Arxiven la causa contra metges i treballadors de Traiber

L'auto judicial afirma que no hi ha indicis suficients contra ells

Imatge d'arxiu de la seu de Traiber, al polígon Mas de les Ànimes.
Imatge d'arxiu de la seu de Traiber, al polígon Mas de les Ànimes. | Cedida

ACTUALITZACIÓ 17:00 h - El jutjge que instrueix el cas, Diego Álvarez de Juan, ha emès un nou auto per rectificar l'anterior. L'error original feia referència a tres dels metges, per als quals es mantenia la imputació «per un error informàtic involuntari». Així doncs, dels 46 metges que s'havien investigat en obrir-se les diligències, en resten vuit en qualitat d'investigats.

Novetats importants al voltant del cas INNOVA i, en concret, de la branca que estudia les pròtesis presumptament defectuoses de l'empresa Traiber. El jutge que porta la macrocausa, Diego Álvarez de Juan, ha decidit arxivar la causa contra els metges i treballadors de Traiber imputats en aquesta peça per falta d'indicis. En un auto judicial emès pel magistrat, no s'arxiva la part que afecta a polítics i directius de l'empresa, i sobre els quals segueixen obertes les diligències d'instrucció.

L'arxiu parcial de la causa

El magistrat desimputa — o arxiva la causa per a — 37 dels 46 metges inicialment investigats per haver cobrat, presumptament, comissions a canvi de col·locar pròtesis de Traiber als pacients. Diego Álvarez de Juan manté en la interlocutòria que després d'haver pres declaració a prop d'una cinquantena de professionals mèdics, considera que les explicacions dels 37 per a qui arxiva la causa són «adequades i raonables».

L'estratègia «agressiva» de Traiber

«En la majoria dels casos», exposa el magistrat, «cap d'aquests doctors havia arribat a col·locar pròtesis Traiber i l'aparició dels seus noms a les fitxes comercials era tan sols un desig de Traiber de contactar amb ells i, potser, oferir-los les comissions indicades per col·locar aquestes peces.» De fet, De Juan afirma que les declaracions permeten mantenir que «cap d'aquests doctors acceptés tals comissions i en un nombre important d'ocasions, ni tan sols s'arribessin a produir les reunions».

També deixen de ser investigats deu treballadors de l'empresa que, segons el jutge, «no sembla que cap d'ells tingués capacitat real de presa de decisions a l'empresa. A més, no s'han trobat indicis que coneguessin la dinàmica delictiva que els responsables de Traiber havien posat en marxa per a falsificar etiquetes o redistribuir pròtesis en mal estat.

Pel que fa a Traiber, el jutge especula, a l'auto, que «és lògic pensar que els responsables de Traiber intentaven posar en marxa una estratègia comercial agressiva (moltes vegades amb aparença delictiva) al final de la seva vida empresarial, però la realitat del mercat havia situatTraiber com una empresa obsoleta i sense rellevància en el circuit ortopèdic (per això es va veure obligada a falsificar les etiquetes)».

 

Clatellada als metges

Diego Álvarez de Juan, en aquesta interlocutòria, es mostra «molt sorprès pel contingut de molts dels escrits que sol·liciten el sobreseïment», i és que, segons el magistrat, hi ha escrits demanant l'arxiu de la causa que apel·len a la reputació dels metges investigats. Aquesta línia de defensa, segons el jutge, «no s'entén», i és que «un jutge mai ha de prendre aquestes decisions basant-se en conceptes tan eteris (i de tan poca justícia material) com el prestigi d'un investigat perquè tots i cadascun dels investigats que passen per aquest jutjat (i per tots els del territori nacional) tenen el mateix prestigi. Aquest instructor espera que els metges que han sol·licitat el sobreseïment per qüestions de prestigi i reputació no distingeixin els seus pacients per les mateixes raons de prestigi i reputació i els tracin a tots per igual».

El jutge, desbordat

El mateix auto judicial serveix al magistrat per seguir reclamant reforços als jutjats d'instrucció de Reus. Admet que «la causa ha estat paralitzada», i recorda que fins el mes de febrer de 2017 va comptar amb un reforç, però que des de llavors la feina s'ha anat acumulant sobre la seva taula. Afirma, de fet, que ha demanat alliberar hores de la seva jornada per dedicar-les al cas INNOVA. Mentre no es resol la seva petició, però, explica que el Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus — el seu — compta amb uns 900 assumptes pendents d'atendre.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on

Comentaris

envia el comentari