Ratifiquen que hi ha factures no justificades en tot l'entramat d'Innova

Els querellants, els dos regidors d'Ara Reus, demanen que els imputats «tornin els diners que van rebre dels tributs dels ciutadans»
Els regidors d'Ara Reus, querellants, demanen que es tornin els diners al poble Foto: ReusDiari.cat

Aquest dimarts s'ha viscut als jutjats de Reus una nova jornada de declaracions pel cas Innova. El secretari i l'interventor de l'Ajuntament han ratificat davant el jutge l'informe emès al juny de 2012 en què advertien de l'existència de factures sense justificar al hòlding municipal. En concret, han hagut de respondre sobre el cas dels 720.000 euros més IVA pagats a l'exdirector general del Catsalut i expresident de Shirota, Carles Manté, com a assessor d'Innova, quan Josep Prat n'era el director general. Aquest dimarts també han declarat com a querellants els regidors d'Ara Reus, Jordi Cervera i Cori Fargas —a les imatges—, els quals han reclamat «que es tornin els diners pagats amb els tributs de la gent».
 
El contundent informe redactat pel secretari, Jaume Renyer, i l'interventor de l'Ajuntament de Reus, Baldomero Rovira, ha centrat les declaracions d'aquest dimarts al jutjat d'instrucció número 3. El document dels alts funcionaris municipals va posar al descobert la inexistència de cap document o treball que avalés els pagaments realitzats a l'empresa CCM Estratègies i Salut —propietat de Carles Manté— per la realització de tasques de «consultoria estratègica» i d'assessorament en la construcció del nou Hospital de Sant Joan de Reus, i va advertir d'irregularitats en la contractació.
 
Les declaracioncs, que s'han iniciat a les quatre de la tarda i han finalitzat passats dos quarts de dotze de la nit, s'han produït dins les diligències prèvies de la peça principal del cas Innova, arran de la querella presentada pel grup municipal Ara Reus el juny de l'any passat, i a la qual es van adherir posteriorment la CUP i l'Ajuntament de Reus. Aquest dimarts també han prestat declaració els regidors d'Ara Reus, Jordi Cervera i Cori Fargas, a l'oposició. «És un orgull poder representar els interessos dels ciutadans i demanem que es retornin els diners pagats amb els seus tributs», ha afirmat Cervera.
 
Després de prestar declaració davant el jutge, la fiscal i els advocats de les diferents parts implicades -Ajuntament, CUP, Carles Manté, Ara Reus i Lluís Miquel Pérez-, Cervera ha explicat que l'estiu del 2012, després de presentar la querella, l'entorn de Manté va demanar reunir-se amb els regidors de la formació, «perquè volia conèixer qui érem». La trobada va tenir lloc a Reus al juliol de l'any passat, segons ha assegurat el regidor, i va ser la primera vegada que coincidir a Manté, a qui ha assegurat desconèixer malgrat que hagués estat president de l'empresa mixta Shirota. 
 
Tant Carles Manté com Josep Prat estan imputats pels delictes de malversació, estafa, tràfic d'influències, negociacions prohibides a funcionaris, blanqueig i contra la hisenda pública, i el jutge els manté retirats els seus passaports. A finals de setembre, el magistrat també va imputar a l'exalcalde Lluís Miquel Pérez els delictes de prevaricació, malversació de cabdals públics i contractació irregular, per aquest mateix cas. A mitjans d'octubre l'alcalde va justificaren seu judicial la contractació de Manté per Innova i va negar l'existència de factures falses. Aquest, però, no era el primer cop que Pérez declarava com a imputat per afers relacionats amb Innova. A finals del passat mes de maig ja va haver d'acudir als jutjats, juntament amb tots els regidors que formaven el seu equip de govern -també imputats-, per declarar en la instrucció oberta del cas Shirota, que investiga l'aval consistorial de 3 MEUR concedit l'any 2008 a aquesta empresa mixta amb capital privat i municipal.

Cervera, al centre, escudat per la regidora Fargas, i els assessors del grup municipal Foto: ReusDiari.cat