L'exrector de la URV, Francesc Xavier Grau, nou secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat

El Consell Executiu del govern català l'ha designat aquest dimarts, durant la seva reunió setmanal

Francesc Xavier Grau va ser el rector de la URV entre 2006 i 2014.
Francesc Xavier Grau va ser el rector de la URV entre 2006 i 2014. | delCamp.cat

Qui va ser rector de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona entre els anys 2006 i 2014, Francesc Xavier Grau Vidal, ha estat nomenat nou secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya. El Consell Executiu del govern, conformat pels tretze consellers i el president de la Generalitat, Quim Torra, l’han designat avui dimarts, 3 de juliol, durant la seva reunió setmanal.

El nou secretari d’Universitats i Recerca —àrea que depèn directament del Departament d’Empresa i Coneixement— va néixer a la ciutat de Lleida l’any 1958, i és doctor per la Universitat de Barcelona (1986) i catedràtic de Mecànica de Fluis de la Universitat Rovira i Vigili de Tarragona.

Tarragona, regió del coneixement

Fins ara, Francesc Xavier Grau, qui va ser rector de la universitat tarragonina durant gairebé deu anys, dirigia la Càtedra URV «Universitat i Regió del Coneixement», creada per la mateixa Rovira i Virgili i la Diputació de Tarragona, per tal de fomentar el desenvolupament del sud de Catalunya com a regió dinàmica, innovadora, tecnològica i de recerca.

Fins al nomenament d'avui, 3 de juliol, Grau també era vicepresident primer de la Xarxa Vives d’universitats i vicepresident de la Xarxa Vives —l’associació d’universitats de territoris de parla catalana—, a més d’exercir la presidència de la Fundació Estela per a la Discapacitat, una organització que, des de fa més de quaranta anys, es dedica a la promoció personal del discapacitat intel·lectual i a la millora de la seva integració social a les comarques de Tarragona.

L'etapa a la NASA i als Estats Units

Com a investigador, el nou secretari d’Universitats i Recerca ha treballat a l’Institut de Mecànica de Fluids de Tolosa, a França; al Centre per a la Investigació de la Turbulència de la NASA a Ames, a Califòrnia; i al Departament d’Enginyeria Mecànica de la Universitat d’Stanford, també als Estats Units.

La seva investigació s’ha centrat, principalment, en la física, la modelització matemàtica i el control de la transferència de calor, així com en la matèria i la quantitat de moviment en equipaments i fluxos industrials, i també en el medi ambient.

Imatge del Centre per a la Investigació de la Turbulència de la NASA a Ames, Califòrnia
Imatge del Centre per a la Investigació de la Turbulència de la NASA a Ames, Califòrnia | Wikipedia

 

Més de 100 articles científics

Francesc Xavier Grau i Vidal és autor de més de 100 articles i comunicacions científiques, en el seu àmbit d’acció, i ha dirigit un total de 12 tesis doctorals. A més, Grau compta amb més de 30 anys en recerca aplicada i projectes amb la indústria.

Ciència per a tots

L’establiment de programes de formació sobre temes científics, adreçats al públic en general i, particularment, als nens i joves, ha estat una constant en la trajectòria de Francesc Xavier Grau que, al mateix temps, ha estat implicat en les relacions entre la universitat i la societat, i entre indústria i societat, com a coordinador del Panell Públic Assessor de l’empresa química Dow a Tarragona.

La Universitat Rovira i Virgili

El nou secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya va ser rector de la Universitat Rovira i Virgili 2006 i 2014, període en el qual va liderar el Campus d’Excel·lència Internacional Catalunya Sud. En aquell temps, Grau va ser vocal de la Comissió Permanent i vicepresident primer de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i president de la Comissió de Relacions Internacionals del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).

Universitat internacional

Entre 2014 i 2016, Grau Vidal va ser director acadèmic de la Global University Network for Innovation (GUNi), una xarxa creada per acord entre la UNESCO, la Universitat de les Nacions Unides i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, per tal d’enfortir el paper de l’educació superior a la societat.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on