'delCamp.cat': vertebrant Tarragona, poble a poble

Redacció de delCamp.cat
Redacció de delCamp.cat | Carles Borja

L'enèsim capítol del menysteniment generalitzat a Tarragona, en matèria d'infraestructures, s'ha produït tan sols fa unes setmanes amb l'anunci del Govern estatal de potenciar l'Aeroport de Girona com a via d'ampliació del Prat, tornant a deixar a l'aire (o millor dit, mantenint en l'aire) les grans infraestructures que porten anys pendents a casa nostra (Estació intermodal, Corredor del Mediterrani, descongestió de l'N-340, l'A-27...) i que no tenen un horitzó clar a mitjà termini.

El cas de Tarragona és un clar exemple de com una zona que ho té tot per esdevenir motor econòmic de país, no se n'acaba de sortir. Els motius són diversos i es repeteixen en el temps des de fa anys. Canvien les cares (poc, en alguns casos) i canvien els instruments (del Consorci del Camp, a la Taula Estratègica de l'Aeroport, al Pacte de la Boella) però les inèrcies d'escombrar cadascú cap a casa seva, de buscar la foto per calmar el galliner quan toca i poca cosa més, han persistit durant massa temps i han provocat el que és un dels mals endèmics de casa nostra: instal·lar-nos en la queixa permanent i descoordinada però no ser capaços d'articular unitàriament mecanismes de pressió, de negociació i de força per aconseguir el que el Camp de Tarragona necessitaria per afrontar amb unes mínimes garanties de competitivitat les pròximes dècades.

Tarragona ha avançat en els darrers anys, seria injust no reconèixer-ho.Un exemple d'això és el macroprojecte 'Catalunya Sud: Regió del coneixement', que és el buc insignia de l'aposta de futur de Tarragona pels propers anys i que sembla que està aconseguint, almenys per ara,  aglutinar en positiu i sense fisures els esforços de les administracions (Diputació i ajuntaments de més de 20.000 habitants)  i amb la URV al capdavant.  En un context de crisi econòmica, política, social, generacional i de valors com la que estem vivint, hi ha hagut també avenços en sectors estratègics com la promoció turística, el talent vinculat a àmbits del coneixement i la recerca universitària, l'eficiència energètica i la millora de la sostenibilitat en el sector químic, la cerca d'un major equilibri territorial entre les comarques d'interior i de costa o l'assumpció per part d'una base social cada cop més àmplia d'un major arrelament al territori, els seus costums i tradicions.

Així i tot, no n'hi ha prou. No n'hi ha prou perquè fins que aquesta suma d'elements no es posi veritablement en comú i els nostres dirigents no siguin capaços d'entendre que renunciar a petites parcel·les pròpies i cedir-les al bé comú farà que es multipliquin els efectes positius de la reivindicació útil, seguirem en aquesta roda de hàmster que fa massa anys que gira.

Massa sovint, a Torredembarra no saben gairebé res de, per exemple, Valls, més enllà de les calçotades. A Valls ni saben que a Alcover existeix un Museu interessantíssim i d'una riquesa històrica admirable, i a Cambrils potser no tenen ni idea que a l'Espluga de Francolí es pot veure ara mateix una exposició sobre el canvi climàtic mundial que ja voldria tenir qualsevol museu de Barcelona. Cunit i el Vendrell sembla que estiguin a anys llum de distància i Tarragona i Reus, amb l'eterna mirada de reüll i amb desconfiança perpetuen una rivalitat política de la qual les noves generacions han desconnectat fa ja anys i veuen fins i tot amb estranyesa i desconcert. Així volem que a fora se'ns escolti com una sola veu quan ja aquí ens costa tan articular un discurs de mínims en els quals tothom s'hi pugui sentir còmode?

Des de fa ja uns quants anys, des de delCamp.cat hem tingut clar que a banda de ser un mitjà de comunicació i d'explicar l'actualitat dels pobles i ciutats tarragonins, volem complir una funció en tot aquest repte compartit que té la segona àrea metropolitana de Catalunya: esdevenir un element més de cohesió territorial, contribuir a relligar millor la regió, a conèixer-nos millor els uns als altres. Una àrea metropolitana com la nostra, que en el pla social i econòmic ja funciona com a tal, necessita instruments transversals, que vagin més enllà dels mateixos termes municipals i que trenqui les fronteres i recels invisibles que encara queden, sobretot en l'àmbit polític.

Si bé el triangle Tarragona, Reus, Salou-Vila-seca és el motor del Camp de Tarragona i n'ha d'exercir el lideratge, el segon triangle Montblanc-Vendrell-Cambrils, amb Valls al seu epicentre no n'han de quedar al marge, ans al contrari, han de participar de totes les decisions estratègiques de forma activa. I sumant-ho tot, es podrà atendre al factor clau: a l'autèntica vertebració territorial i a la cerca de l'equilibri entre els grans pols econòmics i demogràfics de Tarragona però també a les zones rurals, a les grans porcions de l'Alt i el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat que sense aquest disseny d'acció conjunt poden acabar desapareixent en un context com el que hi haurà els anys vinents. És per això que des de delCamp.cat donem molta importància a la informació territorial i té un pes informatiu dins el diari que va molt més enllà del seu pes demogràfic i econòmic en el conjunt.

La nostra funció com a mitjà, independent, sense compromisos ni deutes adquirits amb ningú, en català i amb un profund sentiment d'arrelament al territori i d'estima al nostre país, creiem que també ha de ser projectar Tarragona a la resta de Catalunya i al món. Seguint amb l'evolució històrica que ha viscut la societat tarragonina durant les darreres dècades i en un context plenament digital com l'actual des de delCamp.cat seguirem batallant amb energies renovades per oferir a la societat tarragonina informació i opinió de qualitat, en llengua catalana i amb clar accent local, territorial i popular.

NOTÍCIA | 'delCamp.cat' inicia una nova etapa aquest 2018


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on