Ecologistes en acció creu que l'aturada a Vandellòs II és més perillosa del que s'ha anunciat

Creuen que els motius de l'aturada de divendres passat a la central nuclear són més «greus» del que va informar l'empresa
Imatge d'arxiu de la central nuclear de Vandellòs II.
Imatge d'arxiu de la central nuclear de Vandellòs II. | ACN.

El propietari de la central de Vandellòs II va aturar divendres la nuclear per reparar un degoteig del circuit primari, dins del recinte de contenció. La decisió es va prendre després de detectar aigua en un embornal, una aigua que, segons informa Ecologistes en Acció, estava contaminada tot i que des de la Central Nuclear no s'especifiqués. Estaríem parlant d'una aigua radioactiva perquè hauria estat en contacte amb el nucli del reactor.

 

Incident «greu»

Ecologistes en Acció assegura que la fuita procedeix de la barrera de pressió d'aquest circuit, una altra informació que des de la central no s'especificava. Des de l'entitat ecologista, qualifiquen l'incident com a «greu» ja que, segons han explicat a delCamp.cat, una fuita d'aquest tipus «pot ser símptoma que s'hagi trencat un element important de la infraestructura, que hi hagi un escapament de refrigerant i fins i que hi pugui haver danys al nucli del reactor».

L'aturada havia de ser immediata

En un comunicat emès per l'entitat ecologista, en aquest cas i segons les especificacions tècniques de funcionament (ETF), la central hauria d’haver-se aturat quan es va detectar la fuita, donat que el límit permès per a aquesta fugida és zero. Però tot i això, la central va seguir operant dues setmanes des que es va detectar la fuita, segons denuncia l'entitat ecologista.

 

La cúpula del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va acceptar l'explicació de l'empresa segons la qual la fuita no procedeix necessàriament de la barrera de pressió, tot i les afirmacions dels inspectors d'aquest organisme. Ecologistes en Acció denuncia que a la nota del CSN s'hi diu que la fugida està per sota dels permès, quan, segons ells, qualsevol fugida de la barrera de pressió, per petita que sigui, és inacceptable.

El CSN ha qualificat l'incident com de nivell 0 en l'escala INES (Escala Internacional de Successos Nuclears, en les seves sigles en anglès). Malgrat això, el degoteig ha de ser considerat almenys com nivell 1 (anomalia), a parer de l'entitat ecologista.

 

Informació «poc transparent»

Des d'Ecologistes en Acció acusen la Central Nuclear d'haver amagat la informació i consideren l'actitud del CSN com «d'excés de permissivitat» amb els titulars de les centrals, enlloc de mostrar rigor seguint els suggeriments dels seus tècnics i inspectors. Afegeixen que aquest fet facilita que augmenti la inseguretat, en uns moments en què les centrals espanyoles estan cada cop més envellides i en què s'està discutint la continuïtat del parc nuclear a l'estat.Comentaris

envia el comentari