L'any 2018 irromp al Camp de Tarragona amb els Jocs Mediterranis com a plat fort

Un repàs de tots els reptes pendents que ha de deparar l'any nou a les nostres comarques

El Palau d'Esports, per fora, en obres.
El Palau d'Esports, per fora, en obres. | Josep M. Llauradó

L'any 2018 ha arribat aquest dilluns, 1 de gener. És, doncs, temps de fer-se propòsits perquè l'any nou ens permeti millorar allò que ja tenim i assolir allò que encara no hem aconseguit. I si iniciar un any és una oportunitat a escala personal, també ho pot ser a nivell de territori. Amb el 2018, irromp a casa nostra un any ple de reptes i de deures pendents, també al Camp de Tarragona. Aprofitant el primer dia de l'any, a delCamp.cat ens hem preguntat què passarà enguany a les nostres comarques.

Els Jocs Mediterranis, el gran esdeveniment

Sembla que, finalment, Tarragona veurà fets realitats els Jocs Mediterranis. Es tracta de la divuitena edició d'aquest certamen esportiu, que té en Tarragona la seu d'ençà que l'octubre de 2012, a la ciutat turca de Mersin, el Comitè Internacional dels Jocs designés la ciutat per acollir-los... però l'any 2017. El cas és que hem deixat l'any enrere i no hi ha hagut Jocs: el novembre de 2016, els problemes econòmics van obligar a endarrerir l'esdeveniment. Ara ja hi ha dates definitives: seran entre el 22 de juny i l'1 de juliol d'enguany.

Un dels centres neuràlgics dels Jocs serà l'Anella Mediterrània de Camp Clar, amb l'estrena del Palau d'Esports i la piscina olímpica, que ha d'estar llesta com a molt tard al maig. La pista d'atletisme ja existent disposarà d'una capacitat per a 6.000 persones durant l'esdeveniment esportiu i s'espera una reforma del velòdrom. Les cerimònies d'inauguració i de clausura dels Jocs es faran al Nou Estadi. 

Els Jocs Mediterranis, amb l'epicentre a la ciutat de Tarragona compten, però, amb una quinzena més de seus al territori, comptant Castelldefels i Barcelona. Reus, el Vendrell, Valls, Salou, Cambrils, Vila-seca, Torredembarra, Calafell, la Selva del Camp, el Morell, la Pobla de Mafumet, Constantí i Altafulla també acolliran diverses modalitats competitives. Acabats els Jocs, caldrà fer balanç de la repercussió que hauran tingut, a tots els nivells, arreu del Camp de Tarragona.

La pancarta que encara hi ha a l'entrada de l'Arboç.
L'N-340 hauria de quedar enguany lliure de camions. | delCamp.cat

 

Any clau pel que fa a infraestructures

Ha de ser, també, un any de canvis pel que fa a infraestructures. A les carreteres, els camions estaran obligats a passar per l'autopista AP-7 i a abandonar, doncs, el pas per l'N-340... però no hi ha una data concreta per a l'aplicació de la mesura. Al setembre, el llavors conseller Rull va anunciar que la mesura es faria efectiva l'1 de gener, però el cert és que fa tot just unes setmanes, el ministre de Foment Íñigo de la Serna evitava posar-hi data per qüestions burocràtiques.

Aquest és un dels reclams de molts municipis pels quals passa la carretera nacional. La proposta, feta pública a finals d'estiu, inclou els desviament obligatori dels camions entre Peníscola i l'Hospitalet de l'Infant i entre Altafulla i Vilafranca Sud.

Durant el 2018, segons anunciava el ministre de la Serna en la mateixa visita a Tarragona de fa unes setmanes, s'ha de fer efectiva la connexió del corredor del Mediterrani entre Vandellòs i Tarragona. Ha d'arribar en el primer trimestre la licitació de les obres del pas del tercer fil a través de la línia del litoral, una qüestió que ha aixecat molta polseguera en els darrers anys. Des de Foment, però, detallen que aquesta és una opció «provisional» i recorden que estudien opcions viables a mitjà termini.

Hard Rock construirà al nou BCN World un hotel en forma de guitarra com també va projectar a Florida, als Estats Units.
Hard Rock construirà al CRT un hotel en forma de guitarra com també va projectar a Florida, als Estats Units. | Cedida.

 

L'inici de la construcció de Hard Rock

El gran projecte del CRT, Hard Rock Entertainment World, podria començar a moure's aquesta mateixa tardor. Segons el director de l'Incasòl, Damià Calvet, el projecte ha d'obrir l'any 2020, de manera que tenint en compte un termini de dos anys per a les obres, els càlculs deien que podrien iniciar-se a partir del mes de setembre d'enguany. Es preveu, a més, que per agilitzar les obres, s'urbanitzi la zona i s'edifiqui el complex de manera simultània.

IKEA i Inipro, dos dels diversos fronts oberts a Tarragona

Jocs Mediterranis a banda, la ciutat de Tarragona estarà pendent el 2018 de l'arribada de la multinacional sueca Ikea, que ha d'aterrar-hi al mes de setembre. Serà llavors quan s'iniciïn les obres de l'establiment, que té prevista l'obertura durant l'any 2019. Caldrà estar també pendents de l'obertura del judici del cas Inipro, que investiga presumptes irregularitats en la contractació d'una empresa externa de l'Institut Municipal dels Serveis Socials de Tarragona.

Durant l'any, la ciutat veurà com s'obre el concurs d'idees per a la primera fase de la remodelació de l'Hospital Joan XXIII. També enguany es coneixerà quin és el projecte de Tarragona per a l'antic preventori de la Savinosa i s'ha de fer realitat el carril bici que ha d'unir les platges del Miracle i l'Arrabassada. A més, la zona de l'entorn de la Tabacalera estrenarà nous aparcaments dissuassoris al llarg de l'any, i el Teatre Romà, amb una nova senyalització i estructura, s'obrirà al públic. També està previst que s'instal·lin passeres al riu Francolí que s'ampliïn els terrenys del pati de l'Escola Torreforta.

Finalment, en el pla polític, al maig ens situarem a un any de les eleccions municipals. Serà aproximadament en aquestes dates quan Josep Fèlix Ballesteros anunciarà si es torna a presentar a la reelecció. A més, és possible que durant la segona meitat de 2018 es puguin veure alguns moviments pel que fa als partits, si bé és cert que l'etapa més intensa en aquest sentit es reserva per a la primera part de 2019.

El jutjat de Reus, on s'ha dictat la sentència d'aquest cas.
Hi haurà un nou jutjat a Reus per mirar de millorar la situació. | Arxiu

 

El 2018 serà també intens a Reus

A la capital del Baix Camp també hi ha diverses qüestions que s'han de desllorigar durant el 2018. D'entrada, tal com s'anunciava fa poques setmanes, Reus tindrà un nou jutjat que ha de servir per descongestionar la situació de col·lapse actual. A més, també s'espera que s'iniciï la construcció del nou hotel del Pallol, que des de fa anys es troba encallada.

Durant l'any 2018, caldrà veure si el cas Innova avança i es comencen a celebrar els judicis orals de cadascuna de les peces que se'n deriven. Al llarg de l'any 2017, el macrocas que investiga diverses presumptes trames de corrupció a la ciutat no ha presentat excessius avanços, de manera que l'any que ara encetem hauria de suposar una accelerada a Innova.

Durant l'any, també ha d'entrar en funcionament el nou CMQ, que es trasllada a l'edifici de l'antic Hospital de Sant Joan de Reus. Pel que fa a la gestió de l'actual Hospital de Sant Joan, aquest 2018 també s'ha de crear el consorci que se n'encarregui.

En un altre ordre de coses, la carretera que uneix Reus i Cambrils ha de veure com es posa el punt final a les obres, i a més la ciutat de Reus tindrà una nova i necessària rotonda a la plaça d'Antoni de Villarroel. A més, la propera tardor, la Ganxet Pintxo celebrarà la seva quinzena edició.

Un any d'obres al Vendrell

La capital del Baix Penedès tindria un 2018 marcat per les obres de millora de molts dels seus carrers i equipaments. El Vendrell preveu fer la remodelació del pavelló del Club d'Esports Vendrell, de cara a acollir la competició d'handbol femení als Jocs Mediterranis del juliol. També s'han d'iniciar al gener les obres del nou CAP del Botafoc, llargament esperades. Després de l'estiu, hauria de començar l'ampliació de la zona de vianants del centre, que convertirà els carrers del Doctor Robert i de Prat de la Riba en vies de plataforma única.

També haurien de començar a la tardor les obres de remodelació de la C-31 al seu pas per Cunit, que fa la Generalitat. Aquesta via, que passa pel mig del poble, suposa un alt risc d'atropellaments, i els ciutadans han fet diverses reclamacions al respecte. Es preveuen fer més passos de vianants, una nova rotonda i millorar els encreuaments.

La cultura s'imposa a Calafell i a la Bisbal del Penedès. Després de consolidar el festival de 'rockabilly' el mes de setembre des de ja fa molts anys, Calafell tindrà el 2018 un segon festival dedicat a la música d'arrel nord-americana, en aquest cas, al country. Es farà el 16 i 17 de març, entre La Cantera Biker Bar i l'hotel Canadà. A la Bisbal li recau enguany un títol: serà la capital dels tres tombs. El municipi acollirà la trobada nacional de la Federació dels Tres Tombs de Catalunya, el 6 de maig. Això la convertirà 'de facto' en la capital dels Tres Tombs enguany.

El Museu Casteller podria arribar, per fi, a Valls

L’Ajuntament de Valls va aprovar aquest estiu el plec de clàusules per a la licitació dels treballs d’instal·lació de la museografia del Museu Casteller de Catalunya que es construeix a Valls. La licitació inclou el subministrament i instal·lació dels equipaments del projecte museogràfic dissenyat per Ignasi Cristià, així com les obres d’adequació que es realitzaran per adaptar-lo a la museografia i també les obres corresponents als acabats d’entrega de l’edifici amb els immobles veïns.

L’import del concurs públic és de 1.576.311 euros i el treball d’execució dels treballs serà de sis mesos una vegada formalitzada l’adjudicació. Per tant, si tot va com està previst, s’espera que el flamant Museu Casteller de Catalunya es pugui inaugurar aquest 2018.

El punt més destacat dels pressupostos municipals d’Alcover és el nou edifici del Centre de dia que ja es contemplava en els comptes anteriors, 2016 i 2017 i, que a dia d’avui, es troba en fase de construcció. El consistori alcoverenc preveu, doncs, que a mitjans del 2018 sigui una realitat.

Pla general de les obres de l'autovia A-27, amb una grua de grans dimensions i maquinària treballant als peus del Coll de Lilla, vistes des de Fontscaldes. Imatge del 22 de maig del 2017.
Pla general de les obres de l'autovia A-27, amb una grua de grans dimensions i maquinària treballant als peus del Coll de Lilla, vistes des de Fontscaldes. | Valls.cat

 

L'A-27 i el canal Segarra-Garrigues, dos flancs oberts a la Conca

A la Conca de Barberà seguiran pendents de l'arribada de l'autovia A-27 a través del Coll de Lilla. Aquest 2018 haurien de començar les perforacions per tal de fer arribar la carretera fins a Montblanc. A la comarca, alhora, hi ha molta incertesa sobre l'inici de les obres per allargar el canal Segarra-Garrigues, que ha de servir per fer arribar aigua a alguns municipis.

A més, Montblanc serà la Capital de la Sardana 2018, recollint el testimoni que deixa Figueres. A l'Espluga de Francolí, per la seva banda, resten pendents d'un equipament altament anhelat: es tracta del nou poliesportiu del poble, que s'ha d'inaugurar, doncs, enguany.

Més avanços del cas Torredembarra?

Al Baix Gaià, Torredembarra seguirà pendent del cas que, des de 2014, té imputats diversos exregidors i extreballadors del consistori per presumptes pràctiques corruptives i que ja compta amb una desena de peces separades. Veurem, durant el 2018, de quina manera avança el cas, comandat pel jutge Josep Bosch.

Un any esportiu apassionant

A banda dels Jocs Mediterranis, aquest 2018 haurem d'estar pendents del Nàstic i el CF Reus amb el seu objectiu comú: la permanència a la Segona Divisió A. Per cert: tarragonins i reusencs s'enfrontaran en el darrer derbi de la temporada el proper 21 de gener al Nou Estadi. Aquell mateix cap de setmana, Tarragona serà la seu de LaLiga Genuine —el Nàstic n'és un dels clubs fundadors.

També aquest inici de temporada haurem d'estar atents a l'Amèrica del Sud: el proper dissabte, 6 de gener, comença la quarantena edició del Dakar i hi ha un participant tarragoní: Iván Cervantes, el pilot cambrilenc d'enduro, hi serà per tercera ocasió. Sense abandonar la primera part de l'any, al febrer se celebrarà una nova edició de la Copa del Rei d'hoquei patins: haurem d'estar atents al paper que hi puguin fer el Reus Deportiu i, molt probablement, el CE Vendrell.

Pel que fa al darrer tram de l'any, l'atleta reusenc Gerard Descarrega participarà al Campionat Europeu d'Atletisme entre el 7 i el 12 d'agost. A la tardor, el Nàstic haurà eliminat totalment el deute que arrossegava des de 2009. I també a finals de 2018 sabrem si Reus és escollida com a seu de la Ciutat Europea de l'Esport 2019.

Concurs de Castells 2016. diumenge
Una imatge de la darrera jornada del Concurs de Castells. | Laia Solanellas.

 

Any parell, any de Concurs

Pel que fa al món casteller, aquest any és parell i, per tant, Tarragona i Torredembarra acolliran la XXVII edició del Concurs de Castells. El darrer diumenge de setembre, la plaça del Castell de Torredembarra serà l'escenari de la primera jornada del certamen, mentre que les dues següents seran el primer dissabte d'octubre i, com a plat fort, el primer diumenge d'octubre.

Els Castellers de Vilafranca no perden el Concurs des de l'any 2000. Veurem si enguany la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls o la Colla Jove Xiquets de Tarragona hi arriben amb condicions de discutir-los el trofeu. Abans, però hi haurà un apassionant inici de temporada.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on