Rasquera aprova la plantació de la marihuana per sortir de la crisi però no arriba al 75%

Amb una participació del 68% sobre els 815 votants potencials censats -majors d'edat i residents al municipi-, el sí al pla anticrisi municipal ha acabat imposant-se per 308 a favor per 239 en contra -43,7%- en un escrutini carregat de tensió, expectació i que s'ha acabat allargant més del previst però que, en aquesta ocasió, sí que ha tingut lloc amb la presència de públic i mitjans de comunicació. Al final del recompte, Pellisa ha esclatat d'alegria celebrant com una àmplia victòria aquest resultat, enmig d'aplaudiments i abraçades dels seus partidaris.

El panorama després de la consulta, però, amb un poble dividit sobre l'oportunitat i necessitat de conrear marihuana per eixugar el deute i dinamitzar l'economia municipal, queda força lluny de les previsions inicials de l'equip de govern d'ERC, que havia reclamat un 75% dels sufragis favorables per tirar endavant el projecte. Pellisa, fins i tot, havia proclamat que ell i els seus regidors presentarien immediatament la dimissió si no aconseguien aquesta xifra.

Just després de conèixer els resultats, però, l'alcalde ha refermat els matisos a aquests taxatius anuncis que havia anat deixant caure al llarg d'aquesta jornada electoral i ha instat a esperar uns dies per valorar la decisió final. "Estem en un moment de pair el resultat ", ha subratllat. "Veurem si tenim prou suport. És important després de la que ha caigut. Com a polític he de ser conseqüent amb el que he dit, però no cometrem frivolitat de prendre una decisió equivocada aquesta nit -de dilluns- o demà -dimecres- al matí. Parlarem amb tranquil·litat i començarem a prendre decisions", ha afegit.

De moment, doncs, tampoc la dimissió entra en els seus plans immediats, atesos els resultats de la consulta i la "feina" al que s'acumula consistori. "Seria una irresponsabilitat", ha sentenciat. Però malgrat intentar transmetre aquesta imatge de prudència i contenció sobre el futur immediat de tot plegat, Pellisa no ha evitat raonar, novament, que el resultat deixa la porta oberta als seus veïns d'una "oportunitat per sortir de la crisi", convençut de la viabilitat del projecte. No només això: l'alcalde no s'ha cansat de ressaltar "l'èxit" de participació veïnal i el caràcter "innovador" d'una consulta de la qual, ha assegurat, "molts polítics d'arreu del país i de l'Estat n'haurien d'aprendre".

El cap de l'oposició, el convergent Bernard Farnós, que s'havia erigit en líder polític visible en contra de la plantació de cànnabis, ha encaixat el resultat positivament davant de l'acceptació que han tingut les tesis opositores. "Tot i els paranys, els augments d'empadronament i la voluntat partidista pe part de l'equip de govern, ho valorem molt positivament des de la posició que defensàvem. Ara nosaltres ja no tenim res a dir", ha assegurat. Segons els convergents, la victòria final del sí era un resultat esperat si es produïa una elevada participació, tot i que no descartaven arribar a xifres més pròximes a l'empat. Farnós, que després del vot ha felicitat esportivament a l'alcalde, ha evitat valorar però la decisió sobre la seva anunciada dimissió. "Ja ho vaig fer. Quan tinguem la posició definitiva i ja valorarem. Deixarem que mediti i no li donarem més pressió", ha tancat.


Moment de recompte de les votacions, al centre social de Rasquera