Consells per viure una revetlla de Sant Joan segura

El foc de les fogueres i els petards mal llençats són els responsables de diversos incendis durant aquesta màgica nit

La revetlla de Sant Joan és una de les festes més esperades de l'any a Catalunya
La revetlla de Sant Joan és una de les festes més esperades de l'any a Catalunya | Arxiu

La revetlla de Sant Joan és una de les festes populars més esperades de l’any a tot Catalunya pel seu caràcter festiu al carrer i el significat que té de benvinguda a l’estiu. Com mana la tradició, aquesta nit s’encenen fogueres per tots els pobles i ciutats del país i es llencen molts petards. 

Fins aquí, tot sembla molt maco, però la veritat és que l’ús incontrolat i irresponsable del foc porta molts mals de cap durant la revetlla, sobretot pels Agents Rurals i els Bombers, que han de treballar de valent davant d’incendis forestals que s’originen a causa dels petards i fogueres. 

Per aquesta raó, aquest cap de setmana es posa en marxa al 100% la campanya forestal d’enguany per part de la Generalitat, mentre que el cos d’Agents Forestals ha muntat un dispositiu especial per a aquestes dates. 

Consells imprescindibles per no tenir ensurts

Cada any es llencen tones de petards per Sant Joan
Cada any es llencen tones de petards per Sant Joan | Arxiu

 

El primer que hem de tenir clar és que no podem llançar pirotècnia ni fer foc en terrenys forestals o dins dels 500 metres que els envolten. A més, si llencem coets s’ha de fer sempre en direcció contraria a la zona forestal malgrat estar fora del perímetre prohibit. No obstant, la recomanació és de no llençar coets i altres focs artificials a prop de zones agrícoles o en solars urbans.

Des del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat es demana «molta prudència» i «màxima col·laboració» ciutadana per evitar les imprudències que puguin originar incendis. Tot i haver viscut una primavera plujosa i que el risc d’incendis sigui més baix que altres anys, qualsevol badada pot ser fatídica. 

Més enllà del risc d’incendis, també és important tenir en compte que si tenim menors d’edat a la nostra revetlla, mai poden fer ús del material pirotècnic sense la supervisió d’un adult. 

Els fanalets de foc són molt perillosos de cara als incendis forestals
Els fanalets de foc són molt perillosos de cara als incendis forestals | Arxiu

 

Atenció també a la tradició de llençar al cel fanalets que continguin foc. Aquesta pràctica està totalment prohibida, ja que aquests objectes s’enlairen i mai se sap on poden acabar. Si ho fessin en un bosc o camp de conreu, l’incendi estaria assegurat. 

També és important recordar que si marxem de casa per passar el cap de setmana fora, abans hem de deixar les finestres del nostre domicili ben tancades amb les persianes abaixades per evitar incidents amb petards. Protecció Civil fa una crida a la ciutadania en aquest sentit.

Pel que fa a la compra de petards, Protecció Civil també recorda que mai els hem d’adquirir a través d’Internet. Si volem aconseguit material pirotècnic hem de comprar-lo en establiments autoritzats, llegint atentament les instruccions d’ús de cada tipus de petard.

83 incendis per culpa dels petards en els últims 6 anys

Els petards i les fogueres de Sant Joan són els causants de diversos incendis cada any
Els petards i les fogueres de Sant Joan són els causants de diversos incendis cada any | Arxiu

 

Segons la Generalitat, el llançament de material pirotècnic durant el període del 17 de juny al 5 de juliol, on es concentren les revetlles de Sant Joan i Sant Pere, ha provocat 83 incendis forestals en els últims 6 anys a Catalunya i ha cremat un total de 127 hectàrees, de les quals 113 han estat forestals.

L’any passat, vam tenir un total de 15 incendis forestals provocats pel llançament imprudent de material pirotècnic, que van cremar poc més de 4’5 hectàrees, principalment forestals.

Destaca l’incendi forestal que hi va haver a Rocallaura, a Vallbona de les Monges, comarca de l’Urgell, el 23 de juny de 2016 per un petard llançat per un nen de tretze anys i que va cremar 102’5 hectàrees. 

Dispositius per a una revetlla tranquil·la

Els Agents Rurals han preparat dispositius especials de cara a les revetlles
Els Agents Rurals han preparat dispositius especials de cara a les revetlles | Arxiu

 

Més enllà del dispositiu de vigilància especial de prevenció d’incendis forestals muntat pels Agents Rurals, aquest organisme també ha impulsat un altre dispositiu de suport en el transport de la Flama del Canigó en tot el seu recorregut, especialment en zones forestals.

A més, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, directament o a través dels ajuntaments, ha tramitat fins ara prop de 500 autoritzacions per fer fogueres. L’obligació és que, allà on hi hagi una foguera, s’ha de disposar d’un vehicle amb aigua suficient en relació a les dimensions del foc per tal d’afrontar qualsevol contratemps.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on