Recordant l’última gran nevada al Camp de Tarragona

Va caure el 15 de desembre de 2001 i és considerada la primera gran nevada del segle XXI

Entre el 14 i 15 de desembre de l’any 2001, Catalunya va viure una de les nevades més importants registrades mai i la més important registrada en aquest segle XXI. Els gruixos de neu acumulats van ser molt importants i va nevar fins i tot a tocar del mar. Al Camp de Tarragona la neu va arribar fins a la primera línia de mar, deixant gruixos de més de 20 centímetres a totes les muntanyes tarragonines per sobre dels 250 o 300 metres d’altitud.

La neu que va caure durant el divendres dia 14 a les comarques del nord i est de Catalunya es va traslladar durant el dia 15 a les comarques de Tarragona i Lleida on van acumular-se gruixos de neu molt importants. Les afectacions per aquesta nevada a les comarques de Tarragona van ser molt importants, especialment a la xarxa viària. Les principals carreteres i vies de tren de la província de Tarragona van quedar tallades o afectades per la presència de la neu. Els transports urbans de la capital de la província van quedar suspesos. La gran quantitat de neu acumulada va obligar a tallar carreteres tan importants com l'AP-7 entre Tarragona i Cambrils. Municipis com Santa Coloma de Queralt van quedar aïllats tot el dia, i a Montblanc s'hi havia d'accedir amb cadenes des de qualsevol de les entrades. A Valls, el mal temps va impedir obrir el Mercat de Nadal que tot just s'inaugurava aquell dia. Les principals platges de la Costa Daurada van quedar cobertes de neu; Tarragona, Cambrils o l'Hospitalet de l'Infant.

La nevada del desembre de l'any 2001 es va formar amb l'entrada d'una gran bossa d'aire fred procedent de Sibèria, el que normalment anomenem com una entrada "Siberiana". L'arribada d'aquest aire molt fred a totes les capes de l'atmosfera i la formació d'una petita borrasca davant la costa catalana van propiciar la important nevada. Amb l'entrada dels vents de gregal (NE) lleugerament humits el matí del 14 de desembre, va començar la nevada a les comarques de Barcelona i aquesta va avançar a les comarques del Camp de Tarragona especialment durant la jornada del 15 de desembre. Posteriorment a la nevada un potent anticicló es va situar sobre de Catalunya i va fer que l'ambient fos gèlid durant molts dies aquell mes de desembre.

A més del vídeo, amb imatges de Laia Solanellas i Joan Alfons López, a continuació podeu veure també algunes de les imatges de diferents punts del Camp de Tarragona completament nevats fetes per la família Bros Fortuny i cedides a delCamp.cat.

Ajuntament de Reus durant la nevada. | Bros Fortuny
Carrers de Reus plens de neu. | Bros Fortuny

 
Plaça de Prim a Reus completament nevada. | Bros Fortuny
Nevada a Castellvell del Camp. | Bros Fortuny
Neu al port de Cambrils | MªANTONIA CODINA

 

Neu a la platja de Salou | JORDI BLASI

Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on