En llibertat Víctor Terradellas i Judit Aixalà després de ser detinguts

Es tracta d'una acció duta a terme per la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la Policia Nacional

 

ACTUALITZACIÓ 25/05/2018, 13.45h | Víctor Terradellas, en llibertat

Després d'haver passat la nit a comissaria, el reusenc Víctor Terradellas ha comparegut aquest divendres, 25 de maig, davant del jutge. Terradellas s'ha negat a declarar i el magistrat ha dictat la seva llibertat amb càrrecs, sense mesures cautelars, juntament amb la de Jordi Castells, Jonathan Jorba, Joan Carles Garcia i Joaquim Ferrer.

 

Víctor Terradellas surt del jutjat acompanyat de la seva parella, Judit Aixalà.
Víctor Terradellas surt del jutjat acompanyat de la seva parella, Judit Aixalà. | Guillem RS

 

 

ACTUALITZACIÓ 24/05/2018, 20.00h | Judit Aixalà, en llibertat

Aquest vespre, el TSJC ha informat que Víctor Terradellas passarà aquest divendres a disposició judicial, mentre que Judit Aixalà ha quedat en llibertat.

 

NOTÍCIA ORIGINAL 24/05/2018, 09.00h | Detenen els reusencs Víctor Terradellas i Judit Aixalà en la macrooperació anticorrupció d'aquest dijous a Reus

La Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la Policia Nacional ha posat en marxa aquest dijous una macrooperació contra el presumpte desviament de diners públics de subvencions destinades a cooperació per a fundacions amb l'objectiu de fer difusió de la situació política de Catalunya. Es tracta d'una macrooperació contra el presumpte desviament de fons d'entitats vinculades a CDC. En un primer moment s'havia vinculat al referèndum de l'1 d'octubre però els fets investigats són anteriors i si bé la policia ho lliga amb el sobiranisme, es creu que té relació amb l'antiga Convergència.

 

La fundació CatMón, relacionada amb IGMAN i Discatimat, SL, va rebre ajudes per projectes a Bòsnia. Les investigacions realitzades pels especialistes de la Policia Nacional revelen que els diners de les subvencions que rebien les organitzacions de Terradellas transitava, presumptament, de manera anòmala entre els comptes bancaris de IGMAN, CATmón i la societat mercantil DISCATIMAT SL, per finalment ser reintegrat en efectiu o destinat a sufragar les despeses de l'activitat de «l’entramat criminal» o per a acabar en comptes personals dels investigats.

 

Dos reusencs detinguts

La macrooperació s'està duent a terme a diversos punts, entre els quals la seu de la Fundació CATmón a Reus i també a les ciutats de Barcelona i Girona, tot i que es podrien dur a terme diversos escorcolls en altres punts de les comarques de Tarragona. El president d'aquesta fundació és el reusenc Víctor Terradellas, que ha estat detingut aquest dijous al matí, així com la seva esposa, Judit Aixalà, també arrestada, en el seu cas, al seu domicili de la capital del Baix Camp. Fins aquest dijous al migdia s'ha escorcollat la seu de CATmón a Reus i se'n preveu un, a partir d'ara, a Cornudella de Montsant. 

 

Víctor Terradellas ha estat detingut.
Víctor Terradellas ha estat detingut. | CATmón

 

Judit Aixalà, al centre, detinguda per la Policia Nacional
Judit Aixalà, al centre, detinguda per la Policia Nacional | Jordi Olària

 

Un operatiu «absolutament desproporcionat»

L'advocat que ha assistit Aixalà, Lluís Gibert, ha qualificat d'«absolutament desproporcionat» l'operatiu policial on han participat, a més d'agents vestits de paisà, una quinzena d'agents uniformats de la Policia Nacional que s'han fet veure pel centre de Reus escortant la comitiva fins a la plaça del Mercadal, on havien estacionat dos turismes i una furgoneta per traslladar la documentació i Aixalà fins a Barcelona.

 

En el cas d'ella, se l'han endut, segons Gibert, a la comissaria que la policia espanyola té a la Verneda, i és que la investicació arrenca del jutjat d'instrucció de la capital catalana. Els agents uniformats han seguit pel centre de Reus, entre crits de «fora les forces d'ocupació» i «ja estan muntant el número» fins a la raval, on han tornat a pujar a les tres furgonetes logotipades que, durant el matí, havien estacionat al Camí de Tarragona.

 

Gibert ha detallat que s'han endut dues o tres caixes de documentació amb papers i alguna agenda. Malgrat no tenir, encara la còpia de l'ordre de registre — segons ha explicat li han de donar al jutjat — interpreta que s'investiguen delictes de malversació relacionats amb fraus en subvencions. Pel que fa a l'operatiu, el lletrat considera que no està justificat. «És absolutament sobredimensionat, no he vist mai un desplegament d'aquest tipus en situacions de drogues o assassinats en sèrie, la col·laboració de la Judit Aixalà ha estat absoluta, això ha estat absolutament desmesurat, el tracte amb la poilcia ha estat correcte, precisament per això l'emanillament és exagerat, però de vegades són els protocols».

 

Ordres de detenció a una trentena de persones

És la xifra que més crida l'atenció de tot plegat. Els investigadors policials espanyols tenen ordres de detenció contra més d'una trentena de persones i estarien realitzant tasques de cerca des de primera hora d'aquest dijous, 24 de maig. Així mateix, la policia es trobaria registrant organismes, fundacions i domicilis per confiscar material vinculat a aquests presumptes moviments irregulars. 

L'advocat de Terradellas entrant a l'habitatge de Reus on s'està practicant l'escorcoll.
L'advocat de Terradellas entrant a l'habitatge de Reus on s'està practicant l'escorcoll. | Jordi Olària

 

El jutjat investiga des de fa més d'un any un entramat pel qual s'hauria defraudat un mínim de dos milions d'euros a través de subvencions irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament des de l'ens cap a un seguit d'entitats. El cas es troba sota secret de sumari. A primera hora del matí, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, també havia avançat en una entrevista a Catalunya Ràdio que es produiran escorcolls i «probablement alguna detenció».

 

El desplegament policial ha arribat cap al migdia a l'habitatge de Terradellas.
El desplegament policial ha arribat cap al migdia a l'habitatge de Terradellas. | Jordi Olària

 

 

Agents de la policia s'enduen caixes de l'habitatge de Terradellas
Agents de la policia s'enduen caixes de l'habitatge de Terradellas | Miguel Cabrerizo

 

Diversos agents, en finalitzar l'escorcoll.
Diversos agents, en finalitzar l'escorcoll. | Miguel Cabrerizo

 

La policia s'endú el material requisat aquest dijous.
La policia s'endú el material requisat aquest dijous. | Miguel Cabrerizo

 

PERFIL: Qui és Víctor Terradellas?

 

Judit Aixalà, detinguda aquest dijous, va ser apoderada de la CUP el 21-D

 

El periodista Salvador Sostres dona suport a Víctor Terradellas després que l'hagin detingut

 

Un policia, a l'operatiu de Reus: «S'ha de deixar que la xusma s'expressi»