Els Agents Rurals han capturat aquests últims dies diversos exemplars de tortugues de florida a les comarques del Baix Camp i al Priorat. Aquesta espècie, coneguda amb el seu nom científic Trachemys scripta, és invasora i afecta greument a espècies autòctones.
Concretament, un dels punts on s’han capturat aquestes tortugues és a la població de Poboleda, al Priorat, on s’han trobat exemplars que feien més de 30 centímetres de llargada.
Es dona el cas que la tortuga de florida és una espècie invasora que afecta greument a espècies autòctones en perill d’extinció, com és el cas del cranc ibèric, conegut pel seu nom científic com a Austropotamobius pallipes.
En aquest sentit, els Agents Rurals fan una crida a la població a no alliberar espècies invasores al medi natural, cosa que està prohibida. En el cas de les tortugues, molt sovint la gent que en té a casa no sap què fer quan es fan grans i les alliberen al medi natura. En aquests casos, la millor opció és dur-les a un centre de tractament i reproducció d’aquests animals.
La tortuga de florida és una espècie de tortugues de la família dels emídids que habita en medi aquàtic. S'alimenta principalment d'animals aquàtics i ocasionalment de vegetals, i la seva distribució geogràfica original és força extensa i se situa des de la meitat sud d'Amèrica del Nord fins bona part d'Amèrica del Sud, excepte el con sud.
Aquesta tortuga és criada en captivitat per a comercialitzar-la a nivell mundial com a animal de companyia. Tot i així, temps després de la compra alguns dels compradors que no es volen responsabilitzar de la seva custòdia i cura les alliberen al medi natural. Aquests alliberaments provoquen alteracions greus en els ecosistemes receptors.