Poca il·lusió a Tarragona a 24 hores per l'inici dels Jocs Mediterranis

Els ciutadans del Camp de Tarragona no se senten especialment atrets per l'esdeveniment esportiu

Un mural dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018.
Un mural dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018. | Tarragona 2018

El gran dia és a tocar, aquest divendres es dona el tret de sortida als XVIII Jocs Mediterranis de Tarragona 2018, pels quals la ciutat i l'àrea metropolitana fa anys que es preparen. L'esdeveniment esportiu, que acollirà una trentena de competicions on participaran més de 4.000 atletes d'una vintena de països que envolten el mar Mediterrani, sembla que no ha acabat d'enamorar els ciutadans de Tarragona i els dels municipis que són subseus d'aquest esdeveniment esportiu. A falta d'un dia perquè comencin els Jocs Mediterranis, donem un cop d'ull a l'ambient previ que es viu als diferents llocs on se celebren competicions esportives. 

 

A Tarragona ciutat, poca informació i poca il·lusió

Al centre de Tarragona, els dies i hores previs a l'inici d'aquest esdeveniment esportiu, no hi ha elements que facin percebre que aquest divendres comencen deu dies de competicions esportives que s'han preparat durant anys. Els ciutadans tarragonins coincideixen que no es respira l'ambient dels Jocs Mediterranis, i que no se senten especialment atrets per aquest esdeveniment. De fet, alguns tarragonins saben que se celebren els Jocs del Mediterrani, però desconeixen, per exemple, quines equipacions esportives s'han construït a Tarragona o quines proves esportives se celebren a la ciutat.

 

Els ciutadans de carrer coincideixen en dos punts essencials que provoquen la desil·lusió davant dels Jocs: el retard d'un any en la celebració dels Jocs i la manca d'informació. Des dels més joves fins als més adults afirmen que el fet que els Jocs Mediterranis es retardessin del 2017 al 2018 ha propiciat un desencantament per part dels ciutadans, els ha fet perdre la il·lusió vers l'esdeveniment esportiu.

D'altra banda, expliquen que han notat una important falta d'informació per part de les institucions públiques. Els tarragonins i tarragonines admeten que els Jocs Mediterranis no els desperten gaire interès, i que per aquest motiu no han sentit la necessitat de buscar la informació per ells mateixos. Ara bé, asseguren que haurien agraït rebre algun tipus d'informació a casa seva per saber què es fa a la ciutat de Tarragona.

 

Cartells dels Jocs Mediterranis.
Cartells dels Jocs Mediterranis. | tarragona2018

A Reus no ho tenen clar

A Reus, l'arribada dels Jocs, no suposarà un canvi radical en el seu dia a dia. Passejant pel carrer o, fins i tot, al voltant d'instal·lacions esportives com el Pavelló Olímpic, que en serà seu, la ciutadania sap, en general, que es fan els Jocs Mediterranis sense tenir clar, moltes vegades, quan se celebren o quina implicació hi tindrà la ciutat. En ambients més específicament esportius n'hi ha més constància, tot i que tampoc es respira una gran eufòria. En el sector de població que s'hi ha interessat, el preu de les entrades ha general debat i opinions contràries, des de qui el troba massa elevat, fins el que considera que, si es justifica amb un espectacle esportiu de qualitat, el troba raonable.

El Vendrell i Calafell, handbol i futbol

Al Baix Penedès hi ha dos seus dels Jocs Mediterranis, el Vendrell i Calafell. La capital de la comarca acull la competició d’handbol femení al renovat pavelló del Club d’Esports. Tot i que l’Ajuntament ha impulsat alguna iniciativa per generar «expectativa» a la ciutat —com una activitat que involucrava els alumnes de les escoles i el comerç—, el cert és que els ciutadans no sembla que mostrin un gran interès en l’esdeveniment. Preguntant a diferents vendrellencs que passen per davant del nou pavelló, la majoria asseguren que estan assabentats dels Jocs, però molts no saben que el Vendrell és una de les subseus.

«Alguna cosa he sentit, però no sabia que aquí també s’hi feien actes», apunta una noia que passa pel davant. Una altra ciutadana, l’Olga, reconeix que no és una cosa que li «motivi» massa, mentre un grup de tres amigues només saben que és un esdeveniment «que es fa a Tarragona». Cap d’elles té pensat anar a veure algun partit. Una cosa semblant passa a Calafell. Al Parc de la Sínia, al costat del camp de futbol, que acollirà alguns partits d’aquesta competició, el Francisco admet que no anirà a cap partit, però celebra que els Jocs hagin servit «per fer millores a l’estadi». Una parella d’edat avançada, en canvi, diuen que no sabien «res de res». «Som jubilats nosaltres, no ens assabentem d’aquestes coses», conclouen mentre marxen despreocupats.

Imatge de les medalles d'or, plata i bronze dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018.
Imatge de les medalles d'or, plata i bronze dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018. | Tarragona 2018

 

Poca expectació a Valls, que acull el tenis taula

El Pavelló Joana Ballart de Valls serà escenari de la competició de tenis taula durant quatre dies. Poc s’ha notat la proximitat d’aquest esdeveniment a capital de l’Alt Camp, que viu amb total normalitat els dies previs. A nivell de turisme, no s’ha copsat cap augment de visitants previst pels dies dels Jocs ni tampoc s’ha organitzat res per promoure aquest fet, segons informen des de l’Oficina de Turisme de Valls.

Fins i tot alguns vallencs preguntats pel carrer, desconeixen que a la seva ciutat tindrà lloc la prova esportiva. A més, la proximitat de la competició amb la Festa Major de Sant Joan de Valls (els Jocs són just després) ha fet que el municipi estigués bolcat amb la celebració popular i no tant amb els Jocs Mediterranis. Fonts municipals apunten que si els Jocs no haguessin coincidit amb les festes, potser s’hauria plantejat fer alguna cosa a nivell de comerç, però en aquestes dates ha estat impossible.

El Tarracvs saluda els nens que han assistit a l'acte de presentació de la cançó dels Jocs Mediterranis.
El Tarracvs saluda els nens que van assistir a l'acte de presentació de la cançó dels Jocs Mediterranis. | delCamp.cat

 

A Cambrils, Salou i Vila-seca ho veuen poc promocionat

Al sud de la Costa Daurada hi ha una tònica que repeteixen els veïns de Cambrils, Salou i Vila-seca. «No s'ha promocionat gaire», coincideixen. Això en els casos més optimistes. I és que molta gent ni tan sols coneix què són els Jocs Mediterranis, quins dies se celebren ni que es fan proves a la seva població.

A Cambrils, població on se celebren les proves de judo i karate, es farà servir el pavelló municipal. Precisament diverses de les persones que coneixen el calendari dels Jocs a Cambrils ho fan perquè veuen afectat el seu dia a dia als equipaments esportius de la zona. La gran majoria, però, desconeixen que se celebren i alguns, tot i haver sentit alguns cosa, no saben ben bé de què es tracta ni quins dies es fa.

A Salou, s'hi celebren les proves de teakwondo al pavelló municipal i vela a la zona de platja. Fins i tot es va construir una base nàutica a prop del Club Nàutic. En aquesta població, una tònica similar a Cambrils. Molts dels veïns no han sentit a parlar dels Jocs, alguns ho coneixen de manera vaga però sense precisar ni quan es fan ni què tindrà lloc al seu municipi. I els qui sí que ho saben, reconeixen que la majoria de veïns no en tenen constància perquè no s'ha promocionat prou. Lamenten que hi ha pocs cartells promocionals, que no són especialment visibles i que els van instal·lar a pocs dies de començar les proves. Una veïns, fins i tot una noia es queixa que manca informació en un punt tan clau com l'Oficina de Turisme.

Vila-seca, població on se celebren les proves ciclistes i de lluita, és on més es coneix tot allò relacionat amb els Jocs Mediterranis. Els veïns del centre de la ciutat saben en una proporció més alta que en la resta de municipis què són els Jocs, quins dies se celebren i quines proves tindran lloc al municipi. De totes maneres, consideren que s'hagués pogut fer més promoció perquè hi ha veïns que no saben què es farà i també expliquen que a la ciutat no s'hi veu un gran ambient festiu que faci veure que els Jocs començaran de manera imminent.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on