Què és la presó permanent revisable?

Repassem els punts clau de la pena màxima del Codi Penal espanyol
La pena de presó permanent revisable va ser aprovada l'any 2015. | Cedida

La presó permanent revisable és la màxima pena privativa de llibertat que existeix en el Codi Penal espanyol. Va ser aprovada al Congrés dels Diputats el 26 de març de 2015, com a part de la Llei de Seguretat Ciutadana, amb els únics vots a favor del Partit Popular. Com el seu propi nom indica, la presó permanent revisable és una pena de presó, en principi per temps indefinit, subjecta a revisions que poden servir perquè el reu recuperi la llibertat.

 

L'objectiu d'aquesta pena és impedir que els delinqüents més perillosos que no han demostrat capacitat de reinserció puguin tornar a la societat, posant en perill la seguretat de les persones. Fins a la seva entrada en vigor, el Codi Penal establia uns límits de 25, de 30 o de 40 anys de presó, segons la gravetat de les penes (article 76), tot i que reconeixia el compliment successiu de penes en cas d'acumulació.

En quins delictes es pot aplicar?

La presó permanent revisable només pot imposar-se per assassinats en els quals concorri una específica circumstància agreujant. La llista de supòsits és aquesta:

 

—Quan la víctima sigui menor de 16 anys o es tracti d'una persona especialment vulnerable.

—Quan sigui subsegüent a un delicte contra la llibertat sexual —seria el cas de Meritxell Vall.

—En els assassinats múltiples.

—En les comeses per membres d'una organització criminal.

—Delictes contra la corona. Matar el Rei, o a qualsevol dels seus ascendents o descendents, o a la Reina consort, entre d'altres.

—Delictes contra caps d'Estat estrangers. Matar o violar la immunitat personal d'un cap d'Estat estranger o d'una altra persona internacionalment protegida per un Tractat.

—Delictes de genocidi.

—Obstrucció de la recuperació del cadàver.

—Assassinat després de segrest.

—Violacions en sèrie.

—Violacions a menors després privar-los de llibertat o torturar-los.

—Morts provocades en incendis, estralls causats en infraestructures crítiques i alliberament d'energia nuclear o elements radioactius.

Quan es pot revisar la pena?

Complerta una part de la condemna que oscil·la entre 25 i 35 anys, el Tribunal haurà de revisar d'ofici si la presó ha de ser mantinguda cada dos anys, i ho farà també sempre que el penat ho sol·liciti, si bé després de la desestimació d'una petició pot fixar un termini màxim d'un any dins del qual no es donarà curs a noves sol·licituds.

 

La reeducació i reinserció social del reu són principis bàsics de la legislació penal i penitenciària espanyola. L'article 25 de la Constitució Espanyola estipula: «Les penes privatives de llibertat i les mesures de seguretat estaran orientades cap a la reeducació i reinserció social i no podran consistir en treballs forçats».Comentaris

envia el comentari