El plenari de Reus tanca avui el curs polític

La darrera sessió abans de l'aturada estival no compta amb qüestions que, a priori, hagin de despertar el debat d'altres plens
El plenari municipal en una imatge d'arxiu
El plenari municipal en una imatge d'arxiu | Jordi Olària

Darrera sessió plenària a l'Ajuntament de Reus abans de l'aturada estival. El ple d'avui, convocat a les quatre de la tarda, és l'últim que se celebrarà abans de reprendre l'activitat el mes de setembre, quan es preveu que els partits ja posin, a ple rendiment, la maquinària interna per preparar les eleccions municipals. La d'aquesta tarda ha de ser, a priori, una sessió íntegrament dedicada a la ciutat. No figuren, a l'ordre del dia, ni mocions ni propostes de resolució que facin referència a la política nacional, tot i que els partits de l'oposició sí que presenten projectes que poden encendre el debat amb el govern.

L'acció de govern

PDECat, ERC i Ara Reus porten al plenari una sèrie de punts que necessiten aprovació per poder-se executar. Un exemple n'és l'acord per finançar la renovació de la flota d'autobusos de Reus Transport, un acord que el ple ha d'aprovar per establir la despesa que suposarà, entre l'any vinent i el 2030, aquesta iniciativa. També és acció de govern però requereix aprovació del plenari la imposició de contribucions especials per als veïns del carrer Alt de Sant Pere. Amb aquesta despesa, els habitants d'aquest vial de la ciutat assumirien part de la despesa que suposa remodelar el carrer.

 

Les mocions de l'oposició

Tres dels quatre partits de l'oposició municipal presentaran mocions per tal que les aprovi el plenari i, posteriorment, el govern les apliqui. Precisament la falta de rigor a l'hora de seguir aquest procediment serà un dels punts de debat d'aquesta tarda. El PSC proposta que el govern executi les mocions que aprova el plenari, una situació que segons l'opinió unànime de l'oposició no es produeix avui en dia. El govern, de fet, ha repetit diverses vegades que les mocions no són d'obligat compliment i que, per tant, se les pren com unes directrius, recomanacions o consells polítics.

 

Part del govern de Reus al plenari en una imatge d'arxiu
Part del govern de Reus al plenari en una imatge d'arxiu | Miguel Cabrerizo

 

El PSC hi torna

No és la primera vegada que es presenta una moció en aquesta línia, exigint, fins i tot, informen periòdics de l'estat de les mocions aprovades. Propostes que ja han passat i s'han aprovat al plenari segueixen esperant en un calaix, una situació que l'oposició critica, especialment, quan el mateix govern que no les duu a terme hi ha votat a favor. Els socialistes també aprofitaran el plenari d'aquest dilluns per reclamar una remodelació de l'estació d'autobusos. Es tracta d'un projecte que és competència de la Generalitat i els socialistes volen que el govern local pressioni el català perquè l'executi.

 

Ciutadans insisteix amb el conveni amb la DGT

La formació taronja, encapçalada per Juan Carlos Sánchez, trornarà a presentar la moció que va retirar el mes de juny. Es tracta de la proposta de signar un conveni amb la DGT per tal que es pugui realitzar tràmits de trànsit des de les dependències municipals. El govern va informar, el mes passat, que el conveni ja estava firmat; Cs va retirar la moció, ho ha comprovat, i manté que no està signat o no es compleix, i és per això que tornen a presentar el text. També proposen ensenyar com dur a terme una reanimació cardiopulmonar als centres educatius de la ciutat.

 

La CUP vol parades de bus a demanda

Els cupaires porten al plenari una proposta que pretén, expliquen, planificar la ciutat des d'una òptica feminista. Es tracta d'implementar un sistema que permeti a les dones poder baixar dels autobusos municipals entre dues parades regulades. L'objectiu que persegueix la iniciativa, afirmen, és millorar la seva seguretat tal com ja es fa a ciutats com Barcelona o Sabadell, o com es farà a partir d'ara a Terrassa o Tarragona. La segona moció de la CUP vol que s'obrin els patis dels col·legis a l'estiu per poder oferir espais on es pugui programar oferta de lleure des de les associacions veïnals.Comentaris

envia el comentari