Vandellòs inaugura la residència d'avis «Lo Parralet»

Des de l'Ajuntament demanen a la Generalitat que els ajudi amb l'assignació de places públiques

Interior de la residència d'avis «Lo Parralet» de Vandellòs.
Interior de la residència d'avis «Lo Parralet» de Vandellòs. | Cedida

La residència per a la gent gran «Lo Parralet» de Vandellòs s'ha inaugurat oficialment aquest dilluns al migdia si bé ja fa un mes aproximadament que està en funcionament. L’acte ha tingut lloc a l’entrada del nou equipament, situat al carrer del doctor Alfredo Simón 4. La data escollida per celebrar l'obertura de l'equipament celebra els sis anys que es van inaugurar els dos centres de dia del municipi.

Gent gran a prop de casa

Amb la posta en funcionament de la nova residència de Vandellòs —juntament amb els dos centres de dia—, l’Ajuntament ha complert «uns dels seus compromisos amb la gent gran del municipi i de les seves famílies: el de posar al seu abast uns equipaments amb uns serveis de qualitat al costat de casa seva», segons ha argumentat Cristina Borràs, regidora de Serveis Socials i Igualtat. També ha afegit que d'aquesta manera els usuaris «poden anar a casa i tornar al centre».

En la mateixa línia s’ha pronunciat l’alcalde, Alfons Garcia, que ha mostrat la satisfacció de poder «afavorir l’envelliment de la ciutadania en el seu poble i aconseguir que les persones grans continuïn convivint des d’uns espais igual de vinculats al poble i a la seva gent, de combatre la solitud de la gent gran i d’inserir aquest col·lectiu com una part de la vida associativa i dels hàbits i costums habituals».

També el director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Francesc Tarragona, assenyala la idoneïtat que la gent gran segueixi a l'ambient de sempre, a prop de companys, amics i familiars perquè «ningú vol marxar de casa ni del seu municipi». Així, ha afegit que amb aquest nou equipament es reafirma una «aposta pel benestar, les persones i per l'arrelament al territori».

Imatge de la inauguració de la residència d'avis «Lo Parralet» de Vandellòs.
Imatge de la inauguració de la residència d'avis «Lo Parralet» de Vandellòs. | Cedida

 

La residència

La nova residència per a la gent gran és en funcionament des del passat mes de març i a hores d’ara té vuit persones usuàries, una ràpida acollida que demostra la «bona acceptació del centre», segons la regidora Borràs, qui també diu que els usuaris n'estan «encantats». L'equipament disposa de 15 places i està situat a l’edifici del centre assistencial, on es troba el centre de dia, que es va haver de remodelar per encabir aquest nou servei. En aquest sentit, Francesc Tarragona, ha destacat que el fet d'estar tot tan a prop serveix per optimitzar recursos.

Per finançar-lo, l’Ajuntament va presentar a Enresa un projecte de cofinançament, per acollir-se a l’ordre ministerial de 2015, treballada per l’Asociación de de Municipios en Áreas de Centrales Nucleares (AMAC). Aquesta ordre ministerial fomenta les activitats destinades al desenvolupament local, a la diversificació econòmica i a la generació de llocs de treball.

Volen ajudes públiques

Actualment, la nova residència és privada, no té places públiques. Tal com ha explicat la regidora de Serveis Socials, Cristina Borràs, els usuaris paguen la totalitat i de plaça i ara per ara només compten amb l’ajut municipal. La Regidoria de Serveis Socials ha demanat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya que hi hagi places concertades i està pendent de la resposta. També resta a l’espera que el centre estigui acreditat per l’administració catalana per atendre a persones beneficiàries de les prestacions econòmiques vinculades a la Llei de la Dependència.

Cristina Borràs, Francesc Tarragona i Alfons Garcia durant la inauguració de la residència d'avis «Lo Parralet» de Vandellòs.
Cristina Borràs, Francesc Tarragona i Alfons Garcia durant la inauguració de la residència d'avis «Lo Parralet» de Vandellòs. | Cedida

 

Per aquest motiu, la regidora Cristina Borràs ha aprofitat la presència a l’acte inaugural del director dels Serveis Territorials d’aquest Departament de la Generalitat per «reclamar el que justament els pertoca als usuaris: poder disposar d’una plaça pública als centres de dia i a la nova residència per a la gent gran». També la lamentat que la sectorialització per comarques que es fa de les places públiques dificulta que municipis com Vandellòs puguin optar a aquestes ajudes ja que Reus s'emporta la gran part de les ajudes. Un fet que no passa a altres municipis propers però que no estan circumscrits al Baix Camp.

Per la seva banda, Francesc Tarragona, ha afirmat que prenia nota de la reivindicació. «Des de la Generalitat procurarem que la nova residència pugui tenir places concertades, tenint en compte l’equilibri territorial; i intentarem ajudar al màxim per fer-ho possible», ha assegurat. Ha afegit que volen que Vandellòs tingui places concertades però que s'ha de tenir en compte l'equilibri territorial. De totes maneres, ha explicat que, seguint amb el criteri que la gent gran es mantinguin al seu poble al màxim de temps possible, el model està tendint a potenciar aquest tipus de servei.

Una nova residència a L'Hospitalet de l'Infant

La regidora Cristina Borràs ha assegurat que s'està treballant per aconseguir que hi hagi una nova residència al nucli de l'Hospitalet de l'Infant. La intenció és que hi hagi unes 45 o 50 places i que es combini la presència de pisos assistits amb una residència tradicional. Ara mateix, des del Consistori estan treballant per definir el plec de clàusules administratives que han de decidir a qui es licita el servei i l'execució de les obres. Des del govern asseguren que aquest procediment no és immediat però que l'estan accelerant per tal que vagi tan ràpid com sigui possible.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on

Comentaris

envia el comentari