Matí de pluja de fang a moltes comarques

Els cotxes, la roba estesa i els terres han quedat ben bruts per aquests ruixats acompanyats de pols del desert africà

Taula bruta de fang aquest matí a Sabadell
Taula bruta de fang aquest matí a Sabadell | Cedida

Aquest matí, tal i com estava previst, s’han produït diversos ruixats arreu del país i ho han fet acompanyats de fang, fent la guitza a més d’un perquè les pluges han deixat cotxes, roba estesa i terres ben bruts. Però per què passa de tant en tant aquest fenomen a casa nostra?

La raó la trobem en les masses d’aire que tenim ara mateix al damunt. La pertorbació que tenim encallada a l’oest de la península impulsa a casa nostra vents càlids provinents del nord d’Àfrica amb un augment clar de les temperatures.

Però més enllà de la calor, aquests vents també arrosseguen fins a les nostres latituds la sorra en suspensió provinent del desert africà, cosa que fa que tinguem un cel força terrós per la presència d’aquestes partícules. Si això es mescla amb precipitacions, tal i com ha passat avui, les gotes d’aigua arrosseguen fins al terra aquesta sorra, que ho deixa tot ben embrutat.

Aquestes són algunes de les imatges que ens han deixat els ruixats de fang d’aquest matí:

Cel terrós aquest matí amb ruixats de fang a Barcelona
Cel terrós aquest matí amb ruixats de fang a Barcelona | Alfons Puertas
 

 

Cotxe brut de fang aquest matí a Cerdanyola del Vallès
Cotxe brut de fang aquest matí a Cerdanyola del Vallès | Cedida

 

Cotxe brut per la pluja de fang aquest matí a Gavà
Cotxe brut per la pluja de fang aquest matí a Gavà | Xavi Cabo

 

Barbacoa bruta de fang aquest matí a Terrassa
Barbacoa bruta de fang aquest matí a Terrassa | Cedida

 

 

Una situació més freqüent del que sembla

Aquest fenomen es dona més sovint del que podem pensar. Entre mitjans de primavera i durant tot l’estiu, són freqüents les entrades de vents del sud provinents directament del nord d’Àfrica a tot el sud d’Europa a causa de la formació de pertorbacions.  

Una mica d’inestabilitat juntament amb aquesta pols en suspensió dels aires del sud provoca la pluja de fang. Una combinació fatal per a qui tingui el cotxe aparcat al carrer o terrasses de casa decorades ja que queda tot ben brut.

Mapa de la pols africana en suspensió sobre Catalunya aquest divendres
Mapa de la pols africana en suspensió sobre Catalunya aquest divendres | Universitat d'Atenes

 

Pròximes hores

De cara a les pròximes hores, encara poden quedar alguns ruixats dispersos al nord del país que tendiran a desaparèixer i deixaran una tarda força assolellada en general, tret d’alguns intervals de núvols a la costa i al sud del territori. Tot plegat amb una nova jornada marcada per la calor, amb xafogor en trams de la costa.  

Aquest cap de setmana encara es poden escapar alguns xàfecs, sobretot diumenge a la tarda, i podran tornar a anar acompanyats de fang. La massa d’aire més càlida que conté aquesta sorra sembla que es començarà a enretirar entre dilluns i dimarts de la setmana vinent.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on