URV i la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, amb la col·laboració de l'Associació Masia de Castelló i de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant servirà per presentar a tots els assistents el treball de base per a l'elaboració del pla urbanístic, elaborat per Sergi Saladié i Alba Font, membres del Departament de Geografia de la URV. El treball preveu també un procés de participació i de debat públic sobre la configuració de l'espai i les accions a dur a terme, els usos, equipaments i serveis necessaris que hi ha d'incloure el projecte de recuperació del nucli i el seu entorn.

  

  

A més de la presentació del treball, la jornada també pretén reflexionar sobre el paper de la Geografia i del geògraf en relació amb el planejament territorial, l'urbanisme i el medi ambient a l'hora de planificar el desenvolupament dels diferents nuclis poblacionals.

L'acte preveu també un berenar-sopar que té un cost de 3 euros i s'hi pot assistir amb inscripció prèvia. Cal enviar un correu a Òscar Saladié abans del 31 de març.

El `Pessebre dels Estels', un clàssic de les festes nadalenques
El `Pessebre dels Estels', un clàssic de les festes nadalenques | Cedida

 

La Masia Castelló, coneguda pel 'Pessebre dels Estels'

Castelló és un poble medieval del municipi de Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant que ja fa anys que s'ha fet conegut arreu de les comarques tarragonines gràcies al seu espectacular pessebre vivent que precisament aquest 2017 va complir 20 anys.

Fins al poblet, enclavat entre muntanyes i deshabitat durant la segona meitat del segle XX es desplacen cada desembre i gener milers de persones per veure els impressionants quadres del pessebre vivent que ja s'ha convertit en un clàssic de les festes nadalenques.

S'atura la decadència física de Castelló

Castelló és un exemple de petits pobles que han anat quedant deshabitats amb el pas del temps i a causa dels moviments de la població al llarg del segle XX cap a nuclis urbans o cap a llocs on les condicions de vida no fossin tan dures com a la muntanya. En aquest sentit, després de l'abandó de Castelló la seva decadència física es va fer palesa fins a finals dels anys 90 quan l'any 1997 es va constituir l'Associació Masia de Castelló i es va organitzar el seu pessebre vivent.

A partir d'aquest moment, el manteniment del poble ha estat una constant i el projecte de rehabilitat Castelló segueix en peu vint anys després i més viu que mai. Una de les últimes tasques que s'hi ha realitzat són els treballs de desenrunament i reconstrucció de Cal Santo (casa pairal del Segle XVII).


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on