Carles Prats, Montserrat Vilella i Ester Alberich: 'Desapareguts pel Sí'

Cap dels tres candidats reusencs de Junts pel Sí no repetirà, per raons diferents, a les eleccions del 21-D
Prats, Villela i Alberich, a la plaça del Prim de Reus. | Guillem RS

 

De les eleccions del 2015 en van quedar moltes fotografies. Convergència i Esquerra van anar junts a les eleccions amb un grapat d'independents —la majoria d'aquests independents ara han fitxat per Esquerra; només els caps de llista per Tarragona, Germà Bel i Montserrat Palau no han volgut repetir al Parlament i no haver d'escollir entre la llista del president o la del vicepresident.

 

Raül Romeva, ara empresonat a Estremera, n'era el cap de llista. L'acompanyaven Carme Forcadell, ara presidenta del Parlament, i la malaguanyada Muriel Casals. El quart lloc era per Artur Mas, defenestrat i obligat a fer un pas al costat, deixant pas a Carles Puigdemont, que va acabar sent el president de la Generalitat. I el cinquè lloc va ser Oriol Junqueras, ara també privat de llibertat per ordre de l'Audiència Nacional, que es va convertir en vicepresident del Govern. La campanya es va coordinar entre els dos partits però la militància de les dues forces polítiques del sobiranisme es van repartir bé les quotes de responsabilitat per comarques. A cada poble i ciutat es van organitzar per no trepitjar-se massa, tothom sabia la mala relació històrica que han tingut les militàncies dels dos partits al llarg dels anys. Van ser unes eleccions especials, les direccions van fer veure que s'entenien i els adversaris de tota la vida es van conjurar per demostrar unitat.

 

Una de les fotos d'aquelles eleccions és una que es va fer a la plaça del Prim de Reus. Hi havia tres candidats de la capital del Baix Camp, els tres de tres partits diferents. Montserrat Vilella, primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Reus pel PDECat; Ester Alberich, presidenta de la local d'Esquerra a Reus, i Carles Prats, candidat de Demòcrates. Vilella i Prats van arribar a ser diputats al Parlament de Catalunya, els dos van ser a l'hemicicle el dia que es va fer la pseudodeclaració d'independència. La republicana, en canvi, no va aconseguir entrar al Parlament tot i ser la propera de la llista. Es dóna el cas que en aquell moment des de la direcció d'Esquerra a Reus, dirigida per Alberich, no es volia ni sentir a parlar d'un possible pacte a la ciutat amb Carles Pellicer, del PDECat.

 

Les tibantors entre Alberich i l'alcalde arran de disputes polítiques locals van tensar la campanya i feien inviable en aquell moment el pacte entre l'antiga Convergència i els del raval de Santa Anna. Noemí Llauradó havia sigut elegida cap de llista el maig d'aquell any després de no poder trenar una llista amb independents de prestigi com van intentar els republicans i encara no s'havia pogut fer forta al partit, on tenia el jou d'Alberich encara molt a sobre. Llauradó es va anar guanyant la confiança de l'assemblea local del partit fins al punt que va rebre l'autorització d'explorar el pacte amb Pellicer, sempre amb el desacord de la mateixa Alberich. Però ha plogut molt d'aquella foto i dels tres protagonistes de la foto a les eleccions del propvinent 21-D no n'hi haurà cap a les llistes. De 'Junts pel Sí' a 'Separats pel Sí'; i en el cas que ens ocupa, a 'Desapareguts pel Sí'.

 

La llista dels 'Desapareguts pel Sí'

Germà Bel i Montserrat Palau no han volgut tornar a repetir a les llistes. Eren independents i no han volgut fer el pas en aquestes eleccions, tot i les ofertes que han rebut i ha pogut confirmar delCamp.cat. Però diferent és el paper dels nostres tres protagonistes d'aquesta malastruga imatge.

 

Montserrat Vilella tenia intenció de repetir a les llistes del PDECat a les eleccions del proper 21-D. Havia guanyat les ternes comarcals i fins i tot des d'alguns sectors convergents la posicionaven al capdavant de la llista per Tarragona. Però quan el Consell Nacional de partit va acceptar deixar en mans de Carles Puigdemont —i Albert Batet; que no acaba de congeniar amb la comarca del Baix Camp— la confecció de les llistes electorals de Junts per Catalunya ja es va començar a fer a la idea que seria una de les sacrificades. No hi havia lloc a la llista d'Eusebi Campdepadròs per qui havia guanyat la terna comarcal i tenia suport de la direcció territorial. En canvi, sí que a la llista s'hi han sumat l'alcalde de les Borges del Camp, president del Consell Comarcal del Baix Camp i exmilitant d'Unió, Joaquim Calatayud —que no s'havia presentat a la preselecció local—, i l'alcaldessa de Prades, Lídia Bargas —que havia quedat tercera en vots a la terna. L'exdiputada es va acomiadar del Parlament amb diversos tuits on assegurava que havia sigut un «honor» formar part de la cambra catalana i haver complert el mandat democràtic. Ha rebut el suport de molts diputats i militants del PDECat.

 

Carles Prats és l'home fort de Demòcrates al Camp de Tarragona. Un dels diputats més visibles de Junts pel Sí durant la legislatura, que no només ha volgut fer 'processisme' sinó que ha articulat un equip al seu voltant que s'ha dedicat a visitar el territori i a moure propostes, sobretot en l'àmbit medioambiental (Flix, qualitat de l'aire, trens...), al Camp i a les Terres de l'Ebre no tornarà a ser diputat. El seu partit ha signat una coalició amb Esquerra per anar junts a les eleccions d'aquest 21-D. Toni Castellà, el líder del partit a nivell nacional, serà diputat per Esquerra per Barcelona, en canvi, a Tarragona cap líder de Demòcrates anirà a les llistes, ni d'Esquerra ni tampoc de la llista del president Puigdemont. Què ha passat? Les negociacions que s'han fet des de Barcelona han impedit tenir lloc a la llista de la coalició per Tarragona, deixant a Carles Prats sense escó al Parlament de Catalunya. Prats, que assegura que no ha participat en les converses, ha apuntat que ha estat Esquerra qui ha vetat la incorporació de persones de Demòcrates a la llista per Tarragona —ni en llocs de no sortida— tot i que l'exdiputat ha assegurat que «no hem vingut per les cadires o pels càrrecs, si això és el que s'ha escollit, en aquest moment excepcional, ho acceptem malgrat ha generat molta sorpresa als més de 200 voluntaris del partit al Camp de Tarragona», ha explicat a delCamp.cat. «Sens dubte, no poder ser al Parlament genera dificultats per mantenir el projecte polític que hem estat gestant aquests dos anys al territori, però el seguirem fent amb la mateixa il·lusió», ha reblat el reusenc que també ha posat en relleu que alguns partits pensen més amb les llistes que amb el país. Malgrat tot, Prats ha reconegut que ell i el seu partit votaran i demanaran el vot per Esquerra el 21-D.

 

Ester Alberich ha perdut pistonada. La líder d'Esquerra a Reus és una altra de les desaparegudes d'aquest 21-D. Havia sigut candidata el 2015 i maldava per ser diputada, però Noemí Llauradó li ha passat per davant. La segona tinenta d'alcalde de Reus ha aconseguit escalar fins a la segona posició de la llista dels republicans i s'ha assegurat un lloc al Parlament que surti de les eleccions del 21-D. En els darrers mesos Llauradó ha aconseguit la confiança de la militància i de la direcció del partit, un fet que s'ha premiat amb aquest segon lloc a les llistes del Parlament. El paper ara d'Alberich no queda clar. Si bé la seva responsabilitat hauria de ser preparar el partit per les eleccions municipals del 2019, sembla que la cap de llista també a Reus ja està definida. Algunes fonts republicanes asseguren que Alberich no ha presentat batalla pel Parlament amb intenció de voler fer el salt a la política estricament local. Propulsar Llauradó cap al Parlament per no tenir rival a escala local, podria ser l'estratègia, tot i que, com s'ha demostrat, es pot perfectament alternar la feina al Parc de la Ciutadella i a la plaça del Mercadal de Reus.Comentaris

envia el comentari