Una quinzena d'agents dels Mossos del Camp de Tarragona, citats a declarar davant Afers Interns per l'1 d'octubre

Un atestat de la Guàrdia Civil assenyala a agents de la policia catalana per no haver-los ajudat durant el referèndum
Imatge dels Mossos d'Esquadra durant la votació de l'1 d'octubre entrant en un punt de votació. | EFE

 

Aquest dimecres, 29 de novembre, l'Àrea de Recerca interna de la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos d'Esquadra ha citat una quinzena d'agents del Camp de Tarragona per interrogar-los sobre el seu paper durant la celebració del referèndum de l'1 d'octubre. Sota una Investigació Reservada, la 110-2017, on s'han unit totes les investigacions a mossos que van participar en aquell operatiu, es vol saber si van complir les ordres que es van donar des de la Prefectura de la Policia de la Generalitat, en aquell moment liderada pel major Trapero —destituït pel govern espanyol quan es va aplicar l'article 155 de la Constitució.

 

Els agents hauran de comparèixer davant dels instructors dels expedients informatius per donar detalls, segons ha pogut saber delCamp.cat, de qui va donar les ordres concretes en aquells dispositius, si van rebre indicacions contràries durant el dia, si van poder tancar algun centre de votació, què va impedir poder-los tancar, si van comunicar les incidències durant el dia, si des de la Sala Central de Comandament se'ls hi van informar que rebrien reforç d'altres agents dels Mossos o si la Guàrdia Civil i la policia espanyola, durant l'operatiu de l'1 d'octubre, els hi van sol·licitar suport.

 

Totes aquestes investigacions, que es van obrir el passat 3 d'octubre i que ara estan instruint des de la DAI, han de servir per saber si el cos de Mossos d'Esquadra van actuar correctament durant la celebració del referèndum del passat 1 d'octubre. I saber, en tot cas, qui va donar les instruccions si aquestes no es van adequar amb la interlocutòria que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 27 de setembre, la 3/2017, que articulava tot l'operatiu per evitar la votació. Cal recordar que, tal com va informar el cos de Mossos d'Esquadra, la policia catalana va tancar, sense incidents remarcables, diversos punts de votació.

 

Es preveu que els agents citats no declarin davant de la DAI —que podria fer servir les seves declaracions com a proves, ja sigui a nivell administratiu per obrir expedients sancionadors o fins i tot a nivell penal, en tant que policia judicial— i que es remetin a les minutes policials que els mateixos policies, la majoria agents i caporals, van redactar a petició dels seus comandaments els dies posteriors a l'1 d'octubre. Les accions que realitza afers interns de la policia catalana són de caràcter privat i secret.

 

La Guàrdia Civil apunta als Mossos

En un atestat de la Guàrdia Civil, que s'ha judicialitzat a l'Audiència Nacional, i que és un dels motius pels quals la DAI ha citat agents concrets, apunta directament a diversos agents i comandaments dels Mossos de no haver o no haver volgut col·laborar amb ells i la policia espanyola durant el dia 1 d'octubre per poder entrar i clausurar diversos punts de votació.

 

En aquest document, tal com ha pogut saber delCamp.cat, assenyala diversos llocs del Camp de Tarragona. Ara haurà de ser aquesta unitat d'Afers Interns qui esbrini les ordres i com es va desenvolupar la jornada del referèndum. Aquesta investigació, però, anirà de manera paral·lela a la que es faci des de l'Audiència Nacional, on, ara per ara, només està sent investigat de manera formal, malgrat totes les proves —imatges i vídeos— que s'han presentat, Josep Lluís Trapero, major dels Mossos d'Esquadra.

 

De la mateixa manera, també hi ha una denúncia d'un ciutadà, en mans del magistrat de la sala primera d'Instrucció de Reus, contra la policia catalana també per la gestió de l'1 d'octubre. Concretament, s'acusa la policia catalana d'un presumpte delicte «desobediència per inactivitat».

 

Els sindicats no veuen clares les declaracions

Des de diversos sindicats de la policia s'han denunciat que el procediment que s'ha obert per investigar diversos agents dels Mossos d'Esquadra pels fets de l'1 d'octubre s'haurien d'arxivar. Josep Miquel Milagros, portaveu d'USPAC, un sindicat de la policia catalana i representant d'alguns dels agents citats, ha explicat que tenint en compte que hi ha un procés penal obert —a l'Audiència Nacional i també en diversos jutjats de primera instància de Catalunya— caldria deixar-ho sense efecte per no perjudicar el procediment i la defensa dels agents.

 

És més, des d'USPAC s'assegura que aquestes declaracions, que podrien ser presentades com a prova en el procés judicial 82/2017 de l'Audiència Nacional, s'estan fent per ser enviades com a causa exculpatòria dels imputats ara per ara, el màxim comandament del cos. Milagros assegura que el que es vol és posar als agents «als peus dels cavalls, desviant el focus d'atenció de la direcció de la policia als agents de carrer».

 

Fonts oficials dels Mossos d'Esquadra han evitat entrar a valorar les citacions dels agents del Camp de Tarragona aquest dimecres en relació a l'1 d'octubre i han insistit en el caràcter reservat i secret de les actuacions d'aquesta unitat d'Afers Interns.Comentaris

envia el comentari