La sequera posa en risc cultius de secà i també alerta el regadiu per la davallada de les reserves

La calor avançada d'aquest hivern preocupa al sector fructícola per una possible floració avançada dels arbres que després es vegi afectada per gelades tardanes

Vinya del Penedés, La Berna. Etiquetada per a la reutilització.
Vinyes. | Àngela Llop - Flickr

Després d'un estiu càlid sense precipitacions abundants i una tardor on les pluges tampoc han fet gaire acte de presència, l'hivern a Catalunya continua essent meteorològicament parlant molt sec, un factor que està acusant a diversos cultius de secà del país que es veuen afectats per la falta d'aigua.

Un exemple el trobem a la Segarra i l'Urgell, on el cereal que es va sembrar a la tardor no creix perquè al terreny no hi ha saó i a finals de gener, la planta té la mida de la segona setmana després de la plantació. A les Terres de l'Ebre els cultius més afectats són l'olivera i els cítrics amb un descens de producció de fins al 60%, i al Baix Llobregat es tem que l'abastament d'aigua per regar de la Baells sigui objecte de restriccions perquè el pantà es troba al 48%. D'altra banda, la calor avançada amb temperatures superiors als 20 graus preocupa al sector fructícola de Ponent per una possible floració avançada dels arbres que després es podria veure afectada per gelades tardanes.

La fruita seca i la vinya, els més afectats al Camp de Tarragona

Al Camp de Tarragona, preocupa especialment l’impacte de la sequera sobre la fruita seca. Els productors de secà estimen que un 5% dels arbres han mort, segons JARC. En aquests casos, s’ha perdut la producció d’enguany i la dels propers cinc, que és el temps que triga un arbre nou a produir de forma significativa. En aquest sector, el gra també tendeix a ser més petit i, per tant, es preveu collir-ne menys quilos. 

La temporada de calçots també ha arrencat seca, però com que la majoria es produeixen en terrenys d'horta, els pagesos han pogut aportar-hi recursos hídrics. «La climatologia no és l'ideal, perquè li falta pluja, però la campanya no té cap problema, els calçots van creixent i arribarem a la producció dels últims anys», ha afirmat el president de la IGP Calçot de Valls, Francesc Xavier Amill, que espera una producció d'entre 12 i 13 milions de cebes

Manat de calçots en primer terme i al fons, dos pagesos de Valls arrencant cebes, en una finca del terme.
Manat de calçots en primer terme i al fons, dos pagesos de Valls arrencant cebes, en una finca del terme. | VallsDiari.cat

 

La manca de pluges sí que s'està fent sentir en la vinya, on al Camp de Tarragona es reporten davallades de producció de fins al 50%. Les zones amb reg de suport se’n surten millor, però a les de secà la situació és de molta preocupació. «Fa dos anys que la pluviometria està molt per sota de la mitjana i, a banda de fer baixar la producció, no fa que hi hagi esperança de recuperació de cara a l’any següent», ha remarcat el president territorial de JARC. El terreny sec i les altes temperatures com les dels darrers dies, a més, impedeixen que els ceps realitzin adequadament la seva «parada hivernal» per tornar a produir a la primavera.

Davant d’aquest escenari, en què «el canvi climàtic ha vingut per quedar-se», JARC ha plantejat estudis de regadiu en zones on actualment no n’hi ha per fer front a la manca de pluges. De retruc, el sindicat ha reivindicat que les assegurances de tots els cultius contemplin la possibilitat de patir una incidència en quant a la sequera i que aquest factor quedi «ben quantificat i delimitat perquè el pagès s’hi pugui acollir», ha insistit Vela.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on