Ciutadans i PSOE donaran el seu suport a la reactivació del 155, si el Govern de la Generalitat no segueix la llei

Els dos partits han explicat el seu posicionament després del 21-D
Imatge d'Albert Rivera i Pedro Sánchez
Imatge d'Albert Rivera i Pedro Sánchez | Catalunya Diari 

De nou, els comicis d'aquest dijous tornen a ser el centre de debat. Aquest cop, per les possibles maniobres de l'estat espanyol després dels resultats electorals. En aquest sentit, en cas que els independentistes aconsegueixin formar govern i tirin endavant el projecte de la república catalana, el govern espanyol tornarà a aplicar el 155, també amb el suport de PSOE i Ciutadans.

  

 

 

En aquest sentit, Mariano Rajoy no estarà sol si ha de tornar a aplicar el polèmic article de la constitució espanyola. Segons informa 'El Mundo', l'aplicació del 155 permetria al govern tornar a assumir de nou algunes competències de la comunitat autònoma de Catalunya. Rajoy ja va avisar, durant la seva valoració dels resultats del 21-D, que el nou govern que sortís s'haurà de sotmetre a «l'imperi de la llei».

 

Les incògnites envolten el bloc independentista  

La primera sessió de l'any del Parlament de Catalunya es realitzarà el pròxim 23 de gener. En aquesta data s'aclariran molts dubtes que han sorgit dels resultats. Per exemple, podrem saber si el president cessat, Carles Puigdemont –fugit a Bèlgica—, podrà tornar a Catalunya per prendre possessió del seu càrrec. Per la seva banda, un altre dubte que s'esvairà és l'assistència d'Oriol Junqueras, que es troba a la presó d'Estremera des del passat mes de novembre.

Més dificultats pel bloc constitucionalista 

Per part del bloc constitucionalista, la dificultat sorgirà en el moment de realitzar pactes. Encara que Inés Arrimadas, que encapçala la formació de Ciutadans, fos la força més votada, cal dir que els independentistes han conservat la majoria absoluta del parlament –en aquestes eleccions han aconseguit 66 escons.

 

La mala situació del PP, que només ha aconseguit quatre diputats, posa de relleu la necessitat d'una renovació profunda. En aquest sentit, el que és president del PPC, Xavier García Albiol, ja ha mostrat el seu posicionament sobre els resultats i, encara que fos rebutjat per Rajoy, ha posat sobre la taula la seva dimissió.