Arriba un nou temporal a Catalunya que podria deixar nevades a nivell de mar entre dimarts i dimecres

L'episodi de nevades entre dilluns i dimecres deixarà pas a la pluja, com a mínim, fins al divendres

neu
Imatges de la nevada que el passat 9 de febrer va arribar a nivell de mar a Barcelona | CatalunyaDiari.cat

L'onada de fred que ja afecta gran part del continent europeu deixarà un episodi de nevades que podrien ser extenses a gran part de Catalunya i afectar fins i tot punts del litoral, tot i que en general no s'esperen acumulacions destacables tret del Prepirineu, on hi podria haver més de 10 cm de neu nova al final de l'episodi.

L'entrada d'aire fred que afecta Europa es deixarà notar a Catalunya especialment a partir de dilluns i tot el dia de dimarts, però començarà a retirar-se des del dimecres amb una clara pujada de temperatures que farà pujar la cota de neu. Tot i això, l'episodi de precipitacions, ja en forma de pluja a gran part del país podria allargar-se com a mínim fins divendres. 

Les primeres nevades arribaran durant la tarda del dilluns

El Servei meteorològic de Catalunya (Meteocat) preveu que entre la tarda de dilluns i el matí de dimecres les nevades podrien afectar qualsevol punt del territori, fins i tot a cota 0 sobre el nivell del mar. La situació meteorològica començarà a complicar-se a partir del migdia de demà dilluns, 26 de febrer.

Les nevades començaran a aparèixer dilluns a la tarda a la meitat nord del país
Les nevades començaran a aparèixer dilluns a la tarda a la meitat nord del país | Meteocat

La nuvolositat anirà guanyant terreny durant el dia i serà a partir del migdia quan podrien començar a caure les primeres nevades, entre febles i localment moderades, al Prepirineu, la depressió Central, el vessant sud del Pirineu i el quadrant nord-est del país, amb una cota de neu que començarà al voltant dels 600 metres però que anirà baixant fins a afectar qualsevol cota al final del dia.

Cap a la tarda i nit de dilluns es podrien arribar a veure les primeres nevades també a punts del litoral i prelitoral sud de Tarragona i les terres de l'Ebre, tot i que seran d'intensitat feble y localment moderada. Durant la matinada, les precipitacions —en forma de neu en qualsevol cota tret del terç sud, on podria ser puntualment més alta— aniran guanyant terreny.

Les precipitacions, en forma de neu a partir dels 0-100 metres, s'estendran a la meitat oest de Catalunya dimarts al matí
Les precipitacions, en forma de neu a partir dels 0-100 metres, s'estendran a la meitat oest de Catalunya dimarts al matí | Meteocat

Activats avisos per nevades fins a nivell del mar a gairebé tot Catalunya

A partir de dimarts, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos especials per neu que afectaran la majoria de comarques catalanes al llarg del dia. Només el nord de la Costa Brava i la costa de Barcelona quedarien fora de les zones en alerta, segons els avisos publicats aquest diumenge. 

A partir del migdia de dimarts les precipitacions podrien reduir-se a gran part del país, però tornarien a reactivar-se durant la nit i matinada de dimarts a dimecres, especialment a zones del sud. En tot l'episodi de nevades podrien acumular-se entre 0 i 5 cm de neu al litoral, entre 5 i 15 cm al prelitoral i la depressió central, i superar els 10-15 cm de neu al Prepirineu.

Les nevades podrien afectar qualsevol punt del territori entre dimarts a la tarda i dimecres al matí, amb la cota de neu a 0 metres
Les nevades podrien afectar qualsevol punt del territori entre dimarts a la tarda i dimecres al matí, amb la cota de neu a 0 metres | Meteocat

 

Durant tota la jornada les temperatures seran molt baixes a tot el territori, amb avisos activats per temperatures mínimes extremes que poden baixar fins als -6º C al llarg de la matinada i el matí de dimecres a les comarques del Pirineu, el Prepirineu i el nord de Barcelona i Girona. 

A partir del migdia de dimecres, la cota de neu començarà a pujar ràpidament i les nevades deixaran pas a les precipitacions en forma de pluja per sota dels 1.200 metres a gran part del país i que podrien continuar fins al divendres. En aquest sentit, les temperatures pujaran considerablement a partir de dimecres.

Tot Catalunya, excepte la costa de Barcelona i el sud de la Costa Brava, estarà en alerta per nevades a qualsevol cota durant el dimarts, 27 de febrer
Tot Catalunya, excepte la costa de Barcelona i el sud de la Costa Brava, estarà en alerta per nevades a qualsevol cota durant el dimarts, 27 de febrer | Meteocat

 

Els serveis d'Emergències de Catalunya demanen precaució 

Davant aquest nou episodi de nevades que podria afectar gran part del territori, els serveis d'Emergències de Catalunya han demanat precaució als ciutadans i mantenir-se informats en tot moment de les prediccions meteorològiques, així com evitar els desplaçaments innecessaris i seguir les indicacions de les autoritats en cas d'emergència. 


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on