Els pantans del Priorat i el Baix Camp milloren amb les últimes pluges però segueix la sequera

Els de Siurana i Riudecanyes ja superen el 30% però encara estan lluny de normalitzar els seus registres habituals

Estat del pantà de Siurana el mes de maig
Estat del pantà de Siurana el mes de maig | Clàudia Bonet

Les pluges dels últims dies han estat una benedicció per a la majoria de les comarques de Tarragona. Tot i que no hagi plogut ni de bon tros tant com en altres punts del país, els pantans del Priorat i del Baix Camp han millorat els seus números i han trencat la dinàmica negativa dels últims mesos, pujant més de 7 punts en alguns casos i superant inclús el 30% de la seva capacitat.

Malgrat tot, veníem de molt avall i, tot i que han millorat clarament les xifres de l’aigua embassada, encara s’està lluny d’arribar a les dades normals per l’època. D’aquesta manera, podríem dir que la sequera segueix ben patent, i més si tenim en compte que estem a punt d’entrar de ple a l’estiu.

Les pluges que han frenat la caiguda dels embassament

Inundacions a Reus per les pluges del 28 de maig
Inundacions a Reus per les pluges del 28 de maig | delCamp.cat

 

Les precipitacions van començar a arribar amb més cara i ulls a finals de maig a tota la zona. De fet, el període de pluges del 28 al 30 de maig va aportar les xifres més destacades dels últims mesos. En aquells tres dies, aquestes són les xifres més importants que es van acumular:

  • Capçanes: 100 l/m2
  • Falset: 87 l/m2
  • El Masroig: 62 l/m2
  • Prades: 62 l/m2
  • Torroja del Priorat: 62 l/m2
  • Valls: 62 l/m2
  • Pantà de Siurana: 57 l/m2
  • Ulldemolins: 51 l/m2

En aquest període, val la pena mencionar els 116 litres per metre quadrat que van caure a Tivissa, a la Ribera d’Ebre, valor absolut de la tongada de precipitacions a tot Catalunya. A partir d’aquí i fins a dia d’avui, s’han succeït els xàfecs i les tempestes a tota la zona, sobretot a punts de muntanya com ara l’àrea de Prades. 

Tot plegat ha anat sumant litres i litres i, malgrat que en altres punts de Catalunya va ploure molt més, la pluja s’ha deixat veure sovint a les comarques de Tarragona, raó per la qual els pantans han anat pujant poc a poc.  

L’estat actual dels pantans

Estat del pantà de Riudecanyes el mes de maig
Estat del pantà de Riudecanyes el mes de maig | Laia Solanellas

 

A dia d’avui, el pantà de Siurana es troba al 30,46%, que contrasta amb el 23,74% de mitjans de maig o, inclús, amb el dramàtic poc més del 12% de principis d’any. Pel que fa al pantà de Guiamets, es troba a tan sols el 23,9%, però a mitjans de maig estava encara més baix, al 19,89%.

Increment dels hectòmetres cúbics d'aigua els últims 30 dies al Pantà de Siurana
Increment dels hectòmetres cúbics d'aigua els últims 30 dies al Pantà de Siurana | Comunitat de regants de pantà de Riudecanyes

 

També destaca la pujada del pantà de Riudecanyes, que, de trobar-se a unes xifres similars a les de Siurana a mitjans de maig, ara ha pujat fins el 32,74% de la seva capacitat. No obstant, destaca que aquests dos pantans es trobaven fa un any al voltant del 50%, xifra difícil d’assolir a hores d’ara.

Increment dels hectòmetres cúbics d'aigua els últims 30 dies al Pantà de Riudecanyes
Increment dels hectòmetres cúbics d'aigua els últims 30 dies al Pantà de Riudecanyes | Comunitat de regants de pantà de Riudecanyes

 

Per tant, si bé han pujat els pantans del Priorat i Baix Camp després de mesos molt crítics, la situació encara és dolenta, cosa que fa pensar en un estiu complicat si aquest és sec. Per aquesta raó, s’ha obert un debat polític sobre l’ús de l’aigua dels pantans a la zona

I és que la sequera pot provocar en un futur proper el tancament del transvasament d’aigua cap als municipis del Baix Camp, incloent Reus, per garantir el cabal mínim ecològic del riu Siurana.   

Estat que presentava el pantà de Siurana a principis d'any
Estat que presentava el pantà de Siurana a principis d'any | Josep Martí

 


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on