Els consells més importants per a les fortes pluges de dimecres

Cal estar preparats i saber com reaccionar si les precipitacions ens enxampen fora de casa

El dimeces vinent s'espera un gran temporal de pluja a totes les comarques del Camp de Tarragona, excepte a la Conca de Barberà. És important estar preparats per quan aquest canvi meteorològic es produeixi i, per aquest motiu, us mostrem alguns dels consells més rellevants:

1. Comproveu on estan situats l'interruptor general del corrent elèctric i les claus de pas de l'aigua i del gas de casa vostra.

2. Preveniu el deteriorament de la teulada i les terrasses per evitar filtracions que puguin afectar l'estructura de l'edifici.

3. Comproveu l'estat de la teulada periòdicament i mantingueu nets els baixants i desguassos d'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis.

4. En soterranis i locals amb possibilitats d'inundació, cal que tingueu en compte mesures de protecció i disposeu d'eines per treure l'aigua —bombes d'aigua, etc.—.

5. Tingueu elements d'utilitat a mà, com ara: un transistor, una llanterna, els medicaments indispensables, roba d'abric, roba de protecció —impermeables, botes d'aigua, etc.— i la documentació personal.

6. Al cotxe, també és recomanable portar una llanterna, roba d'abric i roba de protecció per a l'aigua, una farmaciola i mapes de carreteres.

7. No oblideu portar el telèfon mòbil carregat: us permetrà demanar ajuda en el cas que patiu una emergència.

A banda dels consells per preparar-vos pels aiguats, Protecció Civil també inclou pautes que cal seguir per protegir-se del temporal si us atrapa mentre sou a casa o a l'exterior. 

Si us sorprenen precipitacions importants quan sou dins del vostre domicili:

1. No baixeu a les zones inundables de casa vostra com poden ser el soterrani, el garatge, etc. Quedeu-vos a les zones altes.

2. No deixeu fora objectes o mobles que l'aigua pugui arrossegar.

3. Tanqueu portes i finestres i tapeu totes les escletxes possibles.   

4. Col·loqueu els animals domèstics, els aliments, l'aigua potable, els documents importants, els objectes de valor i, sobre tot, els productes perillosos —com ara verí per a les rates, dissolvents, etc.— en llocs alts i protegits.

5. Si se us està inundant la casa, desconnecteu l'interruptor general de l'electricitat.

6. Si a l'edifici on us trobeu, no hi esteu segurs, sortiu-ne, tanqueu la porta i dirigiu-vos a punts alts de la zona.

En el cas que hagueu de marxar de casa:

1. Tanqueu les claus de pas de l'aigua i del gas i l'interruptor general de l'electricitat.

2. Assegureu i tanqueu les portes i les finestres.

3. Agafeu un bastó, una llanterna, roba impermeable i calçat adequat, i emporteu-vos la documentació personal, els diners i els medicaments imprescindibles.

4. No camineu per zones on hi hagi aigua en moviment i, si cal, ajudeu-vos del bastó per determinar l'alçada de l'aigua o detectar zones perilloses. Seguiu les instruccions dels equips de socors.

Quan torneu a casa un cop passat el perill cal tenir en compte diverses qüestions:

1. Feu una inspecció prèvia i no hi accediu si hi ha perill d'ensorrament.

2. Si l'aigua no té garanties de potabilitat, bulliu-la o beveu aigua embotellada.

3. Reviseu l'estat dels aliments abans de consumir-los.

4. Retireu ràpidament els animals morts.

Si us sorprenen les fortes pluges mentre sou a l'exterior:

En un lloc urbanitzat busqueu refugi dins d'un edifici segur i tanqueu bé les portes i les finestres. Si sou a la muntanya, dirigiu-vos a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.

Quan circuleu amb el vostre vehicle:

1. Circuleu preferentment per les rutes principals i les autopistes. Modereu la velocitat i mantingueu les distàncies de seguretat.

2. Si teniu problemes de visibilitat, atureu el vehicle i senyalitzeu la vostra posició.

3. Allunyeu-vos de les rieres, dels torrents i de les zones que es poden inundar, i no hi estacioneu el vehicle. No us quedeu als ponts perquè aquests poden caure.

4. No travesseu cap riu, ni riera ni zona inundada. Encara que no ho sembli, els cotxes poden flotar amb poca alçada d'aigua i ser arrossegats amb facilitat.

5. Si heu de travessar un bassal gran d'aigua avanceu molt a poc a poc amb una velocitat curta per evitar que l'aigua esquitxi el motor i es pari. Després d'haver passat comproveu diverses vegades que els frens del vehicle funcionen bé.

6. Si el cotxe comença a flotar i a ser arrossegat, sortiu-ne immediatament. Els ocupants que es queden a dins, sovint no sobreviuen.

7. Vigileu els moviments de terra, forats, claveguerons, cables de conducció elèctrica fluixos, i en general, tots els objectes caiguts —branques d'arbres, etc.— 

8. Cal que abandoneu el vehicle i us dirigiu a zones altes quan:

  • El vostre vehicle quedi immobilitzat per l'aigua
  • Observeu que el nivell de l'aigua puja massa a la calçada
  • Observeu que l'aigua arriba a l'eix del vostre vehicle
  • Si teniu dificultats per obrir la porta, sortiu per les finestres ràpidament.

Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on