#Observant amb Jordi.Planas.cat

Cada setmana Jordi Planas comparteix amb nosaltres el més interessant que ha trobat a la xarxa. Capítol 4
Anar navegant de web en web… papallonejant de flor en flor… no és tan neutre com sembla. La xarxa ha incorporat mecanismes que produeixen un efecte semblant al del principi quàntic d’incertesa de Heisenberg (ràpidament: l’observació afecta allò observat).

Quan observem una web, resulta que desencadenem tota una sèrie d’esdeveniments, dels quals molts observadors no tenen coneixement, que altera el resultat del que veiem, per exemple: saben a on som per l’adreça IP de la nostra connexió; saben si hem estat connectats abans i el que hem vist i fet; si estic en connexió amb alguna xarxa social, poden extraure d’allà gustos, preferències, contactes coneguts; saben si em connecto des d’un dispositiu de gama alta o baixa, etc.
 
Amb tot això, la web pot decidir què és el que m'ensenya, com ho fa Google amb les cerques si es que m’he identificat prèviament (mireu vosaltres mateixos les diferències amb una cerca feta des d’una finestra d’incògnit).

S’ha acabat l’observació neutral?

Avui recopilem coses des de l’humor fins a la propietat de la terra, des de l’art d’escoltar fins al d’agafar aigua, des del menjar xinès a l’arqueologia clàssica i a la subjectivitat de la història.
 

 
#Observant el reconfortant humor de la xarxa
De vegades ens excedim de seriosos, i de tant en tant és molt reconfortant trobar-nos amb tocs d’humor que ens posin una rialla a la cara. Aquesta gent dóna un toc de tractament periodístic que forma part de la gran broma de les seves notícies:
 
 
 
 
#Observant la terra de ningú
Vivim en una part del món en què fa segles cada mil·límetre quadrat ha sigut objecte de registres cadastrals, impostos de transmissions patrimonials, impostos de plusvàlues municipals, impostos de béns immobles o rústics, etc. Pot ser per això que ens resulti curiós que pel món hi hagi territoris que no pertanyin a ningú:
 
 
 
 
#Observant l’escolta a distància
Com s’ho feien els exèrcits per detectar amb antelació els bombardejos enemics abans del radar? Doncs, encara que sembli mentida, amb orelles gegants. Qui digui que la realitat no supera la ficció, va força equivocat…
 
 
 
 
#Observant una sénia
Sembla cosa del passat, sembla que només en queden vestigis als topònims… la imaginació se’ns en va a l’època dels romans amb les seves grans obres d’enginyeria hídrica, aquelles grans rodes pujant aigua que es van aprofitar a l’edat mitjana… Doncs, resulta que a Barcelona encara en queden, almenys una:
 
 
 
 
#Observant com formar-se en art oriental
Voleu anar a un restaurant xinès i quedar bé? Aquí us ho expliquen. Personalment no ho trobo gaire higiènic, sobretot amb els plats comunals com és costum a la Xina. Et posen un peix sencer i tothom ràpidament a destrossar-lo amb la mateixa part del palet que es posen a la boca. És molt més civilitzat com fa la classe alta al Japó: toca el menjar del plat comunal amb la part gruixuda dels palets i només es fica a la boca la part fina… Així, sí.
 
 
 
 
#Observant les meravelles clàssiques del Camp
Una de les grans institucions que tenim al Camp i que molta gent no coneix és l’ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica —icac.net). És al costat de la plaça del Fòrum, a la part alta de la ciutat de Tarragona, i és un dels referents mundials en la seva especialitat. Al llarg de l’any fa nombrosos tallers i seminaris, que procuro no perdre’m, i d’aquí a poc el 1r Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic a Tarragona. Tot un luxe per a les nostres contrades.
 
 
 
 
#Observant la subjectivitat de la Història
 
Ja sabem tots que la Història l’escriuen els guanyadors; el que potser no tenim tan clar és que amb objectius clars poden anar donant-li la volta a tot, fins i tot canviar la Història que ja estava escrita, vet aquí un exemple:
 
 

Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on


ÚLTIMES NOTÍCIES