Tot Tarragona en alerta per onada de calor i alguns punts també per tempestes fortes avui

Les temperatures poden fregar els 40º a l'interior i els xàfecs de tarda poden arribar bàsicament a zones del prelitoral

La calor serà molt intensa a tot el país aquesta setmana
La calor serà molt intensa a tot el país aquesta setmana | EFE

La situació d’aquest dilluns es preveu ben moguda i entretinguda a nivell meteorològic a casa nostra. La raó és que pràcticament tot Catalunya està en alerta per onada de calor o per tempestes de tarda fortes. 

En concret a Tarragona, totes les comarques estan en alerta per onada de calor, un avís que és de color taronja, força important, al Priorat, Terra Alta, Baix Ebre i Monstià, i especialment perillós a la Ribera d'Ebre, on l'avís és de color vermell. 

A la resta de Catalunya, totes les comarques de Ponent, el nord-est de Girona i l’Alt Penedès estan en alerta per onada de calor. En aquests punts i a Tarragona es poden assolir de 36º a 38º de temperatura màxima, però a la Plana de Lleida i a la vall de l’Ebre es poden fregar inclús els 40º. Les nits seran tropicals a moltes zones, sobretot a la costa, on es pot no baixar dels 25º.

Pel que fa a les tempestes de tarda, ja al migdia cauran els primers ruixats a punts del Pirineu i altres zones de muntanya. Amb el pas de les hores, s’estendran amb rapidesa per tot el Pirineu, gran part de la Catalunya Central, interior del nord-est i punts del prelitoral, especialment de la meitat nord, tot i que també poden arribar al prelitoral de Tarragona. La resta de la província quedarà força al marge d'aquesta situació. 

Atenció perquè, a diferència del que marcaven els mapes d’ahir, les precipitacions podran arribar a la mateixa línia de la costa de Barcelona i del sud de Girona. Els xàfecs i les tempestes seran localment intensos i aniran acompanyats de calamarsa. Les zones de més risc són les interiors i muntanyes prelitorals.

Més de 40 avisos per calor i pluja intensa a tot Catalunya

Mapa d'avisos per onada de calor i tempestes fortes per aquest dilluns
Mapa d'avisos per onada de calor i tempestes fortes per aquest dilluns | Meteocat

 

Si mirem el mapa d’avisos que publica el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), veiem que pràcticament tot Catalunya està en avís per, o bé onada de calor, o bé per tempestes de tarda intenses. Ni més ni menys que més de 40 avisos per tot el territori, i només es salven les comarques del nord de Lleida d’aquesta situació.

Si ens fixem en els avisos per onada de calor, el SMC posa amb avis vermell, és a dir, perill molt alt, el Segrià i la Ribera d’Ebre, on es poden fregar els 40º. També l’Alt Empordà, on es poden assolir els 38º de forma puntual.

La intensa calor també manté activats els avisos de color taronja a la Noguera, l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues, el Priorat, la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià, on també es poden fregar els 40º. En aquest sentit, Protecció Civil manté activada l’alerta per onada de calor a diverses comarques amb consells per fer front a les altes temporades.

Mapa de temperatures màximes molt altes previstes per aquest dilluns
Mapa de temperatures màximes molt altes previstes per aquest dilluns | Meteocat

 

Les comarques del Baix Camp, l’Alt Camp, el Tarragonès, la Conca de Barberà, el Baix Penedès, l’Alt Penedès, el Gironès, el Baix Empordà i el Pla de l’Estany també estan en avisos de color groc per onada de calor, podent-se assolir entre 36º i 38º. La resta del país es mantindrà entre els 31º i els 36º en general de temperatures màximes.

Pel que fa a les tempestes de tarda, la majoria de comarques del centre, prelitoral, Pirineu i Prepirineu estan en alerta groga per precipitacions intenses. En concret, són totes les de Barcelona, excepte el Garraf, així com l’Alt Urgell, la Cerdanya, Ripollès, Garrotxa, la Selva, la Segarra, el Solsonès, Conca de Barberà, l’Alt Camp, el Baix Camp i el Priorat.  

Mapa de precipitació prevista a mitja tarda d'aquest dilluns
Mapa de precipitació prevista a mitja tarda d'aquest dilluns | WRF-ARW

 

En aquest sentit, Protecció Civil ha activat el Pla Inuncat a totes aquestes zones davant la previsió que hi pugui haver xàfecs intensos que puguin provocar petites inundacions. 

Per què tenim tempestes de tarda intenses en plena onada de calor?

Les tempestes i els ruixats poden aparèixer a diverses comarques aquest dilluns
Les tempestes i els ruixats poden aparèixer a diverses comarques aquest dilluns | Arxiu

 

La pregunta que es fa molta gent és per què hi ha tempestes intenses de tarda a tantes comarques si ens trobem en plena onada de calor. La raó la trobem en el fet que avui ens creua una petita bossa d’aire fred en alçada que pot fer embolicar la troca.

La calor tan intensa d’avui xocarà de ple amb aquesta bossa d’aire clarament més fred en alçada que farà créixer amb ganes les nuvolades amb ruixats i tempestes a diversos punts. Un petit moviment de la bossa d’aire fred una mica més al nord o al sud pot fer que les precipitacions siguin intenses a diferents zones. Ho haurem d’anar seguint amb atenció.

Quan millorarà la situació?

Les temperatures seran molt altes pràcticament tota la setmana
Les temperatures seran molt altes pràcticament tota la setmana | Arxiu

 

Pel que fa a les tempestes, la situació millorarà clarament, ja que demà els ruixats de tarda es tornaran a concentrar al Pirineu i Prepirineu, podent arribar a punts del nord de la Catalunya Central i de l’interior del nord-est, però ja de forma menys intens i extensa. 

No obstant, la calor no ens abandonarà i les temperatures es mantindran molt altes per l’època fins ben bé dissabte amb avisos per onada de calor a diverses comarques. De fet, entre dijous i dissabte, els termòmetres tocaran sostre. Les nits seran de molt mal dormir, sobretot a prop del litoral. Diumenge, les temperatures començarien a baixar de forma clara. 


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on