El presumpte imperi financer il·legal de l'exalcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí

El polític està acusat de malversació, blanqueig, organització criminal i prevaricació

L'exalcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí. | Cedida

La documentació reunida en virtut de la comissió rogatòria sol·licitada pel Jutjat d’Instrucció número 1 del Vendrell en el marc de l'‘Operació Térmyca’ revela que l’exalcalde de l’Ametlla de Mar que va regir entre 2003 i 2015, Andreu Martí, hauria fet créixer un imperi financer on va acumular més de dos milions d’euros que hauria obtingut a través de suposats suborns i que hauria amagat en diferents paradisos fiscals. Segons ha publicat avui el diari 'El País'. Aquestes informacions indiquen que Fiscalia Anticorrupció ha pogut localitzar comptes opacs a Andorra i Panamà que rebien grans quantitats de diners tan en efectiu i com a través de transferències bancàries. A més, també s’ha pogut saber que el polític de Convergència ja va començar a preparar tota aquesta xarxa corrupta fins i tot abans d’ocupar el càrrec a l’Ajuntament. 

Així, tal com consta en els documents als quals ha tingut accés 'El País', quaranta dies abans que sortís escollit com a alcalde de l'Ametlla de Mar l'any 2003, Martí ja va visitar Andorra, on va obrir un compte bancari a AndBank i va ingressar-hi 3.500 euros. Vuit mesos després d’assolir el càrrec Andreu Martí va obrir un segon compte a la Banca Privada Andorrana on va ingressar-hi un total de 117.500 euros. En els mesos vinents, el batlle va realitzar fins a quatre transferències bancàries al mateix compte amb un valor de fins a 352.527,38 euros. Entre aquests dos i els altres quatre comptes que Martí tenia a Andorra, l’exalcalde va aconseguir acumular un total de 2,3 milions d’euros a partir de suposats suborns.

L'any 2005 Martí va crear una societat a Panamà sota el nom de Hubble International a través de la qual mantenia els seus fons allunyats de la Hisenda espanyola. Martí va ser detingut el juny de 2016 acusat de delictes de malversació, blanqueig, organització criminal i prevaricació. El polític va passar tres setmanes a la presó fins que va aconseguir reunir els 600.000 euros que el jutge demanava com a fiança. La mateixa operació va fer detenir a Oriol Mestres que constava com a titular del compte andorrà d’una societat radicada a Panamà que transferia els diners als comptes de Martí. Segons les informacions que treballen els investigadors el 2010, Mestres va arribar a transferir-li 324.950 euros a l’exalcalde i 291.000 euros l’any següent. Mestres, que ja havia estat buscat en diverses ocasions per delictes de blanqueig, també havia estat detingut per una operació d’aquest tipus a favor del cap de la màfia xinesa Gao Ping. Tots els comptes de Martí ja han estat cancel·lats però la Fiscalia Anticorrupció ha trobat altres béns que haurien fet augmentar notablement el patrimoni del polític com ara habitatges i altres.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on