Les pluges i la poca calor fan reaparèixer els bolets a les portes de l'estiu

Les condicions meteorològiques semblants a la tardor han fet créixer ceps, rossinyols o ous de reig per tot el país

Molta gent omple cistells de bolets per tot Catalunya en ple mes d ejuny
Molta gent omple cistells de bolets per tot Catalunya en ple mes d ejuny | Arxiu

Al mal temps bona cara. Aquesta frase es pot aplicar més que mai aquesta primavera ja que les pluges continuades que estem tenint i el retard en l’arribada de la calor no només comporten que molta gent s’enfadi perquè no pot anar a la platja, sinó que també ens donen grans notícies. 

Més enllà dels beneficis que té l’aigua pels pantans, rius, boscos i camps del nostre país, també ens hem trobat aquests dies amb grans sorpreses, com ara que es els bolets han reaparegut per tot el país com si ens trobéssim a ple setembre o octubre. Una bona notícia pels amants dels bolets. 

Per tant, ens trobem que, a les portes de l’estiu, poden anar a collir bolets a qualsevol punt del territori, inclús en comarques del sud on en aquesta època ja tindríem un temps clarament més càlid i sec. S’han trobat rovellons, ceps, ous de reig o rossinyols, entre d’altres, tant a comarques del Pirineu, com ara el Ripollès, com a llocs tan inusuals per les dates com ara el Baix Camp.

Mostra d’això són aquestes imatges que molts usuaris han penjat a les xarxes aquests dies:

Bolets trobats aquest mes de juny al Baix Camp
Bolets trobats aquest mes de juny al Baix Camp | Catalunya Méteo

 

Condicions semblants a la tardor

La raó per la qual els bolets surten aquests dies és la barreja de diferents factors meteorològics. Durant moltes setmanes aquesta primavera, ha plogut de forma intermitent però constant a gran part del país. 

Si a això li sumem que les temperatures no s’han disparat, amb valors no molt calorosos, i que el vent sec no ha bufat amb força pràcticament cap dia, ja tenim la combinació perfecte per a que els bolets puguin créixer. 

Unes condicions més típiques de la tardor que es poden donar durant la primera meitat de la primavera, però que és més difícil de veure les setmanes prèvies a l’entrada oficial a l’estiu. No obstant, no és ni molt menys la primera vegada que creixen bolets a ple juny. 

Els bolets són típics de la tardor però a vegades també en poden trobar a la primavera
Els bolets són típics de la tardor però a vegades també en podem trobar a la primavera | Arxiu

 

Previsió de cara als propers dies

De cara a les properes jornades, les condicions empitjoren una mica per a la formació de bolets. L’entrada de vent més sec arreu, especialment a la meitat sud i a l’Alt Empordà, així com la calor cada cop més evident al migdia, poden acabar amb aquesta tendència.

No obstant, i segons les previsions a mig termini del mes de juny, les pluges en forma de ruixats i tempestes poden persistir encara unes setmanes. Així que encara estem a temps d’omplir el cistell de bolets de cara a les pròximes jornades, però no val a badar!

Recomanacions a l’hora de collir bolets

Com sempre, a l’hora de collir bolets s’han de tenir en compte algunes recomanacions. Per començar, hem d’anar sempre que puguem acompanyats o explicar a algun familiar o amic a quina zona estarem per si ens passés algun contratemps al mig del bosc i no tornem a l’hora prevista. És importat també portar un telèfon mòbil al damunt. 

A més, hem de dur al damunt una navalla per tal de tallar bé el bolet i no danyar l’ecosistema, així com un cistell de vímet, per tal de dipositar els exemplars que agafem en un recipient fet amb matèria primera d’origen vegetal que no contamina el medi ambient. 

Per últim, és important no collir un bolet si no estem segurs que sigui comestible. Un petit error pot comportar molts dolors estomacals o, inclús, la mort. Aquest és el cas de l’amanita phalloides, el bolet més verinós per a l’home i que podem trobar amb facilitat als boscos del nostre país.

Imatge d'exemplars d'amanita phalloides, el bolet més verinós de tots
Imatge d'exemplars d'amanita phalloides, el bolet més verinós de tots | Arxiu

 


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on