El govern de Mariano Rajoy rebaixa la previsió de creixement del PIB espanyol del 2018 pel conflicte català

L'executiu espanyol, però, preveu que l'atur se segueix reduint, per situar-se en el 15,5% l'any vinent

L'executiu de Mariano Rajoy preveu incomplir el dèficit per la «situació a Catalunya»
L'executiu de Mariano Rajoy preveu incomplir el dèficit per la «situació a Catalunya» | delCamp.cat

El govern espanyol ha rebaixat del 2,6% a 2,3% la previsió d'increment del PIB per al 2018. A més, pronostica que incomplirà l'objectiu de dèficit del 2,2% imposat per Brussel·les, arribant al 2,3%, si no es poden aprovar els pressupostos generals de l'estat per a l'any vinent. En el Pla Pressupostari del 2018 remès a la Comissió Europea dilluns, el govern espanyol en culpa la situació política a Catalunya, i assegura que «l'eliminació de la incertesa i l'aprovació dels pressupostos generals de l'estat del 2018» farien augmentar el creixement i disminuir l'atur, cosa que «facilitaria el compliment del dèficit públic». Pel que fa a l'atur, l'executiu espanyol preveu que se segueixi reduint per acabar l'any amb una taxa del 17,2% i del 15,5% l'any vinent. El quadre macroeconòmic de l'informe també augura un lleuger augment del creixement el 2017, del 3 al 3,1%.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar divendres, després del Consell de Ministres, que si no se solucionava «aviat» el conflicte català, l'executiu hauria de rebaixar les expectatives de creixement econòmic per a l'any vinent. I així ho ha fet. En el pla pressupostari que ha enviat a la Comissió Europea, el govern espanyol explica que ha refet les previsions per al 2018 tot tenint en compte una «lleugera contenció de la demanda interna, resultat de l'impacte negatiu associat a l'actual situació política a Catalunya». Tot i això, recorda que el creixement estimat del 2,3% segueix estant per sobre de la mitjana de l'Eurozona. Es tracta d'un escenari «prudent», assegura l'executiu. 

Pel que fa a l'objectiu de dèficit, s'eleva una dècima la previsió, fins al 2,3%, i també ho atribueix a la situació que es viu a Catalunya. Tot i això, assegura que els pressupostos generals de l'Estat del 2018 inclouran eines per tornar a l'objectiu fixat. Una aprovació que de moment està en suspens per la negativa del PNB a donar suport als comptes, justament amb el cas català com a teló de fons. L'informe també posa de manifest que totes les autonomies «excepte Catalunya» han enviat al ministeri d'Hisenda les línies fonamentals dels pressupostos del 2018, en els quals treballen per complir l'objectiu de dèficit autonòmic del 0,4%. 


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on