Falset estrena una nova app turística que guiarà els visitants a través de tres rutes

Una ruta general pel poble, el call jueu i els estralls de la guerra civil, protagonistes d'aquesta nova eina

Imatge del celler cooperatiu de Falset, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell
Imatge del celler cooperatiu de Falset, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell | ReusDiari.cat

Falset ja té aplicació turística per a mòbil. L'ajuntament prioratí ha presentat aquesta nova eina digital, que guiarà els visitants durant la seva visita al nucli urbà, a través de tres rutes. Una caminada general d'introducció al poble; una segona ruta sobre el passat jueu de Falset i, per últim, un tercer recorregut centrat en la guerra civil espanyola, del 1936 al 1939.

L'app, adaptada als sistemes operatius Android i iOS, ja pot descarregar-se a través de la Play Store i Apple Store, respectivament, i ofereix les diverses informacions turístiques en tres idiomes, català, castellà i anglès.

«Tenim recorregut a l'hora de millorar l'oferta turística»

L'alcalde de Falset, Jaume Domènech, ha afirmat que es tracta d'un projecte de vital importància per al municipi, «atès que és evident que tenim un important recorregut a l'hora de millorar la nostra oferta turística, i la manera com ens expliquem a les persones que visiten el nostre poble». 

En aquest sentit, el batlle considera que «la tecnologia ens permet fer-ho de manera que els visitants puguin conèixer el nostre poble quan els vingui de gust, i que puguin fer-ho d'una manera atractiva i que els permeti descobrir coses que, d'altra forma, no veurien». A més, des del consistori expliquen que ja s'està treballant en un nou museu, a l'espai del castell, sobre la història de Falset i la comarca del Priorat.

L'app i la ruta per Falset

La nova aplicació mòbil, que rep el visitant amb el lema de 'Falset, la porta oberta del Priorat', ofereix una primera ruta general a través d'un recorregut per espais d'interès de diverses èpoques. La caminada porta a descobrir interioritats, informacions útils i curiositats, mentre el turista que trepitja els carrers pot fer-se, pel seu compte, una idea del poble, com i quan vulgui. Així, l'app compta amb uns senyals indicatius que s'activen i alerten el visitant en el moment que es troba en algun dels punts destacats.

La ruta general, per la seva part, té disset punts, tot començant pel celler cooperatiu —obre de l'arquitecte Cèsar Martinell— i finalitzant al castell medieval, origen històric de la localitat.

El call jueu

Pel que fa a la ruta pel passat jueu de Falset, es convida els viatgers a descobrir la història i els secrets de l'important call que hi va haver a la localitat i del qual, avui dia, en queden ben poques restes. L'antic call, documentat des del segle XIII i fins al segle XV, comptava amb una sinagoga, escola i cementiri propis. Es fa difícil concretar quants habitants i vivien però, no obstant això, hi ha documents que porten a estimar que la població de Falset, l'any 1391, oscil·lava entre els 800 i 1.000 habitants, dels quals uns 300 serien, precisament, jueus.

La guerra civil espanyola

Finalment, la tercera i última ruta que ofereix la nova aplicació, permet conèixer els estralls de la guerra civil espanyola a Falset, a través de fotografies locals del conflicte, com ara els bombardeigs sobre la població de l'estiu de 1938. El poble de Falset va ser bombardejat severament per l'aviació franquista, ja que era un lloc clau de la rereguarda republicana durant la batalla de l'Ebre.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on