La policia judicial espanyola implica Artur Mas en el finançament il·legal de Convergència

Els tràmits s'haurien dut a terme de la maneta de Jordi Pujol
El dictamen ha estat redactat per encàrrec del consell d’administració de l’empresa pública Infraestructures.cat
Artur Mas, en una imatge d'arxiu | Cedida

Dies d’incerteses per Artur Mas. L’expresident de la Generalitat s’enfrontarà dimarts que va a la declaració davant el jutge del Suprem, Pablo Llarena, i les darreres hores de l’exlíder del PDeCat haurien de girar a l’entorn d’aquesta qüestió de summa importància.

 

L’últim moviment de fitxa de la policia judicial espanyola, però, podria provocar que Mas sumés un altre maldecap al de la causa oberta per la organització de l’1-O. En aquest cas, doncs, els cossos policials espanyols impliquen a l’expresident en la finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

La implicació d’Artur Mas

Convergència —partit que ha passat a la història i que va ser rellevat pel PDeCAT— hauria estat finançada irregularment durant algunes campanyes electorals. El 2000, de fet, el jutge de la Mata ja va considerar que Jordi Pujol havia intervingut per avalar varies empreses durant les campanyes per a les eleccions.

 

Segons ‘El Mundo’, ara Artur Mas s’ha convertit en la diana de la policia judicial de l’estat. La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) ha presentat un informe a l’Audiència Nacional en el que sosté que «s’han d’atribuir noves responsabilitats» a l’expresident de la Generalitat de Catalunya.

 

El mitjà citat, a més, explica que Mas va ser una nova peça d’un sistema instaurat pel també expresident Jordi Pujol. L’extresorer de la col·lisió, Daniel Osácar, també apareix a l’informe.  

 

L’aval del Banc Sabadell, clau

Segons la policia judicial de l’estat, l’aval del Banc Sabadell és la prova ‘A’ de l’acusació a Mas. L’informe relata que els avals formen part de l’entorn de Jordi Pujol i que la pràctica, tal com explica l’Udef, consistia avalar als proveïdors de CDC des d'Andorra.

 

Artur Mas i el seu predecessor, Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu
Artur Mas i el seu predecessor, Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

 

Els fons, a més, estaven situats sota el control dels Pujol i el seu entorn més proper es va mantenir «fins al febrer de 2006».

 

Altraforma i EMTE

Les dades aportades pel mitjà citat, d’altra banda, expliquen que una de les empreses de les empreses de publicitat que van treballar pel partit, Altraforma, es va beneficiar «d’una pòlissa de préstec» subscrita davant notari el 19 de març de 2004 per un import de 400.000 euros.

 

Segons la Udef, a més, el compte de la operació «s’esborra immediatament després de l’entrada dels 400.000 euros, amb uns càrrecs agrupats que ascendeixen a 393.263,29 euros».

 

Finalment, l’informe revela també una comissió del 5% per part de Jordi Pujol a mans de la constructora EMTE per càrrecs adjudicats durant el mandat de Mas a la Generalitat.

 

El primer, de fet, per la reforma energètica del CAR de Sant Cugat per uns 2,6 milions d’euros i per una contractació per 2,7 milions d’euros de la mateixa EMTE per l’Agencia Catalana de l’Aigua.