Hisenda denuncia a Shakira i l'acusa de frau fiscal

L'entorn de la cantant assegura que està disposada a fer front a les «conseqüències econòmiques»

Shakira està tenint uns mesos molt durs tant professionalment com personalment.
Shakira està tenint uns mesos molt durs tant professionalment com personalment. | Cedida

Shakira està fent front al pitjor final i inici d'any de la seva vida. Després que la seva relació amb Piqué hagi estat qüestionada durant mesos mentre molts asseguraven que la parella feia aigües, la cantant també ha hagut de veure com la seva original veu es veia afectada per una malaltia que la podria deixar sense cantar. Ara, a tot això, se li sumen problemes legals.

Com ha avançat 'La Vanguardia', L'Agencia Tributària ha denunciat a la cantant per un presumpte frau fiscal durant quatre exercicis. La denúncia va ser remesa a final de l'any passat després que una inspecció decidís suspendre els seus treballs i remetre la informació que havien recollit als fiscals. Ara haurà de ser l'acusació pública qui decideixi si coincideix amb la investigació duta a terme per Hisenda i, com a resultat, presenta una querella.

Des de l'entorn de la colombiana asseguren que ella sempre ha complert amb les seves obligacions fiscals i que està disposada a assumir les «conseqüències econòmiques de les discrepàncies tècniques que té amb la inspecció d'Hisenda». A més, asseguren que tot es tracta d'una «diferència de criteri i no d'un ocultament fiscal». La parella del blaugrana Gerard Piqué compta amb assessors fiscals del prestigiós despatx d'advocats Price Waterhouse

Unes quantes desenes de milions

Els generosos ingressos de la cantant i la seva gran reputació mundial fan que l'import del cas, segons fonts implicades en la investigació, siguin d'«unes quantes desenes de milions». Com publicava la revista 'Forbes', Shakira ingressava una quantitat aproximada de 25 milions anuals amb les seves gires anuals, situant-se com la quarta cantant al rànquing mundial

Concretament el 'malentès' entre Hisenda i Shakira ve donat per la seva residència a efectes fiscals. Des que el passat 2011 la cantant formalitzés la seva relació amb Gerard Piqué, i fins a 2014, l'artista colombiana ha mantingut la residència fiscal fora d'Espanya. Va ser el 2015, quan finalment va establir la seva residència a Espanya a tots els efectes. Les fonts de la cantant defensen que aquesta no va tenir casa pròpia a Barcelona durant aquests anys i, que no va ser fins al 2013, quan va tenir el primer fill amb la seva parella. 

Un delicte agreujat per l'import

La inspecció sosté que del 2011 al 2014 Shakira ja hauria d'haver declarat com a resident a Espanya i haver tributat a les arques del país per la major part dels seus ingressos a tot el món. Així doncs, segons aquest criteri, l'artista hauria comès un delicte agreujat per l'import defraudat i gravat amb dos anys de condemna.

La llei estableix que la consideració de resident fiscal implica que el contribuent ha de tributar a Espanya en el marc de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) pels ingressos que generi a tot el món. En el cas de nos ser resident, només hauria de fer font als impostos derivats dels ingressos obtinguts dins del territori espanyol. En aquest cas seria una classe d'impost del 24%.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on