Es redueixen llistes i temps d'espera per operacions al Camp de Tarragona

Segons les dades de CatSalut, el temps mitjà per una operació quirúrgica a la regió sanitària del Camp de Tarragona era al tancament de 2017 de 87 dies

Les llistes d'espera s'han reduït un 1% a la regió sanitària del Camp de Tarragona.
Les llistes d'espera s'han reduït un 1% a la regió sanitària del Camp de Tarragona. | ACN

El 2017 s'ha tancat amb menys pacients a les llistes d'espera dels centres hospitalaris públics del Camp de Tarragona. Així ho recullen les dades fetes públiques aquesta mateixa setmana per part del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Segons les xifres, l'any es tanca amb 135 persones menys que el 2016 pendents de ser operades: si actualment n'hi ha 13.326, fa un any n'eren 13.461. La disminució és de l'1%

De mitjana, el temps d'espera per ser operat a la regió sanitària del Camp de Tarragona també disminueix. El tancament de 2016 situava en 98 els dies d'espera mitjana per una intervenció quirúrgica. El 2017 es tancava, al desembre, amb 87: es tracta d'un total d'onze dies menys, una reducció de temps que se situa, precisament, en un 11%.

Aquestes reduccions van ser un dels compromisos del conseller cessat Toni Comín, i si bé els resultats al Camp de Tarragona s'acompleixen, en el global de Catalunya la reducció de les llistes d'espera és menys notable, del 0,6%.

 

Reducció general del temps d'espera

Les dades de CatSalut seccionen les operacions en quatre grups, en funció de les seves característiques mèdiques. Tres d'aquests grups tenen un temps d'espera garantit que, en tots tres casos, s'acompleix a la nostra regió sanitària. Les operacions d'oncologia tenen un màxim termini d'entre 45 i 60 dies, i en canvi el temps mitjà d'espera dels pacients que són a la llista se situa en 23. La nota negativa és que aquest temps d'espera ha augmentat: el 2016 es tancava amb 19 dies, quatre menys que no pas ara.

La cirurgia cardíaca manté les seves dades intactes respecte a finals de l'any 2016: no hi ha cap pacient en llista d'espera, i això que es tracta d'una mena d'operacions que tenen un termini màxim garantit de 90 dies. El tercer gran grup que estableix el Departament de Salut pel que fa a intervencions quirúrgiques són les operacions oculars per cataractes o de pròtesis per a genolls i malucs, que disposen d'un termini màxim de mig any per a dur-se a terme. La mitjana al Camp de Tarragona segueix la línia que tenia el 2016, però augmenta lleugerament: passa de 80 dies d'espera als 81 actuals.

El quart grup d'intervencions quirúrgiques és el més ampli i, alhora, el més heterogeni: són les intervencions que no tenen un temps d'espera garantit, però sí que s'hi treballa amb un termini de referència estimatiu. Hi tenen cabuda molts tipus d'operacions, des de vasectomies fins a operacions per varius, circumcisions, hemorroides, cirurgia maxil·lofacial o intervencions a causa de l'obesitat mòrbida. En aquest camp, els terminis orientatius indiquen que les operacions de prioritat preferent s'han de fer en uns tres mesos, les de prioritat mitjana, mig any; i les de prioritat baixa, en un any.

Tot i que algunes intervencions superen els terminis estimatius, de mitjana, aquestes operacions es resolen en 157 dies —poc més de cinc mesos. En aquest àmbit, la reducció del temps d'espera és notable: el desembre de 2016 era de 196 dies, prop de sis mesos i mig. Són de fet, les operacions que fan decantar la balança, i és que en la resta de grups d'intervencions els terminis d'espera augmenten.

 

L'any es tanca amb menys pacients a la llista

Recollint les dades del desembre de 2017, les llistes d'espera experimenten, com s'ha dit, una disminució en termes absoluts de l'1%. Pel que fa al nombre de persones que esperen una intervenció en oncologia, el 31 de desembre eren 109 en tots els hospitals públics del Camp de Tarragona, un 15% menys que un any enrere (129 persones). Cal recordar, alhora, cirurgia cardíaca ha mantingut en blanc la seva llista d'espera durant l'any 2017.

Pel que fa a les operacions de cataractes i pròtesis de genolls i malucs, el 2017 es tancava amb 2.141 tarragonins a la llista d'espera, un 9,73% menys que al final de 2016, quan la llista la conformaven 2.372 persones. La disminució en xifres absolutes és de 231 pacients menys a l'espera d'una operació d'aquesta mena.

Ara bé, si ens fixem en les operacions sense termini màxim garantit, la llista d'espera augmenta. El 2017 acabava amb 11.076 tarragonins a l'espera de ser intervinguts al quiròfan, una xifra que suposa 116 persones més que al desembre de 2016, quan eren 10.960. L'augment en aquesta llista, la més llarga en termes absoluts, és de l'1%.

Un contrast amb els col·lapses d'urgències

Les moderades bones notícies pel que fa a llistes d'espera contrasten amb les situacions de col·lapse que alguns hospitals del Camp de Tarragona han viscut, en algunes ocasions, en els seus serveis d'urgències. El darrer exemple de 2017 es va viure en plenes festes nadalenques a l'Hospital Sant Joan de Reus, amb una dotzena d'ambulàncies a l'espera de poder finalitzar els seus serveis al centre sanitari de la capital del Baix Camp; una situació que s'ha repetit en períodes de màxima activitat, tant al Nadal com també a l'estiu.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on