Més de 160 anys i cinc generacions després, la històrica Llauneria Mata abaixa la persiana

La botiga, situada al raval de Santa Anna, tancarà a finals del mes de gener

Misericòrdia Mata a la botiga.
Misericòrdia Mata a la botiga. | Carla Bergadà

L'any 1861 va néixer la Llauneria Mata. Almenys, aquesta és la data més antiga que apareix als documents que han trobat els propietaris de la botiga reusenca que, des que va aixecar la persiana per primera vegada i fins que ho faci per últim cop, ha estat ubicada al centre de la ciutat, al raval de Santa Anna. I és que l'històric establiment tancarà portes el mes de gener de 2018, cinc generacions i més de 160 anys després de la seva obertura.

  

  

Misericòrdia Mata és qui regenta la llauneria des de fa tres anys però abans hi han passat el seu rebesavi, el seu besavi, el seu avi i el seu pare. De canvis, pocs n'ha patit el local. El 1912, el seu avi va reformar la casa i va fer-la modernista, la mateixa estètica que conserva, exactament, avui en dia. L'any 2001, després que el seu pare deixés de treballar-hi, van decidir treure el taller i ampliar l'espai d'exposició de productes, perquè ja no es feia servir. La resta es manté quasi intacte.

L'exterior de la Llauneria Mata.
L'exterior de la Llauneria Mata. | Carla Bergadà

No hi ha sisena generació

La manca de relleu generacional obligarà que, en un mes, passi a formar part de la història comercial de Reus. Els seus fills i nebots tenen la seva professió i no poden continuar amb el llegat. Misericòrdia Mata mira amb nostàlgia quan recorda que, tot i tenir el seu estudi d'arquitectura i interiorisme, va fer l'impossible per mantenir en peu el negoci familiar al qual ara ha de dir adéu.

  

  

Han renovat tot i més, s'han adaptat a les noves demandes i han arribat a reconvertir la llauneria en un punt de venda de material de pastisseria i cuina. L'any 2010 van decidir apostar-hi seriosament i, coincidint el 'boom' dels 'cupcakes', van organitzar-hi tallers de cuina per incorporar-se als temps que corrien.

Tancarà el mes de gener

El 31 de desembre serà l'últim dia de la Llauneria Mata, que arriba amb la jubilació de Misericòrdia Mata. Durant tot el gener, l'establiment romandrà obert per tal de liquidar l'estoc i quan acabi el mes, tancarà portes per sempre un dels comerços històrics de Reus que reconeix que marxa perquè, com molts altres, no té relleu generacional.

L'interior de la botiga.
L'interior de la botiga. | Carla Bergadà

 


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on

Comentaris

envia el comentari