Xerrades testimonials per celebrar el Dia Mundial de la donació de llet materna

La llet materna és molt útil en casos de nadons prematurs

Imatge del Banc de Llet Materna.
Imatge del Banc de Llet Materna. | cedida

Els centres d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de Tarragona i Valls, amb la col·laboració de les llevadores del Centre d'Alta Resolució (CAR) de Salou han realitzat diverses activitats per commemorar el Dia Mundial de la donació de llet materna, que es va celebrar aquest dissabte, 19 de maig. Els passats 26 i 27 d'abril i 10 de maig, professionals dels ASSIR i del CAR Salou van realitzar xerrades dirigides a dones gestants i a dones que alleten els seus nadons, per tal d'augmentar la donació de llet materna. 

Aquestes xerrades van comptar amb els testimonis de dues mares, una que ha estat donant i una altra que ha estat receptora de llet materna, i totes dues van explicar les seves experiències. La mare donant va explicar les seves motivacions, i la mare receptora va parlar de les circumstàncies que la van portar a haver de donar llet materna al seu nadó. Les xerrades van comptar amb un important nombre de dones que van mostrar el seu interès i sensibilització pel tema. 

La donació de llet materna, important pels nadons prematurs

La donació de llet materna ha augmentat durant l'últim any, malgrat que encara es necessiten més mares donants. Les donacions són útils per la situació de prematuritat extrema d'alguns nadons, ja que l'alimentació de llet materna influeix positivament en la recuperació d'aquests nounats prematurs. Així, l'adquisició d'informació, juntament amb l'augment de conscienciació i motivació de les dones, pot incrementar el nombre de donants.

Els nadons prematurs són els que neixen abans de complir les 37 setmanes de gestació i són bebès amb els òrgans encara immadurs, presentant dificultats per controlar la respiració, per regular la temperatura del cos i per alimentar-se. El seu grau de maduresa depèn de la setmana en la qual hagin nascut, així que si no ho han fet abans de les 32 setmanes, se'ls considera grans prematurs, i poden pesar menys 1,5 kg. 

En aquests casos de grans prematurs, si la mare no pot alletar el fill perquè encara no li ha pujat la llet, la d'altres mares pot ajudar de manera important al desenvolupament dels infants, ja que porta tots els nutrients necessaris per al seu creixement. Per aquest motiu, el Banc de Sang i Teixits va crear, fa tres anys, el Banc de Llet Materna, el qual s'encarrega de la donació, recollida, conservació, processament i subministrament de llet materna de mares donants, i que porta a les unitats de neonatologia dels centres hospitalaris. La llet materna del banc també s'utilitza en nadons després de cirurgies de l'aparell digestiu, ja que és més fàcil de digerir i facilita la recuperació intestinal. 

Prop de 3.500 litres que han ajudat 1.000 nadons

Durant tot aquest temps, el Banc de Llet ha enviat als hospitals prop de 3.500 litres que han ajudat a més de 1.000 nadons prematurs en el seu creixement, gràcies a l’altruisme de dos milers de mares donants. Amb aquestes xifres, s’avança cap a l’objectiu, que és assegurar l’alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que estiguin en situació de ric, que ho necessitin per prescripció mèdica i que no puguin ser alletats per la seva mare.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on